default-image

Τα ισπανικά κηπευτικά ανταγωνιστές των κρητικών

Κρήτη
Τα ισπανικά κηπευτικά ανταγωνιστές των κρητικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τις τιμές που διαθέτουν τα κηπευτικά τους στο ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου στην Ανδαλουσία, οι ανταγωνιστές των κρητικών κηπευτικών και ηγέτες του κλάδου σε επίπεδο ευρωπαϊκό, Ισπανοί παραγωγοί , εμφανίζονται ικανοποιημένοι, όχι όμως και για τον όγκο της παραγωγής, που, λόγω κλιματικών προβλημάτων, παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι.   

Με στοιχεία από το Παρατηρητήριο τιμών της Ανδαλουσίας, η ανάλυση που έχει γίνει για την πορεία των τιμών και του όγκου παραγωγής σε διάφορα λαχανικά δίνει και τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτηματικά που έχουν τεθεί από τους ανταγωνιστές μας.

Η έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου για την ντομάτα ήταν εξαιρετική από οικονομικής άποψης, από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι πιο αντιπροσωπευτικοί τύποι ντομάτας διατέθηκαν γύρω στο 1 €/kg. Κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, οι τιμές παρέμειναν υψηλές, με μέσο όρο τα 0,79 €/kg.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο είχαν οδηγήσει πολλούς αγρότες της Ανδαλουσίας να καθυστερήσουν την ημερομηνία της φύτευσής τους, προσπαθώντας να αποφύγουν την έντονη ζέστη τους καλοκαιρινούς μήνες, για να μην υποστούν τα νεαρά φυτά θερμικό σοκ. Οι παραγωγοί που είχαν επιλέξει τις πρόωρες φυτεύσεις έχουν επιβραδύνει την ανάπτυξή των φυτών τους και η καρπόδεσή τους έχει ολοκληρωθεί.

Αυτοί οι παράγοντες έχουν οδηγήσει σε μείωση της εμπορεύσιμης ντομάτας κατά τον πρώτο μήνα της καλλιεργητικής περιόδου σε ποσοστό από 30-35% σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν. Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου δεν αναμένεται να ανακάμψει σε φυσιολογικά επίπεδα η παραγωγή ντομάτας στη Νότια Ισπανία.

Οι διάφοροι τύποι πιπεριάς καλλιεργούνται στην Ισπανία παράλληλα με τις ντομάτες. Οι υψηλές θερμοκρασίες τον Ιούλιο επηρέασαν την ανάπτυξη των πρώιμων φυτεύσεων της πιπεριάς και προκάλεσαν στα φυτά καχεκτική ανάπτυξη, πολλές προσβολές από παράσιτα, και προβληματική  καρπόδεση, η οποία έχει οδηγήσει σε μικρή προσφορά προϊόντων στις αγορές. Ο όγκος των πωλήσεων είναι πολύ χαμηλότερος, από το ρεκόρ της περσινής σεζόν. Αναμένεται ωστόσο μια σταθεροποίηση της παραγωγής κατά το μήνα Νοέμβριο.

Στο μεταξύ η υπερβολική ζέστη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν η αιτία και ξερίζωσαν πρόωρα τις πιπεριές τους οι παραγωγοί στη Μούρθια. Εξ αυτού του λόγου η Αλμερία τον Οκτώβρη ήταν μια από τις λίγες περιοχές που είχαν παραγωγή πιπεριάς.

Παραδοσιακά, η μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά στράφηκε στην παραγωγή της Αλμερίας το μήνα Οκτώβρη.

Λόγω των προβλημάτων με τις υψηλές θερμοκρασίες της Νότιας Ισπανίας, η αγορά της Κεντρικής Ευρώπης παραμένει ελλειμματική, σε ό,τι αφορά την κάλυψη της ζήτησης από το καταναλωτικό κοινό.

Για το μακρύ αγγούρι, η σεζόν ξεκίνησε με ευνοϊκές τιμές από 0,50-0,40 €/kg κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, αλλά με πολύ χαμηλές τιμές για τους δυο τύπους κοντού αγγουριού.

Η παραγωγή των ολλανδικών αγγουριών, που ανταγωνίζονται τα ισπανικά, αναμένεται να τελειώσει στα μέσα Νοεμβρίου και εκτιμάται ότι, λόγω της κακής ποιότητας της ολλανδικής παραγωγής και της μείωσης των ποσοτήτων που θα προσφέρονται, πολλές ευρωπαϊκές αλυσίδες σούπερ μάρκετ προσανατολίζονται ήδη προς την Αλμερία, για να κλείσουν τις παραγγελίες τους σε αυτό το τεράστιο κέντρο παραγωγής ισπανικών κηπευτικών.

Για τα κολοκυθάκια έχει αρχίσει με θετικά μηνύματα η σεζόν, αν και προσφέρονται σε χαμηλότερες τιμές από ό, τι την περασμένη καλή χρονιά.

Η παραγωγή της μελιτζάνας ξεκίνησε το Σεπτέμβριο, με ευνοϊκές τιμές, αλλά η αύξηση της προσφοράς κατά το μήνα Οκτώβριο προκάλεσε μια σοβαρή πτώση στην τιμή του προϊόντος.

Τέλος ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου ήταν ευνοϊκός για τα πράσινα φασόλια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, οι όγκοι των πωλήσεων μέχρι σήμερα είναι ελαφρά υψηλότεροι από ό,τι την περασμένη σεζόν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News