Ειδήσεις

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τα κανάλια

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.

Η Ν.Δ. και το ΚΚΕ καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής η Χρυσή Αυγή, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

Η συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής συνεχίζεται επί των άρθρων του νομοσχεδίου για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών. Το πρωί της Τετάρτης έγινε η ακρόαση των φορέων, ενώ το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια το Σάββατο.

Αυγενάκης: «Συζητάμε για έναν ανεφάρμοστο νόμο»

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή μετά από πολύωρη συνεδρίαση και έντονες αντιπαραθέσεις. Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης είπε προς τον υπουργό: «Πρωτάκουστο, κύριε Παππά, να κάνετε χθες στο Μαξίμου συναντήσεις με τους φορείς που έχουμε να ακούσουμε σήμερα. Συζητάμε για έναν ανεφάρμοστο νόμο. Ακόμα και το ΕΣΡ τον αμφισβητεί, ακόμα και η ΕΕΤΤ έχει ενστάσεις. Ακόμα και η Κομισιόν έστειλε επιστολή την οποία ακόμα δεν έχετε καταθέσει. Θα θέλαμε όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. να λάβουμε υπόψη όλες τις παρατηρήσεις της Κομισιόν για να ξεκινήσει η σημερινή διαδικασία. Κύριε Παππά, δε φανταζόμουν ότι είχατε τόσο υψηλούς στόχους να γίνετε υπουργός καναλάρχης».

Συνεχίζοντας ο κ. Αυγενάκης έκανε σχόλια για το σημερινό Τύπο και τα δημοσιεύματα, λέγοντας ότι χρειάζονται «πιο σεμνοί τίτλοι» στα έντυπα.

«Το Ποτάμι ζήτησε εκπρόσωπο του ΕΣΡ»

Ο βουλευτής Γ. Αμυράς από το Ποτάμι δήλωσε ότι ήρθαν δύο επιστολές του ΕΣΡ στις οποίες η Αρχή τοποθετείται αρνητικά προς το νομοσχέδιο. Όπως σημείωσε, «το Ποτάμι ζήτησε εκπρόσωπο του ΕΣΡ», υποστηρίζοντας ότι πρέπει να έρθει στη Βουλή η ίδια η Λίνα Αλεξίου (αντιπρόεδρος της Αρχής), «καθώς το ποιος θα αποφασίσει τις άδειες πρέπει να είναι ένας ανεξάρτητος φορέας και όχι ο υπουργός κ. Παππάς».

Επίσης, ο κ. Αμυράς ζήτησε την κατάθεση της επιστολής της Κομισιόν στις 25/9 και το τι απάντησε ο υπουργός σε αυτήν και το συνημμένο της επιστολής καταγγελίας του φυσικού προσώπου ή της συγκεκριμένης επιχείρησης που προέβη σε αυτήν.

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με το προεδρείο αναφορικά με τις επιστολές της Κομισιόν που ζήτησαν βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ.Παπαθεοδώρου δήλωσε ότι είχε ζητήσει να προσέλθει η ΕΕΤΤ, ενώ και αυτός έκανε αναφορά στις επιστολές του ΕΣΡ και της ΕΕΤΤ.

Αναφερόμενος προς τον κ. Σπίρτζη δήλωσε ότι του ζητήθηκε από αυτόν και τον κ. Λοβέρδο, όπως και από τον κ. Παππά, η αλληλογραφία με την Κομισιόν.

Απαντώντας ο κ. Σπίρτζης δήλωσε ότι είναι γνωστή η διαδικασία με την Κομισιόν και τα έγγραφα καταγγελιών προς αυτήν. Επίσης δήλωσε ότι απάντηση στην Κομισιόν θα δοθεί τις επόμενες μέρες, κατόπιν συνεννόησης με τις ευρωπαϊκές Αρχές. Για την ΕΕΤΤ, ο υπουργός σημείωσε ότι δεν μπορούν να έρθουν συγκεκριμένα άτομα ως Ολομέλεια της ΕΕΤΤ, καθώς ο πρόεδρός της έχει παραιτηθεί από το Δεκέμβριο.

Προς το βουλευτή της ΝΔ κ. Αυγενάκη, ο υπουργός Υποδομών δήλωσε ότι, για να δώσει το Δημόσιο την καταγγελία, πρέπει να πάρει έγκριση από την Digicom, ενώ ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι ψεύδεται.

Σ. Φάμελος: «Ανήθικες» οι παρεμβάσεις Αυγενάκη

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος ζήτησε να περιφρουρηθεί η διαδικασία καθώς η αντιπολίτευση έχει σκοπό σήμερα να τη διακόψει και να την εκθέσει στους σημερινούς φορείς.

Χαρακτήρισε «ανήθικες» τις παρεμβάσεις του Λ. Αυγενάκη περί «μασάζ» της κυβέρνησης στους αρμόδιους φορείς των ΜΜΕ. «Η ουσία είναι να ακουστούν οι φορείς και να προχωρήσει το νομοθετικό έργο», είπε.

Παίρνοντας το λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ζήτησε βοήθεια από τους συναδέλφους δημοσιογράφους για τη σημερινή διαδικασία και δήλωσε ότι όποιος θέλει έγγραφα κάνει αίτηση. Το να ζητάει κάποιος αλληλογραφία δε βοηθά τη διαδικασία, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει αριστερή τεχνολογία, δεν υπάρχει ιδεολογικό θέμα σε αυτό που δήλωσε ο κ. Αυγενάκης.

Ο Γ. Καρράς από την Ένωση Κεντρώων ζήτησε και αυτός την αλληλογραφία από την Ε.Ε., καθώς, όπως είπε, «συζητείται νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκης ζήτησε δέσμευση του προεδρείου για κατάθεση του συνόλου των εγγράφων καταγγελιών και από την Κομισιόν, ενώ παρεμβαίνοντας ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς σημείωσε ότι η επιστολή έχει κατατεθεί από χθες το βράδυ στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο όλων των βουλευτών.

«Η κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση να παραστεί ο οποιοσδήποτε όταν υπηρετούσε σε μία ρυθμιστική Αρχή και να αφήσουμε την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Το θέμα της Κομισιόν», είπε, «είναι παράπονο κάποιου ιδιώτη προς τις υπηρεσίες της Ε.Ε., οι οποίες ρωτούν την ελληνική κυβέρνηση τη γνώμη τους επί αυτά. Η επιστολή», τόνισε, «αφορά την ΕΡΤ και το κατά πόσο δύναται να παρέχει υπηρεσίες προς τρίτους».

Στη συνέχεια επανήλθε ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμυράς ζητώντας να προσέλθει η αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Λίνα Αλεξίου στη συνεδρίαση. Την πρόταση υποστήριξε και ο Β. Κεγκέρογλου από το ΠΑΣΟΚ υποχρεώνοντας το προεδρείο να προχωρήσει με την πρόταση κλήσης της κ. Αλεξίου.

Η ακρόαση φορέων

Το λόγο πήρε πρώτος ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής, ο οποίος, αναφερόμενος στο νέο φορέα ΕΡΤ-ΝΕΤ Α.Ε., ζήτησε διευκρινίσεις ως ΕΡΤ, σχετικά με το προσωπικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό της υπό ίδρυσης εταιρείας. Δήλωσε ότι η ΕΡΤ έχει εξειδικευμένο προσωπικό σε ζητήματα δικτύων αλλά δε γνωρίζει αν αυτό το προσωπικό θα είναι επαρκές στη νέα εταιρεία. Αναφορικά με τον εξοπλισμό δήλωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός εξοπλισμού για το ψηφιακό σήμα, για να απαλλαγεί η ΕΡΤ από το ενοίκιο στην DIGEA, ρωτώντας αν ο εξοπλισμός αυτός θα πάει στη νέα εταιρεία.

Η Πέρσα Λαμπροπούλου, νομικός του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, αναφορικά με τις παρατηρήσεις του ΕΣΡ δήλωσε ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα δε ρυθμίζει συνολικά την αγορά μη λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική εικόνα. Επίσης, δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη οδηγία της Κομισιόν για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες. Τέλος, για τα δάνεια που έχουν ληφθεί από την αναλογική τηλεόραση, δήλωσε ότι επαναλαμβάνονται διατάξεις που δεν ήταν επιτυχείς στο παρελθόν.

Το λόγο πήρε η Πολυξένη Μαστροπέρου, πρόεδρος του Δ.Σ. των ακολούθων Τύπου (ΕΝΑΤ). Χαρακτήρισε θετική την προσπάθεια ρύθμισης των θεμάτων στα ΜΜΕ, ωστόσο δήλωσε ότι αφήνει εκκρεμότητες στα θέματα του κλάδου τους. Χαρακτήρισε σημαντική την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Επικοινωνιακής Πολιτικής, ζητώντας τη συναίνεση όλων των κομμάτων καθώς αυτό αφορά και τομείς διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής. Επίσης, χαρακτήρισε θετική τη διόρθωση του βαθμολογίου στον κλάδο τους.

Ο Κωνσταντίνος Ρόκκος, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΕΕ, ζήτησε ρύθμιση στο χώρο της διαφήμισης, που πλήττεται τα τελευταία χρόνια. Δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζει σταθερότητα στο χώρο επιδεινώνοντας την ασάφεια.

Ακολούθησε ο Μάρκος Γκανάς, πρόεδρος της Ένωσης Εφημερίδων Αθηνών, ο οποίος χαιρέτισε την κατάθεση του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως είπε, προσπαθεί να βάλει τάξη στο άναρχο τοπίο των ΜΜΕ, ωστόσο επέκρινε το επείγον της διαδικασίας. Δήλωσε δε ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα περιορισμού στα μπλοκάκια και να υπάρξουν μόνιμες συμβάσεις εργασίας και όχι συμβάσεις έργου. Ζήτησε επίσης μέριμνα για το προσωπικό τηλεοπτικών σταθμών που δε θα αδειοδοτηθούν, όσον αφορά το ασφαλιστικό και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Επίσης, ζήτησε απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζόμενων χωρίς άλλη αναβολή. Για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ ζήτησε επέκταση αγγελιοσήμου στο χώρο και ζήτησε πρόβλεψη για το τεχνικό προσωπικό.

Ο Στρατής Λιαρέλης, πρόεδρος του Δ.Σ. της DIGEA, είπε ότι η διεθνής εμπειρία λέει ότι το μοντέλο του παρόχου ενός δικτύου είναι οικονομικότερο, κάνοντας αναφορά στη μελέτη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και της Ε.Ε. Κάνοντας αναφορά στο διαγωνισμό παρόχων δήλωσε ότι ήταν διαφανής και λειτουργικός, ενώ είπε ότι για τους πολυπλέκτες μόνο η DIGEA κέρδισε το διαγωνισμό καθώς ήταν η μόνη και δεν υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι. «Η Πολιτεία», συνέχισε, «ζήτησε από την DIGEA να αναλάβει το δίκτυο και για τους περιφερειακούς σταθμούς, και αυτό έγινε, καθώς υπήρχε περιορισμός χρόνου, χωρίς η εταιρεία να φέρει ευθύνη». Επίσης, είπε ότι η DIGEA δεν έχει δικαίωμα επιλογής παρόχου περιεχομένου και δεν υπάρχει θέμα διακριτικής μεταχείρισης. Όσον αφορά την ΕΡΤ δήλωσε ότι δεν κατόρθωσε να έχει ετοιμότητα για τους πολυπλέκτες της και έτσι απευθύνθηκε στην DIGEA για να καλύψει τις ανάγκες της, ενώ είπε ότι χρειάζεται μόνο έναν πολυπλέκτη που κοστίζει 440.000 ευρώ/μήνα. «Η νέα διοίκηση της ΕΡΤ», σημείωσε, «ζήτησε μικρή έκπτωση, πράγμα το οποίο έγινε σε πνεύμα καλής συνεργασίας». Πρόσθεσε εξάλλου ότι η απόφαση δημιουργίας ανταγωνιστικού φορέα συνιστά αλλαγή των όρων του διαγωνισμού με αλλαγή της τότε οικονομοτεχνικής μελέτης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επίσης, για τη δυνατότητα αλλαγής πολυπλέκτη από τον υπουργό συνιστά και αυτό αλλαγή των όρων, όπως είπε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας Παναγιώτης Κυριακόπουλος είπε ότι Ένωση (ΕΙΤΗΣΕΕ) θέλει να τακτοποιηθεί το τηλεοπτικό περιβάλλον, και συμφωνεί απόλυτα με το έγγραφο του ΕΣΡ. Ο κ. Κυριακόπουλος είπε ότι πλέον το κανάλι είναι ο πάροχος, δηλαδή η DIGEA ή ο νέος φορέας της ΕΡΤ, οι οποίοι θα διαχειρίζονται τους οικονομικούς πόρους. «Αυτό που περιγράφει ο νόμος», είπε, «δεν αφορά τους παρόχους του φάσματος». «Τεχνολογικά», τόνισε, «η λήψη μπορεί να γίνει από οπουδήποτε, το ζήτημα είναι το πώς διανέμεται το περιεχόμενο. Όλα αυτά πρέπει να ρυθμιστούν ενιαία και όχι μόνο για τον πάροχο», σημείωσε. Η ΕΤΙΣΕΕ κλείνοντας είπε ότι το νομοσχέδιο ρυθμίζει μόνο μέρος της αγοράς και υπάρχουν θέματα ισονομίας.

Ο Ιωάννης Πανταζόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδας (ΕΠΕΚ), δήλωσε ότι όσοι επωφελήθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια είναι οι πανελλήνιοι σταθμοί και δύο-τρία άλλα κανάλια, και όχι η περιφέρεια. Αφήνοντας αιχμές για το διαγωνισμό για την ψηφιακή τηλεόραση, ο κ. Πανταζόπουλος σημείωσε ότι φωτογραφικά αποδόθηκε στην DIGEA με δυσβάσταχτο κόστος συχνοτήτων για τους περιφερειακούς σταθμούς. Χαρακτήρισε ορθό την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας της ΕΡΤ-ΝΕΤ Α.Ε. για να τελειώσει το μονοπώλιο της DIGEA και πρότεινε επίσης την ΕΛΣΤΑΤ για τις τηλεοπτικές μετρήσεις για να μειωθεί το κόστος προς τους ιδιώτες. Δήλωσε ότι θα πρέπει να καταργηθούν τα media shops που προάγουν τη διαπλοκή μοιράζοντας όπως κρίνουν τη διαφημιστική πίτα, ενώ κλείνοντας είπε πως το νομοσχέδιο, αν ψηφιστεί ως έχει, θα είναι το τέλος της περιφέρειας.

Ο Αντώνης Δημητρίου, πρόεδρος της Ένωσης Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας, σημείωσε ότι η περιφέρεια δεν εκπροσωπεί τους καναλάρχες, τη διαπλοκή και τα συμφέροντα των τελευταίων ετών, αλλά μικρές επιχειρήσεις με θέσεις εργασίας, και το καθαρό πρόσωπο της ενημέρωσης.

Ο κ. Αντώνης Δημητρίου

«Οι 80 περιφερειακοί σταθμοί», είπε, «όσο μειώνονται θα έχουν πρόβλημα με την DIGEA, η οποία λαμβάνει τεράστια ποσά». Ζήτησε διαχωρισμό των πανελλήνιων σταθμών και των περιφερειακών, καθώς τα μεγέθη δεν είναι ίδια, όπως είπε, με αποτέλεσμα «το στραγγαλισμό τους», ενώ έκανε αναφορά στο μέλλον των σταθμών στη Θράκη που δέχονται κρούσεις από Τούρκους επιχειρηματίες.

Εκ μέρους της ΕΣΕΗΑ ο Δ. Τσαλαπάτης, μέλος του Δ.Σ., είπε ότι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα η κυβέρνηση δεν κάνει διάλογο όπως όφειλε, σημειώνοντας ότι ο νόμος προβλέπει σε ένα άρθρο 680 ή 1.080 απολύσεις διευκολύνοντας τους εργοδότες των ΜΜΕ. «Η ΕΣΗΕΑ», δήλωσε, «είναι απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή συγκέντρωσης στα ΜΜΕ είτε από επιχειρηματίες, είτε από την εξουσία». Για τα άρθρα 5, 9 και 55 του νομοσχεδίου δήλωσε την αντίθεση της ΕΣΗΕΑ προς αυτά. «Δεν μπορούν οι δημοσιογράφοι να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι», τόνισε. «Στα δημόσια ΜΜΕ τώρα», είπε, «επιβάλλεται η αποκλειστικότητα της απασχόλησης, θέμα που κρύβει πολλά».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας Τηλεοπτικών Σταθμών Εμβέλειας Αττικής Ηρακλής Κασσανδράκης δήλωσε ότι όσον αφορά τη δημοπράτηση των συχνοτήτων είναι θέμα ξεπερασμένο, αφήνοντας αιχμές για το μεγάλο κόστος της DIGEA. Επίσης, «δεν υπάρχει γνώση του αριθμού των αδειών», ενώ δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη μοριοδότηση.

Ο πρόεδρος της Ένωσης του Συλλόγου Προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Αντώνιος Μπαρέκος χαρακτήρισε σωστές τις αλλαγές για το προσωπικό γραφείων Τύπου του εξωτερικού.

Οι ερωτήσεις στους φορείς

Ερωτήματα προς τους εκπροσώπους των φορέων απηύθυναν οι Σπυρίδων Λάππας, Δημήτρης Γάκης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Μάριος Κάτσης, Αναστασία Γκαρά και Ολυμπία Τελιγιορίδου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι Λευτέρης Αυγενάκης, Δημήτρης Κυριαζίδης και Χαράλαμπος Αθανασίου εκ μέρους της Ν.Δ., ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Αμυράς εκ μέρους του Ποταμιού και ο Γεώργιος Καρράς της Ένωσης Κεντρώων.

Σε παρέμβασή του, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε ότι επί των ημερών της Ν.Δ. τα τέλη χρήσης συχνοτήτων και οι φόροι επί των διαφημίσεων δεν είχαν καταλογιστεί και πληρωθεί.

Απαντώντας ο Δημήτρης Τσαλαπάτης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, στην ερώτηση για το "μαύρο" της ΕΡΤ και το πώς θα πρέπει να λειτουργεί, δήλωσε ότι χρειάζονται πολλά ακόμα για να πληροί όλα τα κριτήρια, ενώ για τις άδειες δήλωσε ότι αυτός που τις παρέχει θα πρέπει να έχει όλα τα εχέγγυα. Σχολίασε τυχόν προθέσεις αλλαγής της ιδιότητας του δημοσιογράφου στα δημόσια ΜΜΕ, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αλλάξει η δομή της.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής σημείωσε ότι «εδώ δε λύνεται το ζήτημα της ΕΡΤ» και «δεν είναι της παρούσης», απευθυνόμενος προς το βουλευτή της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκη.

Ο Νίκος Μιχαλίτσης, διευθυντής Τεχνολογίας της ΕΡΤ, δήλωσε ότι τέλος Απριλίου η ΕΡΤ θα έχει πλήρες δικό της δίκτυο πολυπλεκτών με κόστος 5.330.000 ευρώ. Για το κόστος λειτουργίας της νέας εταιρείας παρόχου, ο Ν. Μιχαλίτσης διευκρίνισε ότι δεν είναι θυγατρική της ΕΡΤ αλλά αυτόνομο νομικό πρόσωπο και συνεπώς όχι δικής τους αρμοδιότητας. Επίσης, χαρακτήρισε ανακριβή τα στοιχεία της DIGEA για τους πολυπλέκτες που χρησιμοποιεί η ΕΡΤ, ενώ επί ΝΕΡΙΤ «δεν έγινε καμία έκπτωση», είπε. Τέλος, χαρακτήρισε έγκλημα το κλείσιμο της ΕΡΤ, το οποίο οδήγησε και στην επιλογή της DIGEA ως μοναδικής εταιρείας παρόχου σήματος, προκαλώντας τα χειροκροτήματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την αντίδραση της βουλευτού της Ν.Δ. Σοφίας Βούλτεψη, που είπε ότι το έγκλημα που γίνεται τώρα θα το πληρώσει η κυβέρνηση.

Το προεδρείο στη συνέχεια ενημέρωσε ότι, κατόπιν επικοινωνίας, η αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Λίνα Αλεξίου δε θα παραστεί και θα σταλεί νέο, δεύτερο υπόμνημα του ΕΣΡ επί του νομοσχεδίου.

Ο Λάμπης Ταγματάρχης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, απαντώντας σε ερωτήσεις, και ενώ υπήρχε ένταση μεταξύ των βουλευτών, είπε ότι αναμένει «τη νέα ΚΥΑ για τη μισθοδοσία του προσωπικού της ΕΡΤ», ωστόσο «όλοι αυτή τη στιγμή πληρώνονται κανονικά». Δήλωσε δε ότι δε θα απαντήσει τη στιγμή που ακούγονται φωνές προς το πρόσωπό του ότι είναι «άξιος ο μισθός του». Για την ΕΡΤ3 δήλωσε ότι υπάρχει αυτοτέλεια και στο πρόγραμμα και στις εργασίες του σταθμού.

Η Πολυξένη Μαστροπέρου, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ακολούθων Τύπου, είπε πως το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και απαντά στα ερωτήματα του κλάδου, ενώ ζήτησε επανεξέταση ζητημάτων όπως η μοριοδότηση.

Ο Στρατής Λιαρέλης, απαντώντας εκ μέρους της DIGEA, είπε ότι ο διαγωνισμός συχνοτήτων, έτσι όπως έγινε, έφερε το μοναδικό πάροχο, χωρίς να το θεωρεί σωστό, και υπεραμύνθηκε του τιμήματος για την DIGEA, καθώς και της ποιότητας του σήματος.

Ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος, απαντώντας για την ΕΙΤΗΣΕΕ, σημείωσε ότι η Ένωση Τηλεοπτικών Σταθμών θεωρεί σωστό να υπάρχει ένας πάροχος για το ψηφιακό σήμα, δηλώνοντας έτοιμοι να συνεργαστούν και με τη νέα εταιρεία, θυγατρική της ΕΡΤ. Ωστόσο, χαρακτήρισε ανέφικτα τα ποσά παροχής υπηρεσιών από τη νέα εταιρεία. Για τους εργαζόμενους που χρειάζεται να εργάζονται στους τηλεοπτικούς σταθμούς, είπε ότι ο αριθμός αυτός είναι ευμετάβλητος, ανάλογα με τα προγράμματα και την τεχνολογία, ενώ δεν απάντησε για τον κύκλο εργασιών και τους φόρους που πληρώθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης. Επίσης, θεώρησε ότι ο περιορισμός των παρόχων περιεχομένου θα έχει αρκετά νομικά προβλήματα στο μέλλον.

Ο Ιωάννης Πανταζόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος, είπε ότι με αυτό το νομοθέτημα δεν μπορούν να αδειοδοτηθούν πάνω από έξι περιφερειακοί σταθμοί. Χαρακτήρισε δε πρόχειρη τη μελέτη για το ψηφιακό φάσμα, αφήνοντας αιχμές για το χαμηλό κόστος που πλήρωσε η DIGEA.

Τέλος, η νομικός Πέρσα Λαμπροπούλου από το ΕΣΡ δήλωσε ότι η αδειοδότηση βάσει κατηγορίας επιτρέπει προσαρμογή στις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς. Για τη διαφάνεια, είπε ότι το προς ψήφιση νομοσχέδιο πατάει σε παλαιότερα νομοθετήματα, και «αν αρκεστεί μόνο σε αυτά δε θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για το μετοχολόγιο.

Σχόλια