Ειδήσεις

"Όχι" στα αιολικά πάρκα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο συμφώνησε ότι… δε συμφωνεί με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Κρήτη, κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας. Όλες οι παρατάξεις υπερψήφισαν την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Πέτρου Ινιωτάκη, πλην της "Λαϊκής Συσπείρωσης", η οποία έκανε τη δική της πρόταση, που αφορά κυρίως τις ιδιωτικοποιήσεις.

Στην αρχή της συζήτησης τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Λαμπρινός για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί από δύο εταιρείες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημοτική Αρχή διαφωνεί με την τοποθέτηση των πάρκων, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, ενώ και ο τρόπος που έχει γίνει η κατάθεση του έργου «είναι άτακτος».

Με κανέναν τρόπο, υπογράμμισε ο δήμαρχος, «δε θα πρέπει να μετατραπεί η Κρήτη σε μπαταρία που θα παράγει ενέργεια». Πάντως αυτό που τόνισε είναι ότι σε καμία περίπτωση η δημοτική Αρχή δεν είναι αντίθετη στις επενδύσεις και δεν τάσσεται a priori αρνητικά στις εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όπως είπε, «θα υιοθετούσαμε μία τεχνολογία που θα ικανοποιούσε τις ανάγκες του νησιού, με προσαυξημένο όμως το ποσοστό της ασφάλειας».

«Θέλουμε επενδύσεις και επενδυτές που θα σέβονται τις ανάγκες της κοινωνίας», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση"

Ανακοίνωση σχετικά με τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, που ως μοναδικό της θέμα είχε την έκφραση άποψης στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης των ΜΠΕ "Αιολικά πάρκα ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ" & "Αιολικά πάρκα Κρήτης ΕΛΙΚΑ Α.Ε.", εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση", τα μέλη της οποίας κατέθεσαν στο Σώμα και ψήφισαν ξεχωριστό σχέδιο απόφασης από τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Στην ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη λέει «όχι» στην υλοποίηση των σχεδιασμών «του μεγάλου κεφαλαίου με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.», που θέλουν, όπως αναφέρει, «να μετατρέψουν την Κρήτη σε ενεργειακό κόμβο, δηλαδή σε πεδίο σκληρών ανταγωνισμών μονοπωλιακών ομίλων με αφορμή τους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου που θα ακολουθούν τη διαδρομή Αίγυπτος/Κύπρος-Κρήτη-Ελλάδα-Ε.Ε.».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο υπερψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις - πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης- μια επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική εισήγηση για το λαϊκό- εργατικό κίνημα. Μια εισήγηση που κάνει μια υποκριτική προσπάθεια να δημιουργήσει ένα ψεύτικο δήθεν αντιμονοπωλιακό κίνημα με φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση ενάντια στους "κακούς επιχειρηματίες" εκτονώνοντας τις δικαιολογημένες αντιδράσεις και ακόμα χειρότερα - να επιβάλλει στο κίνημα στόχους του κεφαλαίου πάντα στα πλαίσια της ΕΕ, της λυκοσυμμαχίας των μονοπωλίων.  

Η Λαϊκή Συσπείρωση με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ήταν η μοναδική παράταξη που, μιλώντας από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, ανέδειξε ότι οι εν λόγω επενδύσεις είναι ο λαγός για τον αποπροσανατολισμό του κινήματος αφού πρόκειται για εξόφθαλμα απορριπτέες περιπτώσεις. Λειτουργούν όμως σαν αντιπερισπασμός ώστε να μην αμφισβητηθεί σε καμία περίπτωση η ουσία του προβλήματος που είναι η απελευθέρωση της ενέργειας. Το ερώτημα είναι με ποιο βασικό κριτήριο επιλέγεται η τεχνολογία, το μέγεθος, η χωροθέτηση κάθε λύσης. Γίνεται με γνώμονα την ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών ή το καπιταλιστικό κέρδος;

Στα πλαίσια αυτά καταθέσαμε και ψηφίσαμε ξεχωριστό σχέδιο απόφασης το οποίο καλούμε τα εργατικό-λαϊκό κίνημα να υιοθετήσει και να παλέψει:

"Το ΔΣ του Δ. Ηρακλείου απορρίπτει όχι μόνο αυτή την συγκεκριμένη επένδυση αλλά συνολικά την απελευθέρωση, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας γενικά αλλά και ειδικά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Δεν υπάρχουν καλά και κακά μονοπώλια, παρά μόνο το κυνήγι του κέρδους που οδηγεί σε μια "ανάπτυξη" με θύματα τους εργαζόμενους, το λαό που ακριβοπληρώνει, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Να μην υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί του μεγάλου κεφαλαίου με τις κατευθύνσεις  της Ε.Ε. και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. που θέλουν να μετατρέψουν την Κρήτη σε ενεργειακό κόμβο, δηλαδή σε πεδίο σκληρών ανταγωνισμών μονοπωλιακών ομίλων με αφορμή τους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου που θα ακολουθούν τη διαδρομή Αίγυπτος/ Κύπρος- Κρήτη- Ελλάδα- ΕΕ.".

Οριστική λύση και στο ζήτημα της ενέργειας προϋποθέτει να πάρει ο λαός την τύχη του στα χέρια του, να εγκαθιδρύσει τη δική του εξουσία και να πάρει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας».  

Γνωμοδοτικός ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου

Σημειώνεται ότι ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου σήμερα ήταν γνωμοδοτικός, ενώ τον τελευταίο λόγο τον έχει το ΥΠΕΚΑ. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, το να πάρουν θέση οι Δήμοι και να εκφράσουν την άποψή τους προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος ζητήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα.

Σήμερα ήταν η σειρά του Δημοτικού Συμβουλίου να εκφράσει γνώμη για την "επένδυση"-μαμούθ της ΤΕΡΝΑ και της ΕΛΙΚΑ, που προβλέπεται να αλλάξει με μη αναστρέψιμο τρόπο το φυσικό τοπίο της Κρήτης.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ήδη τα Δημοτικά Συμβούλια Αγίου Νικολάου και Αμαρίου έχουν ομόφωνα απορρίψει τα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά της Κρήτης, λέγοντας "όχι" στη μετατροπή του νησιού σε μια τεράστια μπαταρία.

Σχόλια