default-image

Σφίγγει ο κλοιός για τους "μπαταξήδες" δήμους από τη ΔΕΗ

Κρήτη
Σφίγγει ο κλοιός για τους "μπαταξήδες" δήμους από τη ΔΕΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέσσερις από τους μεγαλύτερους δήμους της Κρήτης έχουν «φεσώσει» τη ΔΕΗ μέσω των ΔΕΥΑ. Ο λόγος για τους δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου, Ρεθύμνου και Μαλεβιζίου. Οι συγκεκριμένοι δήμοι της Κρήτης έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, πλην του δήμου Χερσονήσου, ενώ, όπως τονίζεται, τα περισσότερα χρέη έχουν συσσωρευτεί στα χρόνια της κρίσης - από το 2011 ως σήμερα. Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) έχουν πλέον ξεπεράσει τα 74 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα σφίγγει ο κλοιός για τους «μπαταξήδες» δήμους από τη ΔΕΗ, την ώρα που 4 από τους μεγαλύτερους δήμους της Κρήτης έχουν φεσώσει μέσω των ΔΕΥΑ την επιχείρηση. Δήμος Ηρακλείου, Χερσονήσου, Ρεθύμνου και Μαλεβιζίου βρίσκονται στο κόκκινο. Περίπου στα 4.500.000 ευρώ είναι το χρέος του Δήμου Ηρακλείου. Όλοι έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών πλην του δήμου Χερσονήσου.

«Το κόστος που έχουμε το χρόνο και πληρώνουμε στη ΔΕΗ είναι γύρω στα 4,5 εκατομμύρια, ενώ είμαστε από τις πιο συνεπείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Το χρέος προς τη ΔΕΗ διογκώθηκε τα τελευταία 4 με 5 χρόνια με την κρίση. Επίσης, υπήρξε αύξηση 30% των τιμών της ΔΕΗ και μας κόστισε πάρα πολύ ακριβά ως ΔΕΥΑΗ», τόνισε ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Νίκος Φακουρέλης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ κ. Φίλιππος Σαββάκης ανέφερε πως ο κόσμος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις δυνατότητές του και να διευκολύνει τη ΔΕΥΑΜ. «Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της ΔΕΥΑΜ και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Τα περισσότερα χρέη έχουν συσσωρευτεί στα χρόνια της κρίσης, από το 2011 ως σήμερα, όπως τονίζεται, ενώ η δυσκολία των πολιτών να ανταποκριθούν οικονομικά δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης προτείνει στη ΔΕΗ να μπορούν οι δήμοι να παίρνουν προκαταβολές από τα τέλη που εισπράττει η ΔΕΗ για λογαριασμό τους. Η πρόταση του κ. Πατούλη βρίσκει αντίθετη τη διοίκηση της επιχείρησης, καθώς, εκτός των άλλων, θα επιδείνωνε δραματικά τη ρευστότητα της ΔΕΗ. Η ΚΕΔΕ θέλει επίσης να αποδίδονται στους δήμους εντός διμήνου τα εισπραττόμενα ποσά από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους και να καθοριστεί ένα κοινά αποδεκτό τιμολόγιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) έχουν πλέον ξεπεράσει τα 74 εκατ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News