default-image

Ρέθυμνο Αλληλεγγύη-Ανατροπή: "Όχι" στην επένδυση με αιολικά

Κρήτη
Ρέθυμνο Αλληλεγγύη-Ανατροπή: "Όχι" στην επένδυση με αιολικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να εισηγηθεί αρνητικά προς την Περιφέρεια Κρήτης γύρω από την επένδυση των εταιρειών ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και ΕΛΙΚΑΣ Α.Ε., τόσο «για τυπικούς» όσο και «για ουσιαστικούς λόγους», ζητά η δημοτική παράταξη Ρέθυμνο Αλληλεγγύη-Ανατροπή από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου.

Ως προς τους τυπικούς λόγους, όπως αναφέρει η παράταξη, «οφείλουμε να αναλογιστούμε ότι η διαβούλευση για την εν λόγω επένδυση λήγει αύριο, στις 20 Οκτωβρίου. Δυστυχώς η δημοτική Αρχή επέλεξε την τελευταία στιγμή να φέρει το θέμα προς συζήτηση, δίχως να εκμεταλλευτεί τις προθεσμίες για να εκκινήσει ένα ουσιαστικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

Διαβούλευση σημαίνει τη διαμόρφωση ενός πλαισίου διαλόγου που επιτρέπει την ουσιαστική επικοινωνία όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Αντί αυτού σήμερα καλούμαστε να τοποθετηθούμε έχοντας ως μόνο δεδομένο τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που η ίδια η εταιρεία έχει διαμορφώσει, δίχως από τη μεριά του Δήμου μας να έχουμε γραπτή έκθεση αξιολόγησης της μελέτης της εταιρείας.

Για κρίσιμα θέματα τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, η κάθε δημοτική Αρχή οφείλει να εξασφαλίζει την ουσιαστική πληροφόρηση των δημοτών. Οφείλει να λαμβάνει υπόψη της τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών. Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγιναν. Οι κάτοικοι που η ζωή τους θα επηρεαστεί από την επένδυση δεν έχουν επίσημα κληθεί από το Δήμο μας να πάρουν θέση.

Επίσης γνωρίζουμε ότι όλοι οι σχετικοί με την επένδυση Δήμοι της Κρήτης έχουν διαμορφώσει αρνητικές εισηγήσεις προς την Περιφέρεια Κρήτης. Οι γειτονικοί μας Δήμοι, Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου, επίσης εναντιώνονται στο έργο.

Δε θα λάβουμε γνώση του σκεπτικού των αποφάσεων τους;

Θα γνωμοδοτήσουμε εμείς χωρίς επίσημα να έχουμε γνώση των επιχειρημάτων τους;

Γιατί σήμερα κλήθηκαν επίσημα να μας ενημερώσουν οι άνθρωποι των εταιρειών και δεν κλήθηκαν οι δήμαρχοι των άλλων Δήμων του νομού να τοποθετηθούν;

Γιατί δεν κλήθηκαν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που έχουν θέση επίσημα να μας γνωστοποιήσουν τα επιχειρήματά τους;

Καταλήγοντας ως προς το τυπικό σκέλος της σημερινής μας συνεδρίασης, η δημοτική Αρχή, το δημοτικό σύστημα όπως το αποκαλεί η πλειοψηφία, για άλλη μια φορά ενήργησε με προχειρότητα και δίχως σεβασμό στις αρχές της δημοκρατικής διακυβέρνησης. Ελπίζουμε όλες οι παραπάνω παραλείψεις που εκθέσαμε να μην προέκυψαν από κάποιο αφανή μέχρι στιγμής σχεδιασμό».

Ως προς την ουσία του θέματος, η δημοτική παράταξη "Ρέθυμνο Αλληλεγγύη-Ανατροπή" παρατηρεί τα εξής:

«Για το προτεινόμενο έργο που μας ζητείται η γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, διαπιστώνουμε ότι το κριτήριο του κέρδους αντικαθιστά το κριτήριο ικανοποίησης των ενεργειακών αναγκών, είτε παραγωγικών είτε καταναλωτικών. Επίσης το συγκεκριμένο έργο αντιμετωπίζεται και αυτό ως μια τεχνολογική μετάβαση.

Σαν "Ρέθυμνο Αλληλεγγύη-Ανατροπή" πιστεύουμε ότι η χωροθέτηση των ΑΠΕ πρέπει κατά προτεραιότητα να κατευθύνεται στο δομημένο χώρο: α) αστικό περιβάλλον και κτήρια (ιδιαίτερα σχολεία, νοσοκομεία, ΑΕΙ, κ.α.) σύμφωνα με σαφείς χωροτακτικούς και πολεοδομικούς κανόνες, β) στις ΒΙΠΕ, γ) κατά μήκος των οδικών αξόνων, δ) σε στρατόπεδα.

Ζώνες αποκλεισμού πρέπει να αποτελούν: α) οι χαρακτηρισμένες περιοχές απολύτου προστασίας, β) οι οικότοποι προτεραιότητας του Δικτύου Natura, γ) οι βραχονησίδες, δ) όλοι οι υγρότοποι, ε) η γη υψηλής παραγωγικότητας, ζ) διατηρητέοι οικισμοί και κτήρια».

Και η παράταξη καταλήγει: «Για όλα τα ανωτέρω το "Ρέθυμνο Αλληλεγγύη-Ανατροπή" θα εισηγηθεί αρνητικά προς την Περιφέρεια Κρήτης για την Μ.Π.Ε. της συγκεκριμένης επένδυσης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News