default-image

"Δημιουργική και ευρωπαϊκή έναρξη για το 6ο Γυμνάσιο"

Κρήτη
"Δημιουργική και ευρωπαϊκή έναρξη για το 6ο Γυμνάσιο"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus, στο οποίο συμμετείχε, διοργάνωσε τις 5ες  Διακρατικές  Δραστηριότητες  Μάθησης και Κατάρτισης από τις 28 Σεπτεμβρίου έως και τις 2 Οκτωβρίου, με ξεναγήσεις στην πόλη  και σε αρχαιολογικούς χώρους του Ηρακλείου.

Πιο αναλυτικά: «Tο 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου ξεκίνησε τη σχολική χρονιά με τη διοργάνωση των 5ων Διακρατικών Δραστηριοτήτων Μάθησης και Κατάρτισης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA2 με τίτλο «Unesco Heritage» στο οποίο το σχολείο συμμετέχει ως εταίρος.

Στόχος του προγράμματος είναι να διδαχθούν οι μαθητές πώς να διδάσκονται από το παρελθόν και να αναγνωρίσουν τη σημασία της διατήρησης, συντήρησης και εκτίμησης της πολιτιστικής τους κληρονομιάς ως κάτι μοναδικό και ανεπανάληπτο. Το πολυπολιτισμικό, ευρωπαϊκό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσονται οι δραστηριότητες του προγράμματος συμβάλλει στην παγίωση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των στάσεων τους όχι μόνο σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομία αλλά και με τον ρόλο τους ως ενεργοί και παρεμβατικοί ευρωπαίοι πολίτες.

Στις Διακρατικές Δραστηριότητες Μάθησης και Κατάρτισης συμμετείχαν 25 μαθητές και 14 καθηγητές από 6 σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του εξωτερικού και συγκεκριμένα από τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Κροατία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Τσεχία. Οι φιλοξενούμενοι μαζί με τους 25 μαθητές του 6ου Γυμνασίου που μετέχουν στο Πρόγραμμα  παρακολούθησαν από τις 28 Σεπτεμβρίου έως και τις 2 Οκτωβρίου τις Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες που διοργάνωσε η Παιδαγωγική Ομάδα του Erasmus του 6ου Γυμνασίου με συντονίστρια την καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας του σχολείου κ. Μαρία Φίλη. Η έναρξη των δραστηριοτήτων μάλιστα παρέτεινε συμβολικά τον ετήσιο εορτασμό των ευρωπαϊκών ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς ( 25 -27 Σεπτεμβρίου).

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ήταν το εξής:

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Επίσκεψη στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ Ηρακλείου, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν παρουσίαση από την ερευνήτρια κυρία Παρασκευή Πουλή σχετικά με  τη χρήση φωτονικών συσκευών και μεθόδων λέιζερ στη συντήρηση μνημείων και αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσκεψη στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και ενημέρωση για τις δραστηριότητές του. Η ημέρα συνεχίστηκε στο διαμορφωμένο παραδοσιακό χωριό «Αρόλιθος»  όπου οι μαθητές χωρισμένοι σε πολυεθνικές ομάδες συμμετείχαν σε εργαστήρια Υφαντικής και Παραδοσιακών Χορών υπό την καθοδήγηση του ικανού προσωπικού του χώρου.

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού (Ενδεικτική λίστα για την Unesco)  και επιτόπιο εργαστήριο με τίτλο « Οι πολλοί τρόποι που ένα μνημείο μπορεί να πει την ιστορία του». Ο μαθητές, χωρισμένοι σε πολυεθνικές ομάδες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ειδικά διαμορφωμένο ημερολόγιο- φύλλο εργασίας και κάνοντας τις κατάλληλες ερωτήσεις στους ξεναγούς κύριο Πρεβελιανάκη Κωνσταντίνο και κυρία Λυρατζάκη Ρένα, να καταλήξουν σε δικές τους διαπιστώσεις και συμπεράσματα σχετικά με το μνημείο και τον μινωικό πολιτισμό.

Επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ρούβα-Γουβών-Αρχανών όπου η παιδαγωγική ομάδα του Κέντρου με επικεφαλής την κυρία Σφακιανάκη Μαρία ενημέρωσε τους μαθητές για το έργο του Κέντρου και προσέφερε σπιτικά παραδοσιακά εδέσματα ενδεικτικά της κρητικής διατροφής. Στη συνέχεια, μέλη της ομάδας του ΚΠΕ Αρχανών συνόδεψαν μαθητές και καθηγητές του προγράμματος σε περιήγηση στο οικισμό και στο μινωικό μονοπάτι όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν, να μυρίσουν και να αισθανθούν τη φύση όπως και οι Μινωίτες.

Το ίδιο βράδυ οι καθηγητές του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη Χορευτική Ομάδα της Παντελάκη Αντωνίας σε παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Επίσκεψη και ξενάγηση στο Δικταίο Άντρο στο Οροπέδιο Λασιθίου όπου οι συμμετέχοντες ένιωσαν την επαφή με τη γέννηση του μύθου του Δία. Στη συνέχεια στη Σπιναλόνγκα (Ενδεικτική λίστα για την Unesco), η δυναμική του τόπου έκανε αισθητή την παρουσία της σε μαθητές και καθηγητές από τις  7  διαφορετικές χώρες.

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Περιήγηση στην πόλη του Ηρακλείου ξεκινώντας από το Infopoint και συνεχίζοντας με την καθοδήγηση της κυρίας Κάλλιας Νικολιδάκη σε επιλεγμένα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος με τη βοήθεια tablets που παρείχαν παράλληλη εικονική περιήγηση.

Επίσκεψη και περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου όπου οι μαθητές για άλλη μια φορά κλήθηκαν να  συμπληρώνουν ειδικά διαμορφωμένο φύλλο εργασίας και να καταγράψουν στοιχεία και πληροφορίες που οδηγούν στην αυτορυθμιζόμενη απόκτηση γνώσης. Στο χώρο του μουσείου, οι μαθητές παρακολούθησαν προεργαστηριακή παρουσίαση από τον κύριο Γκάρεθ  Όουενς σχετικά με το Δίσκο της Φαιστού.

Εργαστήρια στο χώρο του 6ου Γυμνασίου με τίτλους « Μελετώντας το Δίσκο της Φαιστού» με την καθοδήγηση του κύριου Γκάρεθ Όουενς και «Ιδέες επιχειρηματικότητας: Κατασκευή αρωματικού λαδιού με βότανα της Κρήτης» με τη συμβολή των Μαυρογενίδου Θένας, Μαρτιμιανάκη Άννας και Χατζάκη Στέργιου, μελών της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Αρχανών.

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου

Επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού (Ενδεικτική λίστα για την Unesco)  και στη Γόρτυνα όπου ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης συνδέεται με το μινωικό πολιτισμό αλλά και με τη γέννηση της ηπείρου που φιλοξενεί τις πατρίδες των χωρών που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ο κύριος Γκάρεθ Όουενς μας μίλησε για το δίσκο της Φαιστού στον τόπο που βρέθηκε. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το παραδοσιακό χωριό Σίβα.

Η Παιδαγωγική Ομάδα του 6ου Γυμνασίου ευχαριστεί όλους όσοι συνεισέφεραν στην επιτυχή ολοκλήρωση των Διακρατικών Δραστηριοτήτων Μάθησης.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη κο Αρναουτάκη Σταύρο για τη στήριξη που μας προσέφερε. Το ΚΠΕ Αρχανών με την ικανότατη παιδαγωγική του ομάδα, τον κο Γκάρεθ Όουενς και την κα Νικολιδάκη Κάλλια.

Ευχαριστούμε επίσης τις οικογένειες των μαθητών/τριών του σχολείου μας που φιλοξένησαν τους μαθητές/τριες των άλλων χωρών, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για τη διαρκή στήριξή και βοήθειά του για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος, καθώς και το Ζαχαροπλαστείο Κουμάκη και την επιχείρηση Δανδάλη  και Ζηδιανάκη ( αναψυκτικά ΦΗΜΗ) για την προσφορά προϊόντων και προσωπικού».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News