Ειδήσεις

Μετά τη συρροή τουριστών… εξόρμηση καθαριότητας στη Χρυσή

Μετά την ολοκλήρωση μιας ακόμα τουριστικής περιόδου, κατά την οποία μάλιστα σημειώθηκαν υψηλά ποσοστά επισκεψιμότητας στη νήσο Χρυσή, το "σμαράγδι" του Λιβυκού Πελάγους, η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας οργανώνει (καιρού επιτρέποντος) συντονισμένη επιχείρηση, από τις 7:30 το πρωί της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου, για την περισυλλογή και απομάκρυνση των ογκωδών απορριμμάτων και διαφόρων άχρηστων αντικειμένων, που έχουν απομείνει στο παραδεισένιο νησί, προσβάλλοντας την αισθητική και τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες όσων το επισκέπτονται.

Με τη συμμετοχή εργατικού προσωπικού του Δήμου Ιεράπετρας και συγκεκριμένα προσωπικού της Υπηρεσίας Καθαριότητας, της Τεχνικής Υπηρεσίας, εθελοντών, αλλά και με τη συνδρομή του εργολάβου καθαριότητας και του ανάδοχου των καντινών, αναμένεται να γίνει η περισυλλογή όλων των ογκωδών αντικειμένων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διάφορα σημεία του νησιού, και αφήνουν άσχημες εντυπώσεις στους χιλιάδες επισκέπτες που θέλουν να επισκέπτονται έναν πραγματικά καθαρό επίγειο "παράδεισο".

Αυτή η επιχείρηση οργανώνεται στο τέλος μιας τουριστικής περιόδου, όπου υπολογίζεται ότι στη Χρυσή από το Μάιο μέχρι σήμερα μπήκαν είτε με τα καραβάκια της γραμμής, είτε με φουσκωτά και διάφορα άλλα ταχύπλοα, γύρω στις 120.000 Έλληνες και ξένοι επισκέπτες.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος κ. Αργύρης Πανταζής, «είναι μια δράση που η Υπηρεσία Καθαριότητας είχε προγραμματίσει καιρό τώρα να πραγματοποιήσει, όταν οι καιρικές συνθήκες θα ήταν ευνοϊκές. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλά διάσπαρτα αντικείμενα αφημένα από το παρελθόν, τόσο στο δάσος, όσο και σε άλλα σημεία του νησιού, τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν, καθώς αποτελούν εστίες αισθητικής, περιβαλλοντικής - και όχι μόνο - ρύπανσης. Πρόκειται για μια δράση που πραγματοποιείται συντονισμένα για πρώτη φορά από τις υπηρεσίες του Δήμου και που απώτερος στόχος της είναι τόσο η απομάκρυνση αντικειμένων που χρόνια τώρα έχουν μείνει να επιβαρύνουν το περιβάλλον, όσο και η ευαισθητοποίηση όλων μας για την καθαριότητα και την προστασία της νήσου Χρυσής».

Ο κ. Αργύρης Πανταζής

Επειδή η εξόρμηση καθαριότητας στη Χρυσή, λόγω της κακοκαιρίας που είναι προ των πυλών, είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί την ίδια μέρα με τη μεταφορά των ογκωδών αντικειμένων στην Ιεράπετρα, το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει σε πρώτη φάση η συγκέντρωσή τους στο χώρο όπου μαζεύονται οι σακούλες με τα απορρίμματα, και σε δεύτερο χρόνο μετά την κακοκαιρία, μόλις φτιάξει ο καιρός, να μεταφερθούν με τη λάντζα του εργολάβου καθαριότητας στο ΧΥΤΑ.

Τέλος στις παράνομες χωματερές

Τις τελευταίες μέρες η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας, με καίριες παρεμβάσεις που πραγματοποίησε κοντά στο Φράγμα των Μπραμιανών, απέκλεισε τη δυνατότητα που είχαν διάφοροι, κυρίως παραγωγοί της περιοχής, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει δυο μικρές παράνομες χωματερές, εναποθέτοντας σε αυτές μπάζα, φυτικά υπολείμματα θερμοκηπίων, πλαστικά, χαρτοκιβώτια, συσκευασίες φυτοφαρμάκων, ψόφια ζώα, οικιακά απορρίμματα, και ό,τι άλλο δεν τους ήταν χρήσιμο. Τοποθετήθηκαν αναχώματα στις εισόδους αυτών των αυτοσχέδιων χωματερών, έτσι ώστε να μην υπάρχει τρόπος πρόσβασης σε αυτές.

Στις αρχές Νοεμβρίου, μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, όλα αυτά τα άχρηστα αγροτικά υπολείμματα που έχουν τώρα συγκεντρωθεί στο κέντρο αυτών των αγροτεμαχίων θα καούν, και θα επανέλθει η περιβαλλοντική ισορροπία στην περιοχή που είναι ακριβώς πάνω στην επαρχιακή οδό Ιεράπετρας-Καλαμαύκας.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια