default-image

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση Τσακαλώτου με τους Θεσμούς

Οικονομία
Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση Τσακαλώτου με τους Θεσμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των Θεσμών για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ.ευρώ.

Παρών από την ελληνική πλευρά ήταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Κατά την αποχώρησή του ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε πως «ήταν η πρώτη εισαγωγική συνάντηση».

Στις 18:00 το απόγευμα αναμένεται να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας Γ.Σταθάκη και των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Αντικείμενο της απογευματινής συνάντησης θα είναι θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών (οικονομικές-δημοσιονομικές εξελίξεις, προϋπολογισμός 2016, φορολογία), ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανοίξει σχεδόν όλη η λίστα των ζητημάτων της συμφωνίας

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ), ο κ. Φλαμπουράρης δήλωσε ότι «δεν νομίζω πως συνδέεται η αναβολή του EuroWorking Group με την διαπραγμάτευση».

Ωστόσο, οι συναντήσεις γίνονται στην σκιά της εμπλοκής που προέκυψε με τη λίστα των προαπαιτούμενων, γεγονός που οδήγησε στην αναβολή της τηλεδιάσκεψης του EuroworkingGroup που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

Όπως ανέφεραν οι εν λόγω πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα στο σύνολό τους, και το θέμα θα συζητηθεί μόλις αυτά εφαρμοστούν πλήρως.

Αναζητούνται ισοδύναμα 3,5 δισ. ευρώ για να κλείσουν οι «τρύπες»

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καλείται να βρει ισοδύναμα της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ, ώστε να αποφευχθεί η λήψη νέων και ακόμη σκληρότερων μέτρων.

Η ανάγκη για εξεύρεση ισοδύναμων έγινε εμφανής τα τελευταία 24ωρα με το «αλαλούμ» που επικράτησε αναφορικά με την επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και τις τελικές αποφάσεις περί «τμηματικής» διαμόρφωσής του, που τελικά δημιουργούν μια νεά «μαύρη τρύπα» της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει και η imerisia.gr, η κυβέρνηση καλείται να συγκεντρώσει περί τα 3 με 3,5 δισ. ευρώ από ισοδύναμα, ώστε να τηρήσει τα προαπαιτούμενα και να μη βρεθεί υποχρεωμένη να λάβει ακόμη δυσκολότερες αποφάσεις:

- Πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα ύψους 150 εκατ. ευρώ μετά τις αποφάσεις για μείωση του ΦΠΑ στο 13% για τα σχολεία και στο 6% για τα φροντιστήρια, έναντι 23% που προβλεπόταν αρχικά. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση υπολόγιζε συνολικά στα 300 εκατ. ευρώ τα έσοδα από την επιβολή του νέου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

- Αναφορικά με τη φορολογία των αγροτών, πρέπει να ξεκαθαριστεί αν θα αυξηθεί ο φόρος εισοδήματός τους από το 13% στο 20%. Για να μη συμβεί αυτό, θα πρέπει να βρεθούν περί τα 100 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές.

- Για την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων το ΥΠΟΙΚ είχε υποσχεθεί 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, πριν από την εσπευσμένη απόσυρση της επίμαχης διάταξης.

- Αντίστοιχα,,για το ΕΚΑΣ το κονδύλι που απαιτείται σε ετήσια βάση αν η κυβέρνηση θέλει τελικά να το διασώσει είναι περί τα 500 εκατ. ευρώ.

- Για το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία το προσχέδιο προβλέπει ισοδύναμα, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να καλυφθεί και εδώ ένα «κενό» 20 εκατ. ευρώ.

- Στα 375 εκατ. ευρώ υπολογίζεται και το ποσό που θα πρέπει να καλυφθεί αν δεν εφαρμοσθεί το μέτρο για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως του αν εφαρμοστεί ή όχι, αποτελεί κοινή η διαπίστωση ότι η μείωση των επικουρικών συντάξεων είναι αναπόφευκτη. Δεν λείπουν μάλιστα φωνές στην κυβέρνηση που κάνουν λόγω για ενσωμάτωσή τους στις κύριες συντάξεις.

- «Αγκάθι» αποτελούν και οι αποφάσεις του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των μειώσεων στις συντάξεις, καθώς το ετήσιο κόστος για την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2012 ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει μοντέλο ανάλογο με αυτό για τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους ενστόλους, δηλαδή μικρότερες μειώσεις συντάξεων, από αυτές που ψηφίστηκαν το 2012 ή διαφορετική κλιμάκωσή τους. Σε κάθε περίπτωση είναι ασαφές αν κάτι τέτοιο επαρκεί για να κλείσει η «τρύπα» των 2 δισ. ευρώ και σε αυτό το κομμάτι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News