default-image

Αν. Δημητρίου: "Διαπλοκή δεν υπάρχει στην περιφέρεια"

Κρήτη
Αν. Δημητρίου: "Διαπλοκή δεν υπάρχει στην περιφέρεια"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την εξαίρεση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών από τη διαδικασία της αδειοδότησης των καναλιών με το νέο νομοσχέδιο ζήτησε, μιλώντας χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, ο πρόεδρος της Ένωσης Ενημερωτικών Περιφερειακών Σταθμών και του Ομίλου της "ΚΡΗΤΗ TV" Αντώνης Δημητρίου.

Εκπροσωπώντας τους τηλεοπτικούς σταθμούς της επαρχίας, ο κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει τελικά ο διαχωρισμός των περιφερειακών σταθμών από τους σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, το μέλλον της τηλεόρασης της επαρχίας προμηνύεται δυσοίωνο.

Ξεκαθάρισε, δε, σε όλους τους τόνους ότι τα επαρχιακά κανάλια είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μικρό τζίρο, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τη λεγόμενη "διαπλοκή" των μεγαλοκαναλαρχών, ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι 80 περιφερειακά κανάλια με ετήσιο εισόδημα συνολικά 10 εκατομμυρίων ευρώ είναι αδύνατο να συμμετάσχουν σε ένα πλειοδοτικό διαγωνισμό που απαιτεί εισπρακτικά εκατομμύρια ευρώ για το καθένα από αυτά.

Απευθυνόμενος από το βήμα προς τα μέλη της Επιτροπής, ο πρόεδρος της Ένωσης Ενημερωτικών Περιφερειακών Σταθμών τόνισε ότι ως φορέας από το 1990 υπήρξε πάντα ένθερμος υποστηρικτής της νομιμότητας και της διαφάνειας σε όλο το άναρχο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο.

«Ό,τι επικράτησε δεν είναι δική μας ευθύνη, αλλά της Πολιτείας. Δεν εκπροσωπώ αυτό που διαχέεται παντού: Διαπλοκή, καναλάρχες, συμφέροντα. Η περιφέρεια δεν έχει να κάνει με τίποτα από όλα αυτά. Κι επειδή τα 2/3 της Βουλής προέρχονται από την περιφέρεια κι οι περισσότεροι συνεπώς γνωρίζετε τις επιχειρήσεις της περιφέρειας και τους συντελεστές της, ξέρετε από πρώτο χέρι τι κάνουμε στην επαρχία.

Κανείς δεν το παίζει εξουσία, καναλάρχης ή οτιδήποτε άλλο. Γι' αυτό στο πρόσωπό μου εκπροσωπούνται σήμερα όλοι οι συνάδελφοί μου.

Πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις, οι μεσαίες είναι ελάχιστες. Με 25 χρόνια και πλέον δραστηριότητας στις τοπικές κοινωνίες, με πολλές θέσεις εργασίας και μικρό τζίρο, εκπροσωπούμε την ταυτότητα της ελληνικής περιφέρειας: την άλλη Ελλάδα στο χώρο της ενημέρωσης. Ως εκ τούτου θα περιμέναμε όλοι μια πιο σαφή οριοθέτηση, μια διαφοροποίηση όσον αφορά στη στήριξη στα Μέσα της περιφέρειας, όπως έχετε πει άλλωστε οι περισσότεροι από εσάς (βουλευτές).

Πράγματι συναντήθηκα με τον υπουργό στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης. Όχι για να μου κάνει μασάζ. Μάλλον εγώ έκανα για να τον πείσω για τις θέσεις της περιφέρειας.

Θα περιμέναμε μια πιο σαφή στήριξη της περιφέρειας και αποδοχή της συνεισφοράς στην ανάπτυξη της επαρχίας.

Τι σημαίνει περιφέρεια; Δυο λόγια θα σας πω μόνο. 111 κανάλια εκπέμπει η Digea. Από αυτά τα 8 είναι πανελλαδικά και τα 13 της Αττικής. Οι υπόλοιποι είναι γύρω στους 90. Από αυτούς οι 80 είναι ενημερωτικοί περιφερειακοί σταθμοί. Ξέρετε τι συνολικό τζίρο είχαμε το 2013; 10,5 εκατομμύρια ευρώ (δημοσιευμένος ισολογισμός). Κι ερχόμαστε στις διαδικασίες αδειοδότησης για να πάρουμε λεφτά... Από πού; Από τα 10,5 εκατομμύρια ευρώ.

