Ειδήσεις

Κατρούγκαλος: "Δε συνδέεται η σύνταξη με το εισόδημα"

Για ωρολογιακή βόμβα, την οποία πρέπει κάποιος να απασφαλίσει, έκανε λόγο αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ τόνισε ότι η πρόταση της Επιτροπής "Σοφών" δεν είναι η πρόταση της κυβέρνησης.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star το βράδυ της Δευτέρας, υιοθετεί την πρόταση της Επιτροπής "Σοφών" για εθνική σύνταξη, η οποία διευκρίνισε ότι θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία, αλλά απέρριψε οποιαδήποτε πρόταση σύνδεσης της σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει μία βάση στη σύνταξη, ανεξάρτητη από τις εισφορές που κάνει ο καθένας, οι οποίες θα προστίθενται στο ποσό που θα λαμβάνει κανείς ως συνταξιούχος.

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι η εθνική σύνταξη θα μπορούσε να είναι το 60% του μέσου εισοδήματος, ωστόσο έσπευσε να επαναλάβει ότι αυτή θα είναι η βάση της σύνταξης.

«Το νέο ασφαλιστικό δε θα πρέπει απλά να είναι βιώσιμο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο», υπογράμμισε και σημείωσε ότι η ανάγκη για ασφαλιστική μεταρρύθμιση και όχι οριζόντιες ρυθμίσεις δεν πηγάζει από το μνημόνιο αλλά «είναι δική μας».

Το έλλειμμα στο ασφαλιστικό σύστημα είναι πάνω από 3% παρατήρησε ο κ. Κατρούγκαλος και εξήγησε ότι υπάρχει έλλειμμα 1,8% στα έσοδα συν τα χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, ότι στόχος είναι προστασία των μικρών και μεσαίων συντάξεων ενώ εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες από ταμείο σε ταμείο και γενιά σε γενιά, και χαρακτήρισε άδικες τις οριζόντιες μειώσεις.

«Υποχρέωση μας είναι το 1% του ΑΕΠ, με βάση το μνημόνιο. Για το 50% του στόχου, έχουμε κάνει προσαρμογή με την αύξηση των ορίων ηλικίας» σημείωσε σε ό,τι αφορά τους στόχους του μνημονίου για το ασφαλιστικό.

«Αν εφαρμόζαμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα είχαμε μειώσεις στις επικουρικές», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

«Η πρότασή μου είναι να ενσωματωθούν όλες οι υποχρεώσεις του κράτους σε μία σύνταξη», εξήγησε εν συνεχεία, εκτιμώντας ότι οι επικουρικές θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στις κύριες συντάξεις.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα προτείνει μία προσαρμοσμένη έκδοση του σουηδικού μοντέλου συνταξιοδότησης.

Σχόλια