default-image

Με αλλαγές το νομοσχέδιο που αφορά τα ΜΜΕ

Ελλάδα
Με αλλαγές το νομοσχέδιο που αφορά τα ΜΜΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλαγές στο προωθούμενο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων, ώστε να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις και να επιτευχθούν ευρύτατες πολιτικές συναινέσεις, προανήγγειλε χθες ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς χωρίς, ωστόσο - σε αυτή τη φάση - να ορίσει ποια σημεία του σχεδίου νόμου χρειάζονται διορθώσεις.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο, είπε ότι «θα έχουμε τεκμηριωμένη απάντηση που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα αλλά και τις θέσει της κυβέρνησης».

Σε άλλο σημείο ο υπουργός επισήμανε ότι «θέλουμε να προχωρήσουμε σε κλίμα ευρύτατων συναινέσεων και να δούμε τι μπορεί να προστεθεί και τι πρέπει να εξαιρεθεί ώστε στο τέλος να εγκριθεί από περισσότερους και όχι μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία».

«Όχι στη διαπλοκή»

Στο σημείο αυτό και απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε από την αντιπολίτευση περί διατάξεων που δίνουν στον αρμόδιο υπουργό υπερεξουσίες αλλά και για επιδίωξη της κυβέρνησης να εκβιάσει τους επιχειρηματίες του χώρου, ο κ. Παππάς είπε πως «αν στόχος μας ήταν να επηρεάσουμε τους ιδιωτικούς σταθμούς για να έχουμε προνομιακή μεταχείριση, τότε είναι προφανές ότι αποτύχαμε» και πρόσθεσε ότι «η μόνη δυνατότητα που δίνεται στον υπουργό είναι ο καθορισμός του αριθμού αδειών και του ύψους του τιμήματος».

Υποστήριξε ακόμη ότι πρέπει να επιδιωχθούν «βιώσιμα σχήματα» στον κλάδο, καθώς είπε ότι «τα μη βιώσιμα σχήματα ήταν και η ρίζα του κακού που εξέθρεψαν τη διαπλοκή με δανεισμούς».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι υπάρχουν ευρύτατες συναινέσεις στο ζήτημα της ονομαστικοποίησης των μετοχών, στην ανάγκη φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας των σχετικών επιχειρήσεων και στην κατοχύρωση των θέσεων εργασίας. Τέλος, επισήμανε την ανάγκη θωράκισης του ΕΣΡ, καθώς υπάρχει κίνδυνος να προσβληθεί η διαδικασία δημοπράτησης που θα αναλάβει.

Σύγκρουση στη Βουλή

Νωρίτερα την Τρίτη, πάντως, στον «αέρα» από το πρώτο λεπτό τινάχθηκε η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να συγκρούονται επί της διαδικασίας και το προεδρείο να διακόπτει τις εργασίες.

Μαζί με την αντιπολίτευση και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης, που αποχώρησε από την αίθουσα διαμαρτυρόμενος για τις εξπρές διαδικασίες. «Χθες μας ενημέρωσαν με email για τη συνεδρίαση. Σήμερα ένα τέταρτο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση μας έστειλαν το νομοσχέδιο 342 σελίδων. Επειδή δεν ανήκω στους 10 σοφούς και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη διαδικασία, αποχωρώ». Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι κανείς δεν αιφνιδιάστηκε, καθώς το νομοσχέδιο είχε αναρτηθεί για διαβούλευση από τον Αύγουστο.

Κριτική Αυγενάκη

Τη σκυτάλη πήρε ο εισηγητής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, που ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τους λόγους που επιλέγει ένα ασφυκτικό και πιεστικό πλαίσιο συζήτησης ενός κρίσιμου νομοσχεδίου. «Πρέπει ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός Βουλής», είπε ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε συμπιέζουμε χρόνους - δεν παράγουμε νομοθετικό έργο, άλλωστε δεν έχουμε κάποια προθεσμία που πρέπει να τρέχουμε. Από τον Ιανουάριο έως και σήμερα κανένα νομοσχέδιο δεν ήρθε με κανονική διαδικασία».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Χαρά Καφαντάρη επικαλέστηκε την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ενώ το λόγο πήρε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, επισημαίνοντας πως επιλέχθηκε η διαδικασία για να μη διαταραχθεί ο νομοθετικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να αποφύγει την κατάθεση τροπολογιών. Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κ. Θόδωρος Παπαθεοδώρου είπε πως με τη διαδικασία η κυβέρνηση αδικεί την πρωτοβουλία της, ο κ. Γιάννης Γκίοκας (ΚΚΕ) ζήτησε εξηγήσεις για τους λόγους βιασύνης της κυβέρνησης, ενώ ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) αναφέρθηκε στις «άσχετες» διατάξεις του νομοσχεδίου.

