default-image

Αύριο τα μέτρα που θα πρέπει να εγκρίνει η τρόικα

Οικονομία
Αύριο τα μέτρα που θα πρέπει να εγκρίνει η τρόικα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο λίστες με μέτρα τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, καθώς μέχρι αύριο δε θα γίνει αξιολόγηση μόνο για τα 16 από τα 49 προαπαιτούμενα που προχώρησε η εφαρμογή τους, αλλά, όπως έλεγαν πηγές που μετέχουν στη διαπραγμάτευση, θα "κλειδώσει" και η άλλη λίστα με τα υπόλοιπα μέτρα που θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί για να επικυρωθούν από την τρόικα των ελεγκτών στα μέσα Νοεμβρίου, για να γίνει και η πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση.

Άρα μέσα στις επόμενες τρεις μέρες θα ανοίξουν όλοι οι "καυτοί" φάκελοι που προς το παρόν έχουν μείνει στην άκρη, όπως για το νέο φορολογικό σύστημα, για τους μισθούς και τις συντάξεις, για τις απολύσεις στο Δημόσιο κ.λπ.

«Μικρότερη ύφεση»

Κυβερνητικές πηγές θεωρούσαν ιδιαίτερα θετικό για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ότι οι θεσμοί αποδέχονται πως θα είναι μικρότερη τελικά η ύφεση φέτος (1,4% αντί 2,3% που είχε εκτιμηθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού). Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μπορεί να σημαίνει καλύτερες εισπράξεις εσόδων φέτος και λιγότερα ισοδύναμα. Από την πρώτη ημέρα επαφών πάντως μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και των ελεγκτών εντοπίστηκαν σημαντικές αποκλίσεις, συμβιβασμοί αλλά και "τρύπες" στην εκτέλεση των προαπαιτούμενων.

Για το κρίσιμο θέμα των "κόκκινων" δανείων, όπου αύριο θα συζητήσει διεξοδικά ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης με τους επικεφαλής των ελεγκτών, φαίνεται ότι οι δανειστές θέλουν να κλείσουν την "ομπρέλα" προστασίας του Νόμου Κατσέλη, προτείνοντας πολύ χαμηλότερα όρια σε σχέση με αυτά που επιδιώκει η κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί η πρώτη κατοικία.

Στο... "κόκκινο"

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πρόταση που τίθεται προς συζήτηση είναι για προστασία από τους πλειστηριασμούς με τα εξής δύο κριτήρια: Συνολικό ύψος χρέους για μια τετραμελή οικογένεια μέχρι 300.000 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ το χρόνο. Πρόκειται για πρόταση που καλύπτει το 85% των δανειοληπτών.

Όμως οι δανειστές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τοποθετούν το συνολικό χρέος μέχρι το ποσό των 120.000 ευρώ - στην αρχή έλεγαν για 60.000 ευρώ - ενώ κάνουν λόγο για σύνολο εισοδήματος εξαιρετικά χαμηλό, στο όριο της φτώχιας, που υπολογίζεται περίπου σε 15.000 ευρώ για μια οικογένεια (όπως το μετρά η ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

«Αυτοπαγιδευτήκαμε με το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση», σχολίαζαν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Οι ίδιοι υπογράμμισαν ότι η αρχική εκτίμηση για τα έσοδα ήταν υπερβολική (300 εκατ. ευρώ) και τελικά είναι πολύ χαμηλότερα, κάτω από 100 εκατ. ευρώ.

Επιφυλάξεις με Κατρούγκαλο

Την ίδια στιγμή, επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι δανειστές κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο σε σχέση με το ύψος της εξοικονόμησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης που εξασφαλίζεται με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Αν και έχουν δεχτεί, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ότι η μεταρρύθμιση γενικά μπορεί να αποτελέσει το γενικό ισοδύναμο για να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και να μην καταργηθεί το ΕΚΑΣ, περιμένουν την "ποσοτικοποίηση" του ανακαθορισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων και των ενιαίων κανόνων για να δώσουν το "πράσινο φως".

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, μια πρώτη εικόνα της ποσοτικοποίησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα υπάρχει αύριο Παρασκευή.

Για τα φαρμακεία, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε συμβιβασμός και συμφωνήθηκε ότι θα μπορεί να δίνεται άδεια αρκεί ένας μέτοχος μόνο να είναι πτυχιούχος φαρμακοποιός. Η πρώτη συνάντηση με τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για τα φορολογικά ζητήματα κράτησε σχεδόν τρεις ώρες. Αρμόδια στελέχη σημείωσαν ότι δεν έγινε αναφορά για το ΦΠΑ, αλλά συζητήθηκαν η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΣΔΟΕ και η παράταση παραγραφής στις εκκρεμείς υποθέσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News