default-image

Απεργούν σήμερα οι φυσικοθεραπευτές

Κρήτη
Απεργούν σήμερα οι φυσικοθεραπευτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απεργούν σήμερα οι φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές των δημόσιων νοσοκομείων και άλλων δομών υγείας. Κύρια αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης είναι η ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και η άμεση χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που χορηγείται σε άλλες ειδικότητες εργαζομένων στην υγεία.

Επίσης, η άμεση στελέχωση, με πρόσληψη μόνιμης σταθερής εργασίας, φυσικοθεραπευτών και εργοθεραπευτών σε όλες τις κρατικές μονάδες υγείας σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο, καθώς επίσης και σε ειδικές μονάδες αποκατάστασης για ηλικιωμένους, ανάπηρους, παιδιά, αθλητικά κέντρα, μονάδες ιαματικών λουτρών κ.λπ.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου οι φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών του. «Στον τελευταίο μνημονιακό οργανισμό του νοσοκομείου μας (2012), που μειώνει κλίνες και οργανικές θέσεις, προβλέπονται 20 φυσικοθεραπευτές και δυστυχώς σήμερα υπηρετούν μονάχα 9 και 3 εργοθεραπευτές και υπηρετεί 1. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Ο οργανισμός προβλέπει 8 θέσεις φυσικοθεραπευτών και εργάζονται 4, ενώ η μία θέση εργοθεραπευτή που προβλέπεται παραμένει κενή, στερώντας από τους ασθενείς του νοσοκομείου από τις υπηρεσίες του.

Επιπλέον, οι ελλείψεις συνολικά προσωπικού των νοσοκομείων και βεβαίως ειδικοτήτων που συνεπικουρούν στη φυσικοθεραπεία και την εργοθεραπεία επιβαρύνει σημαντικά το έργο τους. Αυτό έχει δυσμενείς συνέπειες τόσο για τους νοσηλευόμενους του νοσοκομείου, όσο και για τους εξωτερικούς ασθενείς.

Τα τμήματα Φυσικοθεραπείας χρειάζονται άμεσα εκσυγχρονισμό σε εξοπλισμό, υποδομές και μόνιμο προσωπικό, που να μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά στην αποκατάσταση της υγείας των ασθενών. Έχει κλείσει εδώ και χρόνια στη Μονάδα Φυσικοθεραπείας του ΠΑΓΝΗ το τμήμα παιδιών με ειδικές ανάγκες, κυρίως με νευρολογικά προβλήματα, λόγω έλλειψης ειδικού φυσικοθεραπευτή, με αρνητικές συνέπειες για τους μικρούς ασθενείς, και δυστυχώς η διοίκηση του νοσοκομείου, η 7η Υ.ΠΕ. και το υπουργείο Υγείας αδιαφορούν», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων τους.

Στην απεργιακή κινητοποίηση οι φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές των δύο νοσοκομείων του Ηρακλείου μαζί με τα Δ.Σ. των σωματείων τους θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση στη 1 το μεσημέρι με τη διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, για να κατατεθούν οι προτάσεις και οι διεκδικήσεις τους. Ταυτόχρονα στην Αθήνα διοργανώνεται στις 12 το μεσημέρι απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News