default-image

Απόσυρση Μπακογιάννη από την κούρσα για την αντιπροεδρία ΕΛΚ

Ελλάδα
Απόσυρση Μπακογιάννη από την κούρσα για την αντιπροεδρία ΕΛΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δε θα είναι, τελικά, υποψήφια για μία από τις θέσεις αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώην υπουργός Εξωτερικών διεκδίκησε μέχρι τελευταίας ώρας μία από τις θέσεις της αντιπροεδρίας, ωστόσο, όπως λένε συνεργάτες της, «υπέκυψε» υπό το βάρος του πλήθους των ισχυρών υποψηφιοτήτων (μεταξύ άλλων και οι Γίρκι Κατάινεν και Γιοχάνες Χαν).

Συνεργάτες της κ. Μπακογιάννη κάνουν λόγο, ωστόσο, και για παρέμβαση του εσωκομματικού της "αντιπάλου" από τα παλιά, του κ. Αντώνη Σαμαρά, προς το γερμανικό CDU, με το επιχείρημα ότι ενδεχόμενη εκλογή της κ. Μπακογιάννη θα συνιστούσε έμμεση αλλά σαφή παρέμβαση στην κούρσα διαδοχής της Νέας Δημοκρατίας. Κύκλοι της κ. Μπακογιάννη αφήνουν να εννοηθεί ότι δέχτηκε υπονόμευση από τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο η ίδια κατηγορεί πως με τηλέφωνα σε Γιούνκερ, Άνγκελα Μέρκελ και άλλους συνέδρους παρακινούσε να μην την ψηφίσουν.

Με το σχόλιο «η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά» απαντούσαν στις σχετικές διαρροές συνομιλητές του κ. Αντώνη Σαμαρά, προσθέτοντας καυστικά: «Δηλαδή ο τέως πρωθυπουργός κάλεσε έναν-έναν τους 749 εκλέκτορες του ΕΛΚ;».

Σε κάθε περίπτωση, η τύχη της υποψηφιότητας Μπακογιάννη για το ΕΛΚ αποκτά και εσωκομματικές διαστάσεις καθώς για την ίδια θέση φερόταν να ενδιαφέρεται και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος έβλεπε με καλό μάτι τη θέση του αντιπροέδρου και κατηγορεί τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, πως επέλεξε την Ντόρα Μπακογιάννη χωρίς να ερωτηθεί κανείς για αυτό.

Κύκλοι του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν πως για τη θέση αρχικά είχε επιλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά λόγω της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του κόμματος κατέληξαν στην Ντόρα Μπακογιάννη.

Νωρίτερα, υπήρξαν και ελληνοκυπριακές εντάσεις σχετικά με την ίδια εκλογή, όπως αναφέρει η "Καθημερινή". Και τούτο διότι, την ίδια θέση, υπό την έννοια ότι είθισται να υπάρχει ένας υποψήφιος από Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, διεκδικούσε και ο Κύπριος πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΚ (ΕΡΡ) οι 12 υποψήφιοι για τις 10 θέσεις αντιπροέδρων του κόμματος είναι:

Tobias BILLSTROM, Moderaterna, Sweden

Anca BOAGIU, PNL, Romania

Kinga GAL, FIDESZ, Hungary

Johannes HAHN, OVP, Austria

Jyrki KATAINEN, Kokoomus, Finland (YEPP)

David McALLISTER, CDU, Germany

Dara MURPHY, Fine Gael, Ireland

Paulo RANGEL, PSD, Portugal

Jacek SARYUSZ-WOLSKI, Civic Platform, Poland

Antonio TAJANI, Forza Italia, Italy

Marianne THYSSEN, CD&V, Belgium

Corien WORTMANN-KOOL, CDA, Netherlands.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News