Ειδήσεις

Ντομπρόβσκις: "Την επόμενη εβδομάδα η έγκριση για τη δόση"

Η Ελλάδα αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει την επόμενη εβδομάδα την έγκριση των θεσμών για την εκταμίευση μιας δόσης ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της δανειακής της σύμβασης, δήλωσε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σύμφωνα με το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

«Τα πράγματα έχουν πάρει λίγο-πολύ το δρόμο τους», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις, ο οποίος είναι προγραμματισμένο να επισκεφτεί την Αθήνα την 26η και την 27η Οκτωβρίου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις να λάβει αυτά τα 2 δισ. την ερχόμενη εβδομάδα, απάντησε χαρακτηριστικά: «Αυτό πιστεύω».

Όπως σημειώνει στο άρθρο του το Bloomberg, το αν η ευρωζώνη θα αποδεσμεύσει φρέσκα κεφάλαια για την Ελλάδα είναι ένα τεστ για την αξιοπιστία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τη δεύτερη -σε διάστημα 10 μηνών- κυβέρνησή του. «Αφού εκτινάχθηκε στην εξουσία τον Ιανουάριο υποσχόμενος να αντιστρέψει την λιτότητα, ο Τσίπρας έφτασε την Ελλάδα στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη παίζοντας πετροπόλεμο με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας προτού αποδεχθεί περαιτέρω δημοσιονομική χαλιναγώγηση προκειμένου να λάβει το τρίτο πακέτο στήριξης μέσα σε έξι χρόνια, χάνοντας τα σκληροπυρηνικά στελέχη του κόμματός του και προκηρύσσοντας εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου, κερδίζοντας το στοίχημα της νωπής λαϊκής εντολής», αναφέρει το άρθρο.

Ωστόσο, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν σχετικά στο Bloomberg ότι «η νομοθεσία για την οικονομική μεταρρύθμιση που υπερψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο την Παρασκευή δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση. Χρειάζονται περαιτέρω συζητήσεις και εποπτεία του πακέτου από διεθνείς εμπειρογνώμονες», σημειώνουν.

Απεσταλμένοι των τεσσάρων θεσμών που επιβλέπουν την πορεία εφαρμογής των μέτρων που ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της δανειακής της σύμβασης «θα βρίσκονται στην Αθήνα από την Τετάρτη ως την 23η Οκτωβρίου για να συζητήσουν την πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος», είχε διευκρινίσει προχθές Δευτέρα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ, αναφερόμενη στην Κομισιόν, την ΕΚΤ, τον ΕΜΣ και το ΔΝΤ.

Σχόλια