default-image

Ελληνογαλλική διακήρυξη συνεργασίας θα υπογράψουν Τσίπρας-Ολάντ

Ελλάδα
Ελληνογαλλική διακήρυξη συνεργασίας θα υπογράψουν Τσίπρας-Ολάντ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνογαλλική διακήρυξη που θα διαμορφώσει το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών σε πολλούς τομείς θα υπογράψουν στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος φτάνει την Πέμπτη στην Αθήνα για διήμερη επίσημη επίσκεψη που κρίνεται ως ιδιαίτερης πολιτικής αλλά και οικονομικής σημασίας.

Το κείμενο της διακήρυξης είναι υπό διαμόρφωση. Κυβερνητικές πηγές, όμως, τόνιζαν ότι η διακήρυξη αυτή θα επικυρώνει την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων που διαμορφώνει μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας είναι:

* Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.

* Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.

* Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κ.ά.

* Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.

Τέλος, ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρόγραμμα του Φρανσουά Ολάντ

Ο Φρανσουά Ολάντ, μαζί με την επίσημη γαλλική αντιπροσωπεία (έρχεται συνοδευόμενος από κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησής του, όπως ο Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και η υπουργός Ενέργειας Σεγκολέν Ρουαγιάλ), αναμένεται, όπως γράφει το in.gr, να φτάσει στην Αθήνα στις 16:50. Στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" θα τον υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αμέσως μετά, ο κ. Ολάντ, συνοδευόμενος από τον κ. Τσίπρα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στη συνέχεια, ο Γάλλος πρόεδρος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος θα παρασημοφορήσει τον κ. Ολάντ. Το βράδυ, στο Προεδρικό Μέγαρο, θα παρατεθεί δείπνο προς τιμήν του επίσημου προσκεκλημένου.

Την Παρασκευή το πρωί ο Φρανσουά Ολάντ θα επισκεφτεί την πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα, θα έχει συνάντηση με επιχειρηματίες και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εκτός από την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες και στη συνέχεια θα υπογραφεί η κοινή ελληνογαλλική διακήρυξη και θα δοθεί η κοινή συνέντευξη Τύπου.

Οι κ.κ. Ολάντ και Τσίπρα θα μεταβούν το μεσημέρι στη Βουλή των Ελλήνων, όπου ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθύνει ομιλία.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση του κ. Ολάντ και της γαλλικής αντιπροσωπείας στο Μουσείο της Ακρόπολης και το επίσημο γεύμα.

Νωρίς το απόγευμα θα γίνει η ανακήρυξη του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ως επίτιμου διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Προτού αναχωρήσει (19:00) ο κ. Ολάντ θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και θα επισκεφτεί την έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών "Κοράλλια".

Ο κ. Ολάντ έχει επίσης προγραμματισμένες συναντήσεις με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News