default-image

Μετακομίζει το "υπό κατάρρευση" Μηχανολογικό

Κρήτη
Μετακομίζει το "υπό κατάρρευση" Μηχανολογικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από αύριο ξεκινά η μεταστέγαση της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Ηρακλείου, το γνωστό Μηχανολογικό, σε πρότυπες σύγχρονες εγκαταστάσεις για τα δεδομένα όχι μόνο του Ηρακλείου και της Κρήτης, αλλά και πανελλαδικά. Από την ερχόμενη Παρασκευή, πρώτη ημέρα λειτουργίας της, περιμένουν τους πολίτες ευχάριστες εκπλήξεις.

Θα έχουν να κάνουν όχι μόνο με έναν πιο ανθρώπινο χώρο - που θα διαθέτει από αίθουσα εξετάσεων για δίπλωμα για τους υποψήφιους οδηγούς, ό,τι έχει σχέση με το Μηχανολογικό με 40 θέσεις εργασίας και περισσότερες θυρίδες που θα εξυπηρετούν το κοινό, μέχρι και ιατρείο - αλλά και με την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών, με τη μέθοδο του ηλεκτρονικού ραντεβού.

Μετά από 18 μήνες προσπαθειών της Περιφέρειας Κρήτης για την πολυπόθητη μετακόμιση του Μηχανολογικού Ηρακλείου ακριβώς δίπλα, στο συνεχόμενο ακίνητο της ΚΣΟΣ, η αγωνία να δοθεί επιτέλους τέλος στην τραγική κατάσταση που επικρατεί μέχρι και σήμερα στο ήδη υφιστάμενο κτήριο αποτελεί πλέον παρελθόν.

Τόσο για τους υπαλλήλους της υπηρεσίας, όσο και για εκατοντάδες πολίτες που την επισκέπτονται καθημερινά και γίνονται μάρτυρες των άσχημων συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας της παλαιότητας και της ελλιπούς συντήρησης του κτηρίου.

Το θέμα της μεταστέγασης της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Ηρακλείου είναι πλέον γεγονός. Σήμερα εξάλλου είναι η τελευταία ημέρα λειτουργίας της στο παλιό κτήριο, το οποίο θα παραμείνει κλειστό για το κοινό από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, προκειμένου να μετακομίσει η υπηρεσία στις νέες εγκαταστάσεις με είσοδο επί της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 17.

Δηλαδή από την είσοδο της παλιάς ΔΟΥ Ηρακλείου, με μόνη διαφορά ότι πλέον θα υπάρχει πρόσβαση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται άμεσα και καλύτερα και με τη μέθοδο του ηλεκτρονικού ραντεβού. Τα τμήματα θα είναι πιο οργανωμένα και δε θα ταλαιπωρείται ο κόσμος με τις ουρές αναμονής. Ο χώρος είναι πολύ πιο ανθρώπινος και πιο ευχάριστος και για τους πολίτες και για τους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα, θα υπάρχει απλοποίηση των διαδικασιών και αναμένεται να μειωθεί ο χρόνος αναμονής του κόσμου με καινοτομίες και προγράμματα που δουλεύονται πρώτη φορά πανελλαδικά σε συνεργασία με το ΙΤΕ.

Η ανανεωμένη υπηρεσία αναμένεται να αποτελέσει πρότυπο όχι μόνο για τα δεδομένα της Κρήτης, αλλά και πανελλαδικά, καθώς θα μπορούν πλέον οι πολίτες να καταθέτουν και ηλεκτρονικές αιτήσεις ενώ όποια πληροφορία θέλουν θα μπορούν να την πάρουν και μέσω διαδικτύου. Αυτό που απομένει είναι να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και να δοκιμαστεί το σύστημα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε θα ανοίξει τις πύλες της η ανανεωμένη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Ηρακλείου και θα εξυπηρετεί το κοινό με τα νέα δεδομένα πλέον και τις νέες υπηρεσίες.

Σε ετοιμόρροπο κτήριο πολίτες και εργαζόμενοι

Από όσο θυμούνται υπάλληλοι, αλλά και πολίτες, το Μηχανολογικό βρίσκεται στη σημερινή του θέση από τα τέλη της δεκαετίας του '80. Το κτηριακό πρόβλημα ανέκυψε τουλάχιστον από το 2006, μετά από κάποιες εργασίες που ήταν να γίνουν. Έκτοτε, μέχρι και σήμερα, οι όποιες παρεμβάσεις έγιναν δεν κατάφεραν να δώσουν λύση. Η μεταστέγασή του είχε κριθεί εξαρχής επιτακτική ανάγκη.

Οι τοίχοι είναι ετοιμόρροποι. Οι ρωγμές σε αυτούς είτε μέσα στα γραφεία είτε στην πρόσοψη του κτηρίου ή ακόμη και στις σκάλες είναι εμφανέστατες. Οι σοβάδες πέφτουν και ξαναπέφτουν. Οι υπάλληλοι μέσα στις αυξημένες αρμοδιότητές τους, λόγω και της αποχώρησης αρκετών που πήραν σύνταξη, έχουν επιστρατεύσει μέχρι και βέργες από τα μεταλλικά ράφια για να στηρίζουν το ταβάνι!

Πριν έναν χρόνο, όπως είχαν αναφέρει πολίτες, ακόμη και ψύλλοι υπήρχαν στο εν λόγω κτήριο κι έγινε απολύμανση. Κατά τα άλλα, επισημαίνεται ότι οι υπάλληλοι έχουν μια και μόνο τουαλέτα. Ο τηλεφωνικός θάλαμος στην είσοδο έχει ξηλωθεί, δυσχεραίνοντας την κατάσταση σε όσους θέλουν να κάνουν κάποιο τηλεφώνημα, μιας και η αναμονή τους, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, είναι πολλές φορές μεγάλη. Τέλος, ράμπα για ΑμεΑ δεν υπάρχει.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News