default-image

Στο σκαμνί οι 24 για ναρκωτικά και τοκογλυφία

Κρήτη
Στο σκαμνί οι 24 για ναρκωτικά και τοκογλυφία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις δικαστικές αίθουσες φτάνει σε μερικές εβδομάδες η υπόθεση των δυο εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν στο Ηράκλειο με "ειδίκευση" στη διακίνηση ναρκωτικών και την τοκογλυφία και οι οποίες εξαρθρώθηκαν το καλοκαίρι του 2014 από την Αστυνομία. Η πολύκροτη δίκη προσδιορίστηκε πριν από λίγες ημέρες για τις 23 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης συνολικά 24 άτομα.

Στις 8 Ιουλίου του 2014, η ΕΛ.ΑΣ., έπειτα από πολύμηνη παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών υπόπτων, προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις, φέρνοντας έτσι στο φως της δημοσιότητας τη δράση των δύο οργανώσεων, οι οποίες απαρτίζονταν από άτομα νεαρής ηλικίας. Έξι από αυτούς παραμένουν προφυλακισμένοι μέχρι και σήμερα. Οι πέντε είναι προσωρινά κρατούμενοι στις φυλακές της Νεάπολης Λασιθίου κι ο ένας εξ αυτών βρίσκεται στο κατάστημα κράτησης ανηλίκων Αυλώνα.

Οι τοκογλύφοι

Η σπείρα που δραστηριοποιούνταν στην τοκογλυφία, δανείζοντας εκατοντάδες ευρώ με επιτόκιο που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσε το 1.000%, αποτελούνταν από τρία άτομα. Αρχηγός φέρεται να ήταν ένας νεαρός Ηρακλειώτης. Δεύτερος στην ιεραρχία ήταν ένας επίσης νεαρός ντόπιος, ο οποίος - μαζί με τον "αρχηγό" - φέρεται να διέθετε τα χρηματικά ποσά που προορίζονταν για δανεισμό. Ο τρίτος της παρέας είχε - σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΑΣ. - ρόλο διαμεσολαβητή (έφερνε σε επαφή τα υποψήφια θύματα με την οργάνωση) και ταμία. Και οι τρεις διώκονται για κακουργηματικές πράξεις περί εγκληματικής οργάνωσης και τοκογλυφίας.

Ο φερόμενος ως "αρχηγός" των τοκογλύφων συμμετείχε, ωστόσο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και σε άλλες έκνομες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, από το Δεκέμβριο του 2013 μέχρι και το Μάιο του 2014 είχε πουλήσει σε διάφορους νεαρούς δεκάδες ποσότητες κοκαΐνης. Η διακίνηση φέρεται ότι γινόταν από κοινού με έναν ακόμη ντόπιο. Αμφότεροι παραμένουν προφυλακισμένοι από το Μάιο του 2014.

Κοκαΐνη και χασίς

Ο βασικός «πυρήνας» της σπείρας των ναρκωτικών αποτελούνταν - σύμφωνα με την Αστυνομία- από τέσσερα άτομα: Δύο νεαρούς Έλληνες - εκ των οποίων ο ένας φέρεται ως ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης - οι οποίοι είναι προσωρινά κρατούμενοι μέχρι σήμερα, και δυο Αλβανούς. Στην περιφέρεια της οργάνωσης φέρονται να δρούσαν δύο ακόμη άτομα, ένας Έλληνας κι ένας Αλβανός. Ο ντόπιος είναι προφυλακισμένος, καθώς κατηγορείται ότι μέσα σε διάστημα λίγων μηνών είχε πουλήσει δεκάδες δόσεις κοκαΐνης και κάνναβης. Σημειώνεται ότι αρκετοί από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους θα δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, καθώς φέρονται να είχαν πουλήσει ή αγοράσει ναρκωτικά από βασικούς κατηγορούμενους της υπόθεσης.

Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News