default-image

ΠτΔ: " Αναγκαία η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα"

Πολιτισμός
ΠτΔ: " Αναγκαία η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ανάγκη να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα γιατί ανήκουν σε ένα μοναδικό μνημείο και δεν έχουν θέση πουθενά αλλού, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα στο Προερδρικό Μέγαρο, με τους καθηγητές Λουί Γκοντάρ (Louis Godart) και Ντούσαν Σιντάνσκι (Dusan Sidjanski).

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι χωρίς αυτά τα γλυπτά ο Παρθενώνας δεν μπορεί να είναι αυτό που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι για να διδάξει τον επισκέπτη, να διδάξει κάτι το οποίο έχουμε ανάγκη στον σημερινό δύσκολο κόσμο. Να διδάξει, δηλαδή, τι σημαίνουν η δημοκρατία, η ελευθερία, ο άνθρωπος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Απαντώντας στην αιτίαση κάποιων, ότι εάν επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα τότε θα χρειαστεί να γυρίσουν και άλλα μνημεία που βρίσκονται σε μουσεία του κόσμου εκεί από όπου ξεκίνησαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι «αυτή η αιτίαση δεν είναι σωστή».

Επίσης πρόσθεσε πως ο Παρθενώνας παρουσιάζει μία μοναδικότητα για όλη την ανθρωπότητα. Υπογράμμισε δε ότι είναι «η μοναδικότητα του ελληνικού πολιτισμού, ιδίως κατά τον 5ο αιώνα πΧ, κάτι το οποίο δεν έχουμε ισχυρισθεί μόνο εμείς οι Έλληνες και εσείς ως επιστήμονες».

Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι αυτήν τη μοναδικότητα, ο πρώτος που την τόνισε- και δεν αμφισβητήθηκε ποτέ- ήταν ο Αndre Malraux, στις 28 Μαϊου 1959. Τότε, όταν έγινε η φωταγώγηση της Ακρόπολης, ο Αndre Malraux, ως εκπρόσωπος της γαλλικής Κυβέρνησης, μίλησε με αυτόν τον μνημειώδη λόγο για την ουσία και τη σημασία του Παρθενώνα και των Γλυπτών.

Εκεί είπε ότι αυτό που συμβολίζει ο Παρθενώνας είναι κάτι μοναδικό για τον πολιτισμό της ανθρωπότητας γενικότερα: «Η Ακρόπολη, όμως, είναι ο μοναδικός τόπος του κόσμου που κατοικείται, ταυτόχρονα, από το πνεύμα και από το θάρρος».

Επισήμανε μάλιστα ότι θα αγωνιστούμε μαζί μέχρι το τέλος εκφράζοντας την ελπίδα και την ευχή η προσπάθεια αυτή να έχει αίσιο τέλος.

Οι δύο καθηγητές ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντηση. «Θα κάνουμε καλή δουλειά μαζί σας» επεσήμαναν και προσέφεραν στον κ. Παυλόπουλο βιβλία τους και δημοσιεύσεις της ευρωπαϊκής Βουλής για την επιστροφή των Μαρμάρων.

Σημειώνεται ότι ο κ. Γκοντάρ είναι καθηγητής της Αρχαιολογίας και Ελληνιστής, σύμβουλος του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας για πολιτιστικά θέματα και πρόεδρος της Ιταλικής Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ ο Καθηγητής Σιντάνσκι είναι πρόεδρος της Ελβετικής Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Επίσης, προκάλεσε εντύπωση η άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας από τους δύο καθηγητές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News