default-image

Αποφασίζουν για απεργίες οι καθηγητές

Κρήτη
Αποφασίζουν για απεργίες οι καθηγητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το εάν θα συμμετάσχουν σε γενικές απεργίες ή αν θα προχωρήσουν και σε δικές τους, κλαδικές κινητοποιήσεις για την αύξηση του ωραρίου αποφασίζουν οι καθηγητές. Η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας συνέρχεται το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στην Αθήνα, υπό το βάρος των κενών που παραμένουν στα σχολεία και της κρίσης που παραμένει σε κοινωνία και οικονομία...

Προκειμένου, όμως, να ψηφίσουν οι πρόεδροι των καθηγητών της χώρας, θα πρέπει νωρίτερα να έχουν εξουσιοδοτηθεί αναλόγως από τις γενικές τους συνελεύσεις, που συγκαλούνται αυτές τις μέρες και στην Κρήτη. Η γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου έχει οριστεί για την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου και ώρα 7 το απόγευμα, στο 3ο Λύκειο Ηρακλείου (επί της λεωφόρου Δημοκρατίας). Η γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Λασιθίου έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη 21 Οκτωβρίου και ώρα 6 το απόγευμα, στο ΕΠΑ.Λ. Ιεράπετρας.

Οι καθηγητές, στις συνελεύσεις τους, θα συζητήσουν και θα εκτιμήσουν την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές. Επίσης, θα προγραμματίσουν τη δράση τους και την αγωνιστική τους πορεία, σύμφωνα με την εισήγηση της Ομοσπονδίας τους (ΟΛΜΕ), που προβλέπει τα εξής:

1. Περιοδείες στα σχολεία.

2. Συγκεντρώσεις, παραστάσεις σε Διευθύνσεις, περιφέρειες για κάλυψη των κενών και τον αριθμό των μαθητών στα τμήματα μαζί με γονείς.

3. Προετοιμασία με άλλες ομοσπονδίες και την ΑΔΕΔΥ για πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση το συντομότερο δυνατό.

4. Συντονισμός κλαδικών κινητοποιήσεων με τη ΔΟΕ για κενά - αξιολόγηση - συνταξιοδοτικό.

5. Εξουσιοδότηση για άμεση απεργιακή κινητοποίηση (μαζί με ΔΟΕ) σε περίπτωση αύξησης του ωραρίου.

Από πλευράς απεργιακών κινητοποιήσεων, δηλαδή, η ΟΛΜΕ προτείνει τη συμμετοχή των καθηγητών στη γενική απεργία της 12ης Νοεμβρίου (εκτός απροόπτου) και σε κλαδική απεργία αν η κυβέρνηση προωθήσει την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών. Μάλιστα, η ΟΛΜΕ φαίνεται πως φοβάται ότι η θεσμοθέτηση τυχόν αύξησης του ωραρίου θα γίνει αιφνιδιαστικά. Γι' αυτό και ζητά από τη συνέλευση των προέδρων εξουσιοδότηση, ώστε να μπορεί να προκηρύξει την απεργία άμεσα, χωρίς νέες διαδικασίες βάσης, που χρειάζονται χρόνο για να ολοκληρωθούν.

Επίσης, η ΟΛΜΕ φαίνεται να φοβάται πως οι εξελίξεις στα σχολεία δε θα είναι... ανθηρές. Εξού και σκοπεύει να καλέσει τον κλάδο σε νέες γενικές συνελεύσεις στο τέλος Νοεμβρίου, για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Βασικό αίτημα όλων των κινητοποιήσεων θα είναι η κατάργηση των μνημονίων, εξαιτίας των οποίων θεωρούν οι καθηγητές πως έχουν αλλάξει προς το δυσμενέστερο οι εκπαιδευτικές και οικονομικοκοινωνικές συνθήκες.

ΟΛΜΕ: «Μέτρα ακραία, νεοφιλελεύθερα»...

Στην εισήγησή της προς τις γενικές συνελεύσεις των καθηγητών όλης της χώρας, η ΟΛΜΕ αναφέρει πως τα μέτρα που προωθούνται με το 3ο μνημόνιο είναι «μέτρα ακραία, νεοφιλελεύθερα και θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τη θέση των εργαζομένων και του λαού».

Ιδιαίτερα επισημαίνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Μέτρα, όπως η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας (ακόμα και στις περιπτώσεις που υπήρχαν κατοχυρωμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα) και η μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Στην εισήγησή της, η ΟΛΜΕ "βλέπει" και «νέα μείωση των μισθών των εκπαιδευτικών, μέσα από ένα νέο μισθολόγιο που θα ψηφιστεί μέσα στο 2015 και θα ισχύσει από 1-1-2016». "Βλέπει" επίσης πως, αν η έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2011 με την ανάλογη αναθεώρησή της αποτελέσει οδηγό για αλλαγές στην εκπαίδευση, σύμφωνα με τις ελληνικές δεσμεύσεις προς τους εταίρους, τότε έρχονται νέα δεινά.

Μεταξύ άλλων: «Σοβαρές αρνητικές εξελίξεις τόσο στο εκπαιδευτικό σύστημα (όπως π.χ. ρυθμίσεις για την επαγγελματική κατάρτιση και την υποχρεωτική μαθητεία βάσει του Ν. 4186/13, συνέχιση της υλοποίησης της «μεταρρύθμισης του νέου σχολείου» και αξιολόγηση των σχολείων βάσει της λεγόμενης «αποδοτικότητας», που θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίησή τους), όσο και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών (όπως αύξηση ωραρίου, επαναφορά της αξιολόγησης-χειραγώγησης εκπαιδευτικών κ.λπ.)».

Προβληματική λειτουργία σχολείων

Πρώτης προτεραιότητας ζήτημα για τους καθηγητές είναι τα προβλήματα λειτουργίας των σχολείων, τα οποία συνεχίζουν να υφίστανται ενώ διανύουμε το δεύτερο μήνα του διδακτικού έτους.

Τα προβλήματα λειτουργίας των σχολείων περιλαμβάνουν κενά, υπερμεγέθη τμήματα, αναθέσεις μαθημάτων, καθηγητές πολλών ταχυτήτων εξαιτίας του τρόπου διορισμού τους και μετακινήσεις εκπαιδευτικών από το ένα σχολείο στο άλλο.

Ειδικότερα, το πλαίσιο των διεκδικήσεων των καθηγητών, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

• Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών (τρόπος διορισμού).

• Κάλυψη όλων των κενών με αναπληρωτές.

• Ανώτατο όριο μαθητών 20 στα τμήματα γενικής παιδείας, 15 στην κατεύθυνση και 10 στα εργαστήρια.

• Ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑ.Λ. στην κατεύθυνση στήριξης των ειδικοτήτων που επανασυστήθηκαν.

• Καμία αλλαγή στις αναθέσεις μαθημάτων την τρέχουσα σχολική χρονιά.

• Καμία αύξηση του διδακτικού ωραρίου, με προοπτική την επαναφορά του στα ισχύοντα το 2013.

• ΟΧΙ στην ανατροπή των ορίων ηλικίας. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας.

• ΟΧΙ μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενίσχυση των ταμείων για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

• Σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών της τελευταίας 5ετίας.

• Νέο μισθολόγιο με βελτίωση αποδοχών στους νέους συναδέλφους.

• Αποτροπή ψήφισης νέου μοντέλου αξιολόγησης-χειραγώγησης.

• Κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα.

• Όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

• Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.

• Διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης. Διασφάλιση της πρώτης κατοικίας.

Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News