Ειδήσεις

Την Τρίτη η γ.σ. των φοιτητών για τη συνέχιση της κατάληψης

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι σχολές του οποίου στο Ρέθυμνο τελούν από χθες υπό κατάληψη από τους φοιτητές, οι οποίοι θα κρατήσουν κλειστό το Ίδρυμα τουλάχιστον έως την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιήσουν.

Λίγες ώρες μετά τη δραματική ανακοίνωση της Πρυτανείας του Ιδρύματος, στην οποία περιγράφεται με μελανά χρώματα η οικονομική και λειτουργική κατάσταση του Πανεπιστημίου μετά τη μείωση κατά 25% σε σχέση με πέρυσι της κρατικής χρηματοδότησης, το λόγο πήραν οι φοιτητές που έβαλαν λουκέτο στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου, στο Ρέθυμνο, μετά από σχετική απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης.

Οι φοιτητές ζητούν:

* Αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία.

* Πλήρη κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου.

* Άμεση πρόσληψη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού με κατοχυρωμένες συλλογικές συμβάσεις.

* Κατάργηση του πιστοποιητικού παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας.

* Κρατική χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων και ανασκαφών. Πληρωμένες πρακτικές.

* Αύξηση σεμιναρίων και παραδόσεων.

* Δημόσιες υπηρεσίες σίτισης, καθαρισμού - «έξω οι εργολαβίες από τη σχολή».

* Δημόσια και δωρεάν σίτιση - στέγαση, μεταφορά για όλους.

Η κατάληψη θα συνεχιστεί μέχρι την επόμενη Τρίτη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση των φοιτητών προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Αύριο, Παρασκευή, οι φοιτητές προγραμματίζουν κινητοποίηση στη λέσχη, ενώ τη Δευτέρα θα συμμετέχουν στο παγκρήτιο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Παράλληλα με τους σπουδαστές του ΤΕΙ διεκδικούν την επίλυση προβλημάτων που αφορούν τη μεταφορά τους και τη φοιτητική μέριμνα.

Σχόλια