Ειδήσεις

Δωρεάν δραστηριότητες από το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας

Αποχαιρετά τους τουρίστες και ανοίγει τις πόρτες του σε μαθητές το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας της Περιφέρειας Κρήτης. Στους χώρους του Κέντρου οργανώνονται και φέτος εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικά εργαστήρια, προσαρμοσμένα για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας.

Σκοπός είναι η ευαισθητοποίησή τους στις καλές συνήθειες διατροφής, δεδομένων των διατροφικών σκανδάλων, της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς και της εμφάνισης διαφόρων παθολογικών νόσων, που συνδέονται με τη διατροφή ακόμη και στην παιδική ηλικία.

Οι επισκέψεις των σχολείων γίνονται καθημερινά, κατόπιν συνεννόησης και έχουν διάρκεια από μία μέχρι τέσσερις ώρες, αναλόγως το πρόγραμμα, που θα διαλέξουν. Τα προγράμματα για τους μαθητές είναι προσαρμοσμένα στην ηλικία των παιδιών και περιλαμβάνουν:

1. Βιωματικά παιχνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα με στόχο την ευαισθητοποίησή τους στο θέμα της διατροφής (ανθρώπινη διατροφική πυραμίδα, μάντεψε τι τρως, ξεναγός διατροφής, οι μαχητές των τροφών κ.ά.).

2. Ξενάγηση στο εκθετήριο και ενημέρωση για τα προϊόντα με διαδραστική πάντα μορφή.

3. Δράση στην κουζίνα του Κέντρου. Ολοκλήρωση μιας απλής κρητικής συνταγής από τους μαθητές.

4. Δεκατιανό.

5. Μίνι πάνελ γευσιγνωσίας ελαιολάδου. Δοκιμή με τη μέθοδο του ψωμιού, τεσσάρων διαφορετικών ελαιολάδων. Στόχος να μιλήσουμε για το ποιοτικό ελαιόλαδο, τη χρήση του, τα οφέλη του σε σχέση με τα υπόλοιπα έλαια και λίπη και την ορθή συντήρησή του.

6. Ύστερα από συνεννόηση, παρασκευή τυριού από κατσικίσιο γάλα.

7. «Πώς μαγείρευαν οι Μινωίτες». Κατόπιν συνεννόησης εργαστήριο κεραμικής, από τους κεραμίστες Γιώργο και Νατάσα Βαρδαξή. «Γνωρίζουμε την τέχνη του πηλού και φτιάχνουμε μαζί χρηστικά σκεύη και αντίγραφα μινωικών σκευών, που χρησίμευαν στην προετοιμασία φαγητού και στη βρώση».

Η συμμετοχή των παιδιών στα προγράμματα είναι δωρεάν, ενώ τα γκρουπ που μπορεί να φιλοξενήσει το Κέντρο σε κάθε επίσκεψη δεν μπορεί να υπερβαίνουν 35-40 άτομα.

Στην περίπτωση σίτισης των μαθητών, παρουσία κάποιου σεφ ή μάγειρα για μια γαστρονομική επίδειξη, το σχολείο θα κληθεί να καλύψει την προμήθεια των πρώτων υλών. Συμβολικό κόστος προβλέπεται επίσης στο πρόγραμμα κεραμικής. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να καλούν την Ασπασία Σταυρουλάκη, στα τηλέφωνα 28313/40.705, 28310/81.252 και 6979/552.591.

Σχόλια