Η δεκάλεπτη διακοπή δε στάθηκε ικανή για να αποσύρει τις ισχυρές ενστάσεις της αντιπολίτευσης, ενώ και ο προβληματικός χειρισμός της υπόθεσης από την πρόεδρο Χαρά Καφαντάρη οδήγησε σε κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Αρχικά ο κ. Κώστας Τζαβάρας (Ν.Δ.) ζήτησε να δοθεί επαρκής χρόνος, καθώς, όπως είπε, το νομοσχέδιο «κακοποιεί το άρθρο 15 του Συντάγματος».

Ο κ. Ιάσων Φωτήλας (Ποτάμι) χαρακτήρισε τη διαδικασία και τις αιτιάσεις της κυβέρνησης «κοροϊδίας». Ο κ. Νίκος Μανιός (ΣΥΡΙΖΑ) κατηγόρησε την αντιπολίτευση λέγοντας πως στο όνομα της Δημοκρατίας «καταπατάτε τη Δημοκρατία».

Η κυρία Καφαντάρη, μετά από μια ώρα και τριάντα λεπτά κοινοβουλευτικού μπάχαλου, πρότεινε να γίνει ψηφοφορία για την ακολουθούμενη διαδικασία. Εάν δηλαδή το νομοσχέδιο θα συζητηθεί με την επείγουσα, ώστε να ψηφιστεί το ερχόμενο Σάββατο - όπως ζητά η κυβέρνηση - ή με την κανονική, όπως ζητά η αντιπολίτευση. Εάν είχε καταφύγει εξαρχής σε αυτή τη λύση τότε το πρόβλημα θα είχε λήξει αμέσως.

Αντιπολίτευση: Υπερεξουσίες στον υπουργό Επικρατείας

Στις διατάξεις που δίνουν υπερεξουσία στον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό και αποτελούν εστία δημιουργίας νεοδιαπλοκής εστίασε η αντιπολίτευση κατά την εισηγητική τοποθέτηση των βουλευτών. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις δίνουν την εξουσία στον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας να ορίζει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και στον υπουργό Οικονομικών να καθορίζει την τιμή τους.

Επίσης, αυστηρή κριτική δέχονται τα άρθρα για τους όρους δημοπράτησης που δεν προβλέπουν σύστημα μοριοδότησης και έρχονται σε σύγκρουση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Από την πλευρά της πλειοψηφία υποστηρίχθηκε ότι το κοινοβούλιο συζητά ένα «ιστορικό νομοσχέδιο» που για πρώτη φορά επιχειρεί να νοικοκυρέψει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να αντιμετωπίσει την διαπλοκή.

ΣΥΡΙΖΑ: «Βάζουμε τάξη»

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας υποστήριξε ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο βάζει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. «Σήμερα είναι ιστορική ημέρα γιατί επιτέλους επιδιώκεται η ρύθμιση του τοπίου του επί χρόνια ήταν πεδίο διαφθοράς», είπε ο βουλευτής Καρδίτσας, για να συνεχίσει: «Η αδειοδότηση που προωθείται διασφαλίζει τη διαφάνεια για το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και για τους πολίτες».

Ν.Δ.: Υπουργός "καναλάρχης"

Την πρόθεση της Ν.Δ. να καταψηφίσει επί της αρχής κατέγραψε ο εισηγητής της Λευτέρης Αυγενάκης σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τα ζητήματα ουσίας αλλά επιχειρεί να «δημιουργεί εντυπώσεις σε μια εποχή που η κυβέρνηση επιχειρεί φοροεπιδρομή. Ότι δήθεν τα βάζει με τα θηρία. Εμείς θα συμπράξουμε σε ζητήματα ουσίας. Ξεκαθαρίζουμε όμως ότι σε επικοινωνιακά τεχνάσματα δε θα συμπράξουμε».

Ο κ. Αυγενάκης υποστήριξε ότι οι προωθούμενες διατάξεις δίνουν υπερεξουσία στον αρμόδιο υπουργό, καθιστώντας τον «υπουργό καναλάρχη», ενώ αναρωτήθηκε για τη σκοπιμότητα ορισμένων διατάξεων, όπως τα κριτήρια για τον αριθμό προσωπικού.

Σημείωσε ότι στη διαδικασία δημοπρασίας πρέπει να υιοθετηθεί σύστημα μοριοδότησης με βάση την παλαιότητα και την υπάρχουσα επένδυση. Είπε ότι «το νομοσχέδιο είναι «παρωχημένο και όχι καλά επεξεργασμένο και διάτρητο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News