Ειδήσεις

Ευρωπαϊκή ακτοφυλακή ζητάει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινή φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων με χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρώπη εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης από τη Μαδρίτη, όπου βρίσκεται για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Όπως τόνισε, αυτό δημιουργεί ένα ζήτημα. «Και για αυτό, ζητήσαμε να υπάρξει ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Και η Ελλάδα ταυτόχρονα να αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων της με τη βοήθεια βέβαια της Ευρώπης», συμπλήρωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συναντήθηκε με όλους τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κομμάτων, με το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών και τις πολιτικές παρεμβάσεις που απαιτούνται να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

«Κατέστησα σαφές προς όλες τις πλευρές ότι το ζήτημα είναι εξόχως ανθρωπιστικό, είναι διεθνές και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με αυτά τα κριτήρια», υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο κ. Μεϊμαράκης καταψήφισε εκείνα τα άρθρα των συμπερασμάτων των άλλων ευρωπαϊκών κομμάτων που δε βρίσκονται στη γραμμή συμφερόντων της Ελλάδας για το μεταναστευτικό. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ενώπιον των 1.900 συνέδρων, κατέστησε σαφές πως η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί στους άξονες της αλληλεγγύης, της συνοχής αλλά και της αποφασιστικότητας για το προσφυγικό.  

Μετά την ομιλία του Αντ. Σαμαρά με θέμα τον κίνδυνο του λαϊκισμού, αλλά και του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου με θέμα τις επενδύσεις, έλαβε μέρος σε συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων, αλλά και σε ψηφοφορίες.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ συνεχάρη τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη για την επιτυχή συμμετοχή της ελληνικής αποστολής και για τις πολιτικές παρεμβάσεις του ιδίου ως αρχηγού της Ν.Δ. που δείχνουν το δρόμο για καλύτερη και περισσότερη Ευρώπη.

Ο Νικολά Σαρκοζί στήριξε τη γραμμή της Ν.Δ. και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη (κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ΕΛΚ και σε συνέχεια συνομιλίας που είχαν οι δύο άνδρες), για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων μόνο από ευρωπαϊκές δυνάμεις και όχι φυσικά από χώρες εκτός της Ε.Ε., όπως η Τουρκία, που προσπαθεί διά της πλάγιας οδού να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με «σκοτεινά» ανταλλάγματα. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για την «ευρωπαϊκή ακτοφυλακή».

Σχόλια