Ειδήσεις

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα-Ολάντ

Η υλοποίηση της συμφωνίας, η διαπραγμάτευση για το χρέος, η τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής θα απαρτίζουν την "ατζέντα" της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Ενόψει της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα, την Πέμπτη, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης επισημαίνουν ότι το Μαξίμου εργάζεται πυρετωδώς για την προετοιμασία της ατζέντας της συνάντησης των δύο πλευρών.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος της ατζέντας, αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν το πακέτο Γιούνκερ, συνέργειες για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας και η ενίσχυση της συνεργασίας στο χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως και σε άλλους βασικούς τομείς της οικονομίας.

Ειδικό κεφάλαιο αναμένεται να αποτελέσει η συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα, που θεωρείται καθοριστικής σημασίας και για τις δύο χώρες. Για την οριστική διαμόρφωση της ατζέντας, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία, διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές.

Λίγες ώρες πριν την επίσκεψη Ολάντ στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:

«Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για την προετοιμασία της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα.

Η σύνθεση της γαλλικής αποστολής που θα συνοδεύσει τον πρόεδρο Ολάντ είναι υπό διαμόρφωση. Η αποστολή αναμένεται να αποτελείται από ευρύ υπουργικό κλιμάκιο, έναν ορισμένο αριθμό επιχειρηματιών καθώς και ανθρώπους του πολιτισμού.

Τα κυβερνητικά στελέχη που αναμένεται μέχρι στιγμής να συνοδεύσουν τον πρόεδρο Ολάντ είναι η Segolene Royal (Σεγκολέν Ρουαγιάλ), υπουργός Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας, η Najat Vallaud-Belkacem, υπουργός Παιδείας, ο Michel Sapin, υπουργός Οικονομικών, η Fleur Pellerin, υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας, και ο Harlem Desir, γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Στην ατζέντα της συνάντησης η ελληνική πλευρά θα συμπεριλάβει ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας και τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με αυτήν, μέσα στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί από πρόσφατες υποστηρικτικές παρεμβάσεις της γαλλικής πλευράς. Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν ειδικότερα θέματα που αφορούν την επικείμενη διαπραγμάτευση για το χρέος, την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, τις συλλογικές συμβάσεις, την προάσπιση της διαφάνειας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, ζητήματα που αποτελούν σταθερές επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς κατά την εφαρμογή της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος της ατζέντας, αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν το πακέτο Γιούνκερ, συνέργειες για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας, και η ενίσχυση της συνεργασίας στο χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως και σε άλλους βασικούς τομείς της οικονομίας.

Ειδικό κεφάλαιο της συνάντησης αναμένεται να αποτελέσει η συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα, που θεωρείται καθοριστικής σημασίας και για τις δύο χώρες.

Για την οριστική διαμόρφωση της ατζέντας, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία».

Σχόλια