Ειδήσεις

Αναβλήθηκε η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group

Aναβλήθηκε το Euro Working Group της Τετάρτης, καθώς η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα στο σύνολό τους και το θέμα της εκταμίευσης της πρώτης δόσης θα συζητηθεί μόλις αυτά εφαρμοστούν πλήρως, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάσκεψη αναμενόταν να γίνει ενημέρωση από τους θεσμούς για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δε φαίνεται πιθανό χρονικά για τα κλιμάκια των θεσμών να ολοκληρώσουν την αξιολόγησή τους και έπειτα οι εταίροι να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης πριν το τέλος της εβδομάδας.

Όπως δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος Τύπου του Πιερ Μοσκοβισί, Άνικα Μπρέιντχαρτ, τα τεχνικά κλιμάκια και οι επικεφαλής θα παραμείνουν στην Αθήνα ως την Παρασκευή, αξιολογώντας την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης. Η ίδια κοινοτική πηγή δεν παρατηρεί κάποιο σημαντικό πρόβλημα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και εκτιμά πως σε γενικές γραμμές υπάρχει ένα θετικό κλίμα συνεργασίας με τους θεσμούς.

Υψίστης σημασίας είναι επίσης για τους θεσμούς η πλήρης εφαρμογή των μέτρων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ισοδύναμα για "τρύπα" έως και 3,5 δισ. ευρώ αναζητά η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, όπως γράφει το newmoney.gr, σε "κυνήγι" ισοδύναμων βρίσκεται η κυβέρνηση, για να αποφύγει σκληρότερα μέτρα, με το λογαριασμό να φτάνει τα 3-3,5 δισ. ευρώ και το χρόνο να πιέζει, καθώς το κουαρτέτο των ελεγκτών-δανειστών βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και ζητά τήρηση των προαπαιτούμενων.

Ήδη, ανακοινώθηκε ο ΦΠΑ τριών ταχυτήτων στην εκπαίδευση, ωστόσο η μείωση των συντελεστών στο 13% για τα σχολεία και στο 6% για τα φροντιστήρια ανοίγει μια νέα "τρύπα", της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί το ασφαλιστικό, όπου ο Γιώργος Κατρούγκαλος προανήγγειλε το τέλος των επικουρικών συντάξεων και τη θέσπιση βασικής σύνταξης στα 390 ευρώ και σειρά παίρνουν οι αγρότες.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη φορολόγηση των αγροτών, μένει να ξεκαθαριστεί αν θα αυξηθεί ο φόρος εισοδήματός τους από το 13% στο 20%. Για να μη συμβεί αυτό, απαιτούνται περίπου 100 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές.

Το κυβερνητικό επιτελείο μελετά μια σειρά από αντισταθμιστικά μέτρα, όπως την αυστηροποίηση του ορισμού του αγρότη, αφορολόγητο στις επιδοτήσεις, εκπτώσεις λόγω δαπανών και ειδικά φορολογικά κίνητρα για την πρώτη τριετία των νέων αγροτών.

Περί τα 200 εκατ. ευρώ θα χαθούν από τη φορολόγηση των ενοικίων, καθώς, μετά τις έντονες αντιδράσεις, αποσύρθηκε η συγκεκριμένη διάταξη, ενώ για το ΕΚΑΣ το κονδύλι που απαιτείται υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σχόλια