default-image

Οικοδόμος τραυματίστηκε σοβαρά πέφτοντας από οικοδομή

Κρήτη
Οικοδόμος τραυματίστηκε σοβαρά πέφτοντας από οικοδομή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλο ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή, αυτή τη φορά στα Σταυράκια Ηρακλείου, φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας. Θύμα είναι ένας 31χρονος Αλβανός, ο οποίος προχθές το μεσημέρι έπεσε από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο αλλοδαπός, τη στιγμή που κουβαλούσε υλικά για την οικοδομή, πάτησε πάνω σε ένα πάνελ, το οποίο όμως βρίσκονταν το μισό στο κενό. Έτσι έκανε βουτιά από τον πρώτο όροφο και προσγειώθηκε πάνω σε υλικά της οικοδομής.

Ο τραυματισμός του θεωρείται σοβαρός, καθώς έχει υποστεί κατάγματα και στα δυο του πόδια, αλλά και στο χέρι του, ενώ ευτυχώς από την πτώση δεν κινδυνεύει άμεσα η ζωή του. Ήδη στο ένα πόδι έχει χειρουργηθεί, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κάνει και δεύτερο χειρουργείο για το άλλο πόδι.

Κεραυνός εν αιθρία έπεσε, στο μεταξύ, η είδηση του τραυματισμού του, καθώς η μοναδική πηγή εισοδήματος είναι η εργασία του, την ίδια ώρα μάλιστα που η γυναίκα του εγκυμονεί, όπως τόνισε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων του νομού Ηρακλείου κ. Γιάννης Γωνιανάκης. Μάλιστα, ο ίδιος τον επισκέφτηκε χθες στο ΠΑΓΝΗ, όπου νοσηλεύεται, ενώ αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να τον επισκεφτεί και ο προϊστάμενος της Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας κ. Μαραυγάκης, για να δώσει μαρτυρία. Χθες ο κ. Μαραυγάκης βρέθηκε στην οικοδομή για αυτοψία.

Πάντως, όπως μας είπε ο πρόεδρος των οικοδόμων κ. Γωνιανάκης, «δεν υπήρχαν καθόλου μέτρα ασφαλείας στην οικοδομή και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου συναδέλφου Ν. Τ., έπειτα από πτώση από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου».

«Δεν υπάρχει μήνας που να μην υπάρχει εργατικό ατύχημα στην οικοδομή. Το 90% των ατυχημάτων, ωστόσο, οφείλεται στην παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας, αλλά και στη μείωση του εργατικού δυναμικού στο χώρο», πρόσθεσε ο κ. Γωνιανάκης.

«Περίπου 170 με 180 εργατικά ατυχήματα, συμπεριλαμβανομένων και των τροχαίων εν ώρα εργασίας, σημειώνονται κάθε χρόνο στην ανατολική Κρήτη. Το τελευταίο θεωρείται σοβαρό», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Μαραυγάκης.

Στο μεταξύ, πριν από μία εβδομάδα άλλος ένας αλλοδαπός, και συγκεκριμένα ένας Βούλγαρος, που είχε αναλάβει να βάψει ένα σπίτι στο Ηράκλειο, τραυματίστηκε σοβαρά εν ώρα εργασίας, όταν υποχώρησαν τα κάγκελα μπαλκονιού κι έπεσε στο κενό.

Συνθήκες γκιλοτίνας...

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, με αφορμή το εργατικό ατύχημα στα Σταυράκια, καταγγέλλει την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας.

«Ο ακήρυχτος πόλεμος συνεχίζεται. Την ώρα που ο κλάδος των οικοδόμων έχει κυριολεκτικά τσακιστεί από την ανεργία, το μόνο πράγμα που έχει μείνει σε επίπεδα προ κρίσης είναι τα εργατικά ατυχήματα.

Η έλλειψη μέτρων ασφαλείας και η ανάγκη για το μεροκάματο μετά από πολλούς μήνες ανεργίας δημιουργούν συνθήκες γκιλοτίνας για τους συναδέλφους. Από αυτήν την κατάσταση κερδισμένο θα συνεχίσει να βγαίνει το κεφάλαιο, ενώ οι εργάτες θα σακατεύονται καθημερινά για ένα μεροκάματο πείνας.

Καταγγέλλουμε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., που έχει ξεκινήσει να αποχαρακτηρίζει βαρέα και ανθυγιεινά, ακόμα και από τον κλάδο των κατασκευών (όπως σε τοποθετήσεις μαρμάρων, στις ασφαλτοστρώσεις και άλλες τεχνικές δουλειές).

Για να εξασφαλιστεί πάμφθηνη εργατική δύναμη και ευνοϊκές συνθήκες, για να φουσκώσουν τις τσέπες τους με κέρδη οι μεγαλοεργολάβοι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, εμείς να πληρώνουμε τα κέρδη τους με αίμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News