Όσο μειωνόμαστε (περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί), θα έχουμε πρόβλημα με την Digea. Γιατί είναι βασικός μας συνεργάτης.

Κ. Λιαρέλλη, μερικές φορές είναι καλύτερα να σιωπούμε. Είπατε προηγουμένως ότι δε βρέθηκε κανείς να πάρει την περιφέρεια, μπήκε η Digea και την πήρε. Με δύο πολυπλέκτες, όσους έχει κι η ΕΡΤ. Η ΕΡΤ δίνει 2 εκατομμύρια το χρόνο. Η περιφέρεια με τους δυο πολυπλέκτες, που μας στερεί δυνατότητες ανάπτυξης, πόσα δίνει στην Πολιτεία;

Σας λέω ότι στα 15 χρόνια η Digea παίρνει από την περιφέρεια περισσότερα από 52 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 3,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, κι από την ΕΡΤ 2,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Δύο πολυπλέκτες εσείς, πόσα κανάλια ΕΡΤ. Εμείς 100 κανάλια, δύο πολυπλέκτες, πρόβλημα.

Μας δίνετε εύρος συχνότητας από 1,7 έως 2 Mbs, στα εθνικά κανάλια δίνετε πάνω από 3. Μας στερείτε τη δυνατότητα ανάπτυξης - όσοι μείνουμε δηλαδή. Δεν μπορούμε να εκπέμπουμε high definition, ενώ οι μεγάλοι μπορούν. Γιατί μας το επιβάλλατε αυτό με τις λεόντειες συμβάσεις;

Εμείς είμαστε μαζί σας. Συνεργάτες είμαστε πια. Δε μας νοιάζει αν θα γίνει η EΡΤ ή όχι. Εμείς θέλουμε φτηνή παροχή υπηρεσιών.

Κ. υπουργέ, ζητάμε να τεθεί διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους πανελλαδικούς σταθμούς και σε εμάς. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΛΟΙ. ΕΚΕΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΘΕΜΑ. Αντίθετα μπαίνουμε στον ίδιο κουβά και πάμε σε πλειοδοτική διαδικασία. Ξέρετε πώς αισθανόμαστε; Ότι άδεια παίρνει αυτός που δίνει τα περισσότερα χρήματα. Να το πω πιο απλά, αυτός που δίνει λεφτά.

Γιατί στην περιφέρεια με έσοδα 10,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, δε θα έρθει κανείς.

Όποιον δείτε να έρχεται να συμμετάσχει σε διαδικασία θα το λάβετε εκ του πονηρού. Δεν έχει να κερδίσει. Έρχεται για κάποιον άλλο λόγο.

Και κάτι άλλο. Θα λάβετε υπόψη σας, κ. υπουργέ, τη Θράκη, την Ήπειρο και τα νησιά του Αιγαίου; Ήδη συνάδελφοί μου δέχονται προτάσεις, ένας στην Ήπειρο να πουλήσει σε Αλβανό, ένας στη Χίο σε Τούρκο. Θα ληφθούν αυτά υπόψη;

Πιστεύουμε ότι όλο αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με μια κίνηση. Εξαιρέστε μας από αυτήν τη διαδικασία».

Στην περιφέρεια λειτουργούν 1.000 ραδιοφωνικοί σταθμοί. Γιατί δεν τους βάζετε κι αυτούς στην επίμαχη ρύθμιση; Θα μπορούσατε πάνω να κερδίσετε 100 εκατομμύρια ευρώ, με 5.000 το χρόνο από κάθε ραδιόφωνο. Τα εξαιρείτε, όμως. Πιάστε, λοιπόν, τα ραδιόφωνα τα περιφερειακά και τις τοπικές εφημερίδες, βάλτε και την περιφερειακή τηλεόραση (εκτός Αττικής) και λύστε το θέμα. Εξαιρέστε μας. Βγάλτε την περιφέρεια από αυτήν τη διαδικασία. Το αξίζει η περιφέρεια.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι είναι πολύ δύσκολο για εμάς - όσο κι αν συμφέρει πολλούς από εμάς να είμαστε λίγοι - να δεχθούμε ότι έστω κι ένας συνάδελφός μας θα κλείσει έτσι βίαια και άδοξα την 25ετή του προσπάθεια στο χώρο μας, επειδή δεν έχει λεφτά να συμμετάσχει στο διαγωνισμό -την ίδια στιγμή που κατάφερε να βρει χρήματα για την Digea, σ' αυτήν τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News