default-image

Ξεσηκωμός για τις μαγκούρες

Κρήτη
Ξεσηκωμός για τις μαγκούρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να επαναφέρουν την ηρεμία στα σχολεία του ορεινού Μυλοποτάμου μετά την πρωτοφανή επίθεση με μαγκούρα σε βάρος του διευθυντή του Γυμνασίου Συβρίτου επιχείρησαν χθες οι εκπαιδευτικοί φορείς στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα Ανώγεια. Εκεί όπου πριν από περίπου δέκα χρόνια, μετά από ένοπλη συμπλοκή, μπροστά στο κατώφλι του σχολείου, είχε τραυματιστεί από σφαίρα στο κεφάλι ένας νεαρός κάτοικος της περιοχής. Τοπικοί φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό ακραίο και μεμονωμένο.

Ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου έκανε και πάλι λόγο για απόπειρα ανθρωποκτονίας, προειδοποιώντας ότι το σχολείο δύσκολα θα στελεχωθεί το επόμενο σχολικό έτος εξαιτίας του εκφοβισμού των καθηγητών. Η βία και η επιθετικότητα που κυριαρχούν στην καθημερινή ζωή διαπερνούν τις σχολικές αυλές και εκδηλώνονται πολύ πιο συχνά απ' ό,τι γίνεται γνωστό δημόσια, όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί που προσπαθούν να κρατήσουν ανοικτά τα σχολεία των ορεινών περιοχών.

«Τα παιδιά δε φταίνε. Μιμούνται τη βία που υπάρχει στην κοινωνία», τόνισε ο διευθυντής Γυμνασίου Φουρφουρά Νίκος Τυροκομάκης.

Το απίστευτο περιστατικό, που εκτυλίχθηκε μέσα στην αυλή του σχολείου, έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών, καθώς αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί φορείς επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους με διάλογο πάνω σε όλα τα προβλήματα των σχολικών κοινοτήτων του ορεινού Μυλοποτάμου.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου Δέσποινα Νικολάου προειδοποιεί ότι το σχολείο δύσκολα θα στελεχωθεί το επόμενο σχολικό έτος εξαιτίας του εκφοβισμού των καθηγητών. «Τα προηγούμενα περιστατικά περιορίζονταν μόνο σε υλικές φθορές. Τώρα όμως ουσιαστικά πρόκειται για μια απόπειρα ανθρωποκτονίας. Και όλο αυτό δείχνει μια τάση και ως προς τα παιδιά και ως προς του γονείς και όσο βαθαίνει η κρίση τόσο τα πράγματα θα χειροτερεύουν. Οι συνάδελφοι μετά από αυτό είναι πολύ προβληματισμένοι και του χρόνου δε θα θέλουν να τοποθετηθούν στο σχολείο μας», είπε η κ. Νικολάου.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Η κρίση "γεννά" βία

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι καταδικάζουν το περιστατικό, τονίζοντας πως δεν είναι χαρακτηριστικό τους η βία, όμως με την κρίση αυτά μπορεί να συμβούν. «Αυτά, δυστυχώς, συμβαίνουν. Έχουμε κάποια φαινόμενα τόσο εκτός όσο και μέσα στις αυλές των σχολείων. Όμως, θέλω να πιστεύω ότι σιγά-σιγά θα κοπάσουν», ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Ανωγείων Μανώλης Καλλέργης. «Δε μας αντιπροσωπεύουν αυτές οι καταστάσεις. Και από εμάς είναι καταδικαστέες», τόνισε το μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Κοξαρέ Ευαγγελία Στρατιδάκη. «Η επιλογή της βίας δε συνδέεται με το σχολείο. Το σχολείο έχει άλλους τρόπους να λύνει τα προβλήματα. Με συνεργασία, συναίνεση και μέσα σε καλό και άριστο κλίμα», τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Γιώργος Τερζάκης.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News