Ειδήσεις

ΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ επιμένουν στις κατασχέσεις επιδόματος τοκετού

Το ΙΚΑ τους ζήτησε τα απαραίτητα δικαιολογητικά της κλινικής όπου γεννήθηκε το παιδί τους. Εκείνοι τα προσκόμισαν. Το ΙΚΑ τους κατέβαλε τα 900 ευρώ του επιδόματος τοκετού. Και από τότε τους τα ζητάει πίσω και μάλιστα εντόκως, γιατί, λέει, το παιδί γεννήθηκε σε κλινική και όχι στο σπίτι ή σε στάβλο ή κάτω από δέντρα και κουρμούλες. Πόσο πιο παράλογο μπορεί να είναι αυτό;

Η «ΚΡΗΤΗ TV» βρήκε χθες ένα από τα εκατοντάδες ζευγάρια σε ολόκληρη τη χώρα που δεν έπεσαν θύματα μόνο του παραλογισμού της συγκεκριμένης μνημονιακής απόφασης του 2012, αλλά είχαν την ατυχία να πέσουν θύματα και της γραφειοκρατίας του Ιδρύματος.

Ο Ανδρέας Σωτηρίου και η σύζυγός του Έλενα Πνευματικάκη μίλησαν στο κανάλι χθες, απευθύνοντας έκκληση στο σημερινό βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, που τότε πρωτοστάτησε στο πλευρό τους από τη θέση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, να τους βοηθήσει και τώρα με ερωτήσεις του στη Βουλή και συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Απίστευτη ιστορία

Πιο αναλυτικά, ο κ. Σωτηρίου λέει: «Στις 11 Δεκεμβρίου του 2012 γεννήθηκε ο γιος μου. Το δεύτερο παιδί μας. Και το ΙΚΑ, μετά από προσκόμιση απόδειξης απ' το "Μητέρα" για τον τοκετό που έγινε με καισαρική, μας έδωσε το επίδομα τοκετού των 900 ευρώ. Και μετά από κάποιους μήνες μας ήρθε μια ειδοποίηση στο σπίτι, ζητώντας μας τα χρήματα αυτά να τα επιστρέψουμε, γιατί, λέει, το παιδί γεννήθηκε σε νοσοκομείο και όχι στο σπίτι»!

Στο σημείο αυτό, ο κ. Σωτηρίου αναφέρεται στο δυναμικό ρόλο που είχε διαδραματίσει τότε από τη θέση του προέδρου του ΕΚΗ ο Σωκράτης Βαρδάκης. «Μας κάλεσε όλους τους γονείς που είχαμε αυτό το πρόβλημα να μαζευτούμε και να κάνουμε νομική προσφυγή. Εγώ ήλπιζα ότι είχε γίνει κάποια κίνηση και έμεινε το θέμα εκεί. Μέχρι που μας ήρθε το ειδοποιητήριο με το οποίο μας ζητάνε πλέον, αντί για 900 ευρώ, 1.156, γιατί υπάρχει και η επιβάρυνση των τόκων. Και αναφέρουν μέσα ότι το ποσό θα τοκίζεται συνέχεια, ειδάλλως θα ληφθούν μέσω εφορίας αναγκαστικά μέτρα σε βάρος μας».

«Είναι παράλογη η απόφαση αυτή», λέει και η σύζυγος του κ. Σωτηρίου, η Έλενα Πνευματικάκη. Σύμφωνα με την ίδια, «δεν είναι δυνατόν να μας λένε ότι έπρεπε να γεννηθεί το παιδί στο σπίτι. Δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο όταν πρόκειται για καισαρική». Τόσο η ίδια όσο και ο άνδρας της ζητούν από τον Σωκράτη Βαρδάκη να τους βοηθήσει.

Παρεμβάσεις Βαρδάκη

«Μέχρι την Παρασκευή θα κάνω επίσκεψη στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και στο διοικητή του ΙΚΑ. Θα τους θέσω το θέμα και θα ζητήσω την άμεση απόσυρση της απόφασης αυτής», μας είπε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης. Και τόνισε ότι, αν δεν καταφέρει να βρει άκρη, θα συναντηθεί με τον υπουργό, αν χρειαστεί, με στόχο να αποσυρθεί αυτή η απόφαση του ΙΚΑ, που εξακολουθεί να επιμένει με κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι μια απόφαση εντελώς παράλογη. «Το να ζητούν τα χρήματα του τοκετού πίσω και μάλιστα έντοκα είναι κάτι άδικο όσο και ανιστόρητο», κατέληξε ο Ηρακλειώτης βουλευτής.

"Μπαλάκι" ευθυνών

Μία... μικρή απόδειξη της γραφειοκρατίας και της μετάθεσης ευθυνών είναι ότι, για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, ο διευθυντής του ΙΚΑ στο Ηράκλειο μας παρέπεμψε στην υπεύθυνη του ΕΟΠΥΥ. Και η υπεύθυνη του ΕΟΠΥΥ από την πλευρά της μας παρέπεμψε στο διευθυντή του ΙΚΑ. Το αποτέλεσμα; Καμία απάντηση...

Καταγγελία ΕΚΗ: 130 τα "ραβασάκια" στο Ηράκλειο

Στο μεταξύ, όπως γράφαμε και χθες, η διοίκηση του ΕΚΗ εδώ και 15 μήνες περιμένει από τη διοίκηση του ΙΚΑ να δώσει μια απάντηση στο αίτημα να εφαρμοστεί το δεδικασμένο της δικαίωσης μιας από τις γυναίκες που αντιμετώπιζαν αυτό το πρόβλημα.

Εξάλλου, η προσφυγή έγινε με χρήματα του Εργατικού Κέντρου ακριβώς για να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα. Να δικαιωθεί η μία γυναίκα και να εφαρμοστεί η απόφαση αυτή και για τις άλλες, που εκτιμάται ότι στο νομό Ηρακλείου ξεπερνούν τις 130 και είναι εκατοντάδες σε ολόκληρη τη χώρα.

Όμως, το ΙΚΑ, αντί να απαντήσει, εξακολουθεί να στέλνει "ραβασάκια" στις γυναίκες αυτές, σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για την επιβίωση των ελληνικών νοικοκυριών.

Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι αυτή η πρωτόγνωρη απόφαση του ΕΟΠΥΥ, που εφαρμόζεται από το ΙΚΑ, το 2012 είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Αμέσως είχε κινητοποιηθεί το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Με την αλλαγή της κυβέρνησης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ τότε πρωτοστατούσε στις κινητοποιήσεις αυτές, οι γυναίκες που είχαν ενταχθεί σε αυτή την κατηγορία ανακουφίστηκαν.

Όπως κάθε λογικός άνθρωπος, έτσι κι αυτές πίστεψαν πραγματικά ότι η κυβερνητική αλλαγή θα επέφερε και το τέλος στην απόφαση «οι γυναίκες να γεννούν στο σπίτι και το χωράφι για να παίρνουν το επίδομα». Αλλά φαίνεται πως στην πολιτική... δεν υπάρχει λογική...

Χριστόφορος Παπαδάκης, Φωτεινή Μαυροματάκη

Σχόλια