default-image

"Ζητείται ηγέτης"

Απόψεις
"Ζητείται ηγέτης"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο "Ηγέτης" είναι λέξη Ελληνική και προέρχεται από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα ηγέομαι-ηγούμαι, προηγούμαι, προπορεύομαι, είμαι αρχηγός, οδηγώ, σύμφωνα με το λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας.

του Μαρίνου Παττακού

Οι άξιοι ηγέτες οδηγούν τους λαούς που τους ακολουθούν σε επιτυχίες, σε νίκες ακόμη και σε θριάμβους. Η ζωή των ηγετών περιλαμβάνει μεγάλες και μικρές στιγμές. Η ιστορία των Ελλήνων από την αρχαία μέχρι τη νεότερη εποχή, ασφαλώς και έχει αναδείξει τους μεγαλύτερους ηγέτες έναντι όλων των λαών της γης.

Είναι αδιαμφισβήτητο πλέον ότι στη νεότερη Ελληνική ιστορία, ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι ο κορυφαίος ανάμεσα στους ξεχωριστούς Έλληνες πολιτικούς ηγέτες που