Ειδήσεις

Αποπέμπει την Κατερίνα Σαββαΐδου η κυβέρνηση

Την αποπομπή της Κατερίνας Σαββαΐδου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων φέρεται να αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε νωρίτερα.

Η κ. Σαββαΐδου αποπέμπεται για τις γνωστές υποθέσεις και με δεδομένο ότι αρνήθηκε μέχρι τώρα να παραιτηθεί, παρότι κάτι τέτοιο είχε ζητηθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να διευκολυνθεί η έρευνα για τις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται.  

Η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων θεωρείται ύποπτη διάπραξης κακουργηματικής απιστίας. Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, η Κατερίνα Σαββαΐδου φέρεται να ευνόησε τρεις εταιρείες στην Καβάλα και συγκεκριμένα εμφανίζεται να επιχείρησε να ποδηγετήσει το φορολογικό επανέλεγχο εταιρείας, που φέρεται να έχει διαπράξει ακόμα και τοκογλυφικές πράξεις. Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται η μεσάζουσα εταιρεία Gennet Α.Ε. Πρόκειται για ενδιάμεση εταιρεία σε αγοραπωλησίες εταιρειών καπνού εισαγωγών και εξαγωγών στην Καβάλα και όπως αποκαλύπτεται είχε και στο παρελθόν περιοριστικά μέτρα εις βάρος της, τα οποία ως διά μαγείας εξαφανίστηκαν.

Μαρτυρία υπαλλήλου "καίει" τη γραμματέα, αφού εμφανίζεται να έχει διατάξει τον επανέλεγχο, σχετικά με πρόστιμο 78.000.000 ευρώ, ποσό που θα έπρεπε ως τώρα να έχει καταβληθεί. Ο επανέλεγχος διατάχθηκε το Δεκέμβριο του 2014, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση στη Βουλή για την προεδρική εκλογή, που προκάλεσε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015. Στην υπόθεση εμπλέκεται και πρώην υπουργός που εμφανίζεται να διευκόλυνε δανειοδότηση.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το "Βήμα", ενώ το αίτημα επανελέγχου της εταιρείας Gennet είχε απορριφθεί, αιφνιδιαστικά το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 2014 δόθηκε εντολή σε υπάλληλο της Διεύθυνσης Ελέγχων με απλό αντίγραφο αίτησης για επανέλεγχο, το οποίο έφερε ημερομηνία 13-10-2013. Η αίτηση, που παραδόθηκε από τον προϊστάμενο, δεν έφερε ούτε αριθμό πρωτοκόλλου, αλλά ούτε άλλη υπηρεσιακή σημείωση. Η υπάλληλος διαπίστωσε ότι η αίτηση ήταν η ίδια με αυτή της εταιρείας το 2013, για την οποία στις 6-2-2014 υπήρχε απορριπτική εισήγηση με ενημερωτικό σημείωμα. Διαπίστωσε επίσης ότι τα στοιχεία που επικαλείτο η επιχείρηση είχαν ήδη ληφθεί υπόψη από το ΔΕΚ Αθηνών και την Επιτροπή του 70Α και ότι εκκρεμούσε στα Διοικητικά Δικαστήρια. Για τους λόγους αυτούς εισηγήθηκε την απόρριψη της αίτησης. Παρότι συμφώνησε όλη η Υπηρεσία, με απόφαση της γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, στην οποία είχε στο μεταξύ έρθει η αρμοδιότητα επανελέγχων, διατάχθηκε να συνταχθεί συμπληρωματική έκθεση επανελέγχου για την Gennet A.E., παρά τις τέσσερις αποφάσεις επιβολής προστίμου. Στη συνέχεια αντικαταστάθηκε ο προϊστάμενος που με έγγραφό του εξέφραζε αντιρρήσεις για τον επανέλεγχο, ενώ προστέθηκε για επανέλεγχο και η εταιρεία ΟΔΕΤΤΗ, που επίσης συναλλασσόταν με την Gennet.

Γεροβασίλη: «Δεν μπορούν οι δημόσιοι λειτουργοί να λειτουργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον»

Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι «σε τέτοιες εποχές δύσκολες για την ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ειδικά για δημόσιους λειτουργούς να λειτουργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον».

Όπως είπε, δεν μπορούν να ευνοούνται συγκεκριμένες επιχειρήσεις, οι οποίες ευνοήθηκαν και στο παρελθόν από προηγούμενες κυβερνήσεις και αποτέλεσαν τον πυρήνα της διαπλοκής.

«Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν νόμοι, κανόνες και θα τηρηθούν», πρόσθεσε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος γνωστοποίησε ακόμη ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έκανε ομόφωνα αποδεκτή την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για την αποπομπή της κ. Σαββαΐδου.

Σχόλια