Ειδήσεις

Σύσκεψη στο ΕΚΗ για το επίδομα ανεργίας εποχικά εργαζομένων

Τις δυνάμεις τους ενώνουν τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης με της Ρόδου και άλλων νησιωτικών περιοχών με φόντο τα επιδόματα ανεργίας των εποχικά εργαζομένων, για τα οποία ζητούν να επανέλθουν στην αρχική τους μορφή.

Σε σύσκεψη που έγινε σήμερα Τετάρτη στο Ηράκλειο, εκείνο το οποίο διευκρίνισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ήταν ότι από κοινού θα διεκδικήσουν τα επιδόματα να μην είναι για τρεις μήνες αλλά για έξι όπως ήταν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρόθεσή τους είναι να επιμείνουν και να καταφέρουν να πετύχουν τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών ζωής για τους εργαζόμενους, που, με τις υπάρχουσες συνθήκες, αδυνατούν να επιβιώσουν.

Εκείνο στο οποίο στάθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες ήταν η ανάγκη να καλυφθούν με αξιοπρέπεια οι εποχικά εργαζόμενοι, που δεν είναι δυνατόν, όπως εξήγησαν, να εργάζονται 6 ή επτά μήνες το χρόνο με μισθούς που μετά βίας μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους και το υπόλοιπο χρονικό διάστημα να μην μπορούν να ζήσουν, παρόλο που όλο το διάστημα της εργασίας τους πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους.

Κρατώντας κοινή γραμμή τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου διαμορφώνουν ήδη πρόγραμμα συναντήσεων στα αρμόδια υπουργεία, ενώ ετοιμάζουν και κινητοποιήσεις.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εκδήλωσαν με ψήφισμα τη συμπαράστασή τους και στους αγρότες, υποστηρίζοντας ότι η φοροεπιδρομή και ο κίνδυνος κατάρρευσης του πρωτογενούς τομέα περιορίζουν και τις θέσεις εργασίας. Όπως εξήγησαν στη συνάντηση ο αγώνας των αγροτών είναι κοινός με αυτόν όλων των εργαζομένων.

Η σύσκεψη με θέμα τις προσπάθειες για επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα προηγούμενα επίπεδα για τους εποχικά εργαζόμενους πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο του Ηρακλείου μετά από πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων Κρήτης και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του Νομού με τη συμμετοχή του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ρόδου καθώς και Σωματείων που σχετίζονται με επαγγέλματα στο χώρο του τουρισμού.

Σχετική ανακοίνωση αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 11 π.μ. πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου καθώς και με τα Σωματεία των εποχικά απασχολούμενων με θέμα "Επαναφορά του επιδόματος ανεργίας των εποχικά και μη απασχολουμένων στα προηγούμενα επίπεδα".

Στη συνάντηση αποφασίστηκαν:

α) Να τεθεί το παραπάνω ζήτημα στους βουλευτές που εδρεύουν στους νομούς των Εργατικών Κέντρων καθώς και στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.

β) Να ζητηθεί συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας καθώς και τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού για να τεθεί το παραπάνω ζήτημα.

Εφόσον δεν δοθούν σαφείς απαντήσεις από τους αρμόδιους, θα εντατικοποιηθούν οι δράσεις και οι κινητοποιήσεις μας. Παράλληλα θα υπάρξει εμπεριστατωμένη ενημέρωση των άνεργων, εποχικά απασχολούμενων εργαζομένων κάθε νόμου για τις εξελίξεις.

Τέλος στη συνάντηση υπογράφηκε από κοινού από τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης & Ρόδου ψήφισμα για την αμέριστη συμπαράστασή τους στους αγρότες και δηλώνουν παρόντες στους αγώνες τους. Ο αγροτικός τομέας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας μας και έχουμε υποχρέωση να τον στηρίξουμε», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχόλια