Ειδήσεις

Υπό κατάληψη το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Υπό κατάληψη τελεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο. Οι φοιτητές, μετά από γενική συνέλευση, έβαλαν "λουκέτο" στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, ενώ στις προθέσεις τους είναι να κλιμακωθεί η κινητοποίηση τις επόμενες ημέρες και πάντως η κατάληψη να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου οπότε και διοργανώνεται παγκρήτιο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης διεκδικούν δωρεάν σίτιση, στέγαση και μετακίνηση για όλους, κατάργηση του νόμου-πλαίσιο Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και κρατική επιχορήγηση των ερευνητικών προγραμμάτων που υλοποιούν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε τροχιά κινητοποιήσεων βρίσκονται και οι φοιτητές του ΤΕΙ στο Ρέθυμνο, εκπρόσωποι των οποίων αναμένεται να συναντηθούν με τη συντονιστική επιτροπή των καταληψιών του Πανεπιστημίου Κρήτης για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των επόμενων δράσεων τους.

Σε οικονομική δίνη το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Στο μεταξύ, σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο καλείται να καταρτίσει και να υλοποιήσει για το 2016, ένα προϋπολογισμό με βάση τις επιχορηγήσεις του υπουργείου Παιδείας, που στο σκέλος των λειτουργικών δαπανών είναι μειωμένος σε ποσοστό 20% σε σχέση με εκείνο του 2015.

Συγκεκριμένα, η επιχορήγηση για τις λειτουργικές δαπάνες για το 2016 ανέρχεται στο ποσό των 3.350.000 €.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πρυτανείας, «ήδη ο προϋπολογισμός του 2015 (4.220.000 €) που με τη σειρά του ήταν μειωμένος σε σχέση με το 2014 κατά 24,6 % έχει οδηγήσει πολλές απαραίτητες ακαδημαϊκές δραστηριότητες σε συρρίκνωση. Είναι λοιπόν αδύνατο να καταρτισθεί ρεαλιστικός προϋπολογισμός για το 2016 που στο σκέλος των λειτουργικών δαπανών είναι ακόμη περισσότερο μειωμένος, με τις ανελαστικές δαπάνες στις οποίες περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, να υπερκαλύπτουν τη διαθέσιμη πίστωση από το Υπουργείο Παιδείας αφού μέχρι τις 30/09/2015 είχαν ήδη φτάσει στο ποσό των 3.130.000 € και φυσικά θα αυξηθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Το Πανεπιστήμιο όμως λειτουργεί για την εκπαίδευση των φοιτητών του και την έρευνα και με τις διαθέσιμες για το 2016 πιστώσεις αναρωτιέται με πιο τρόπο μπορεί να επιτελέσει τον σκοπό του, αφού εάν καλυφθούν στο ακέραιο οι ανελαστικές δαπάνες, δεν υπάρχει δυνατότητα επιχορήγησης των Ακαδημαϊκών Τμημάτων και των Υπηρεσιών του.

Σημειώνεται επίσης, ότι στο σκέλος της φοιτητικής μέριμνας και ειδικά στο θέμα της σίτισης, η επιχορήγηση για το 2016 παραμένει στα επίπεδα του 2015, που σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ σε 23% οδηγεί σε δραστική μείωση των δικαιούχων δωρεάν σίτισης φοιτητών.

Σε συνθήκες όμως οικονομικής δυσπραγίας για την κοινωνία, η μείωση αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε μεγάλο αριθμό φοιτητών για τους οποίους η δωρεάν σίτιση παραμένει απαραίτητο εφόδιο για τη φοιτητική τους ζωή. Ήδη έχουμε ζητήσει από τα συναρμόδια Υπουργεία να δώσoυν άμεσα λύση στο πρόβλημα, αυξάνοντας τη σχετική επιχορήγηση.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο κατά τα άλλα χαρακτηρίζεται σύμφωνα με τις διεθνείς αξιολογήσεις ως το κορυφαίο της Ελλάδας.

Ωστόσο, το Πανεπιστήμιό μας με διδακτικό και διοικητικό προσωπικό που συρρικνώνεται συνεχώς χωρίς να αντικαθίσταται και με χρηματοδότηση που δεν του επιτρέπει ούτε τις στοιχειώδεις ακαδημαϊκές δραστηριότητες να υλοποιήσει, είναι άγνωστο πόσο θα αντέξει για να επιτελέσει το σκοπό του και να παραμείνει στην κορυφή που το οδήγησε η ακαδημαϊκή του κοινότητα, από τους φοιτητές μέχρι τους καθηγητές του.

Καλούμε την Πολιτεία έστω και την ύστατη στιγμή να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να δώσει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στα υπόλοιπα ΑΕΙ της χώρας το οξυγόνο που χρειάζονται για να αναπνεύσουν. Σ' αυτό περιλαμβάνεται τόσο η αύξηση του προϋπολογισμού, όσο και η δυνατότητα άμεσης προκήρυξης θέσεων του διδακτικού προσωπικού τουλάχιστον σε αντικατάσταση των αποχωρούντων συναδέλφων».

Σχόλια