Ειδήσεις

Συστράτευση για επίδομα ανεργίας εργαζομένων στο τουρισμό

Να επανέλθει το επίδομα ανεργίας στα επίπεδα που ήταν πριν επιχειρήσει την... κατάργησή του η συγκυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ζητούν από τη σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων οι διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης και της Ρόδου, καθώς και όλων των σωματείων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού-επισιτισμού!

Το σοβαρό αυτό ζήτημα, όπως και το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων θα τεθεί επί τάπητος σήμερα το πρωί στις 11, σε παγκρήτια σύσκεψη στο ΕΚΗ, με τη συμμετοχή και του Ε.Κ. Ρόδου. Θα συμμετάσχουν στη συνάντηση, επίσης, οι διοικήσεις των σωματείων Μαγείρων, Επισιτισμού, Ξεναγών, Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων καθώς και άλλων σωματείων της δύναμης του ΕΚΗ.

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, το στέλεχος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης υπενθύμισε ότι το δικό του σωματείο από το Ηράκλειο και το ΕΚΗ την περίοδο που συγκυβερνούσαν τη χώρα η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησαν ώστε το επίδομα ανεργίας να μην καταργηθεί, αλλά να συνεχίσουν να το παίρνουν οι εποχικά άνεργοι έστω και μόνο για 3 μήνες. Μάλιστα, ακόμα τότε, πρόεδρος του ΕΚΗ ο οποίος πρωτοστάτησε για την επιτυχία της προσπάθειας ήταν ο νυν βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης. Το ερώτημα είναι, σήμερα, που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση, θα προχωρήσει στην ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος;

«Εμάς ο στόχος μας είναι», λέει ο Νίκος Κοκολάκης, «να επανέλθει το επίδομα ανεργίας όπως ήταν πριν. Όλοι γνωρίζουμε ότι σήμερα στο ταμείο μπαίνουν οι εποχικοί άνεργοι και ο λόγος είναι το σωματείο το δικό μας μαζί με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου που πρωτοστάτησαν. Και από 'κει που θα το καταργούσαν, καταφέραμε να το κρατήσουμε στους τρεις μήνες».

Συγκεκριμένα, το περιεχόμενο της σημερινής συζήτησης θα είναι πώς μπορεί το Εργατοϋπαλληλικό Κίνημα της Κρήτης να πιέσει τη νέα κυβέρνηση, ώστε να αυξηθεί το ποσό του ταμείου ανεργίας και να δίνεται και σε περισσότερους ανέργους.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν τη μείωση του χρόνου και του ποσού, το επίδομα ανεργίας αντιστοιχούσε στο 60% του βασικού μισθού που έπαιρνε ο δικαιούχος. Με την εφαρμογή του μνημονίου, το ποσό μειώθηκε γύρω στο 22% και σήμερα ανέρχεται γύρω στα 360 ευρώ.

Επίσης, όπως υπενθυμίζει ο Νίκος Κοκολάκης, «το προηγούμενο διάστημα διαμορφωνόταν το επίδομα ανάλογα τα ένσημα που είχες. Δηλαδή ανάλογα με το πόσο χρόνο εργαζόσουν έπαιρνες και το ανάλογο επίδομα ως προς τη χρονική του διάρκεια.

Δηλαδή υπήρχαν άνθρωποι που έμπαιναν στο ταμείο ανεργίας 5, 6, 7 ή 8 μήνες. Τώρα αυτά έχουν καταργηθεί και μπαίνουν όλοι για 3 μήνες, που μαζί με το δώρο πάμε στους 3,5 μήνες. Αλλά μην ξεχνάμε ότι τότε πήγαν να το καταργήσουν τελείως το επίδομα ανεργίας», καταλήγει ο κ. Κοκολάκης.

Κινητοποιήσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων σήμερα το πρωί

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων προχωρεί σήμερα στις 10 το πρωί σε παράσταση διαμαρτυρίας για το επίδομα ανεργίας στον ΟΑΕΔ στη λεωφόρο Κνωσού.

Στο μεταξύ, από την πρώτη στιγμή δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Μπάμπη Δεσποτάκη, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, βρέθηκαν στο πλευρό εργαζομένων που αγωνίζονται σε διάφορα ξενοδοχεία του τόπου, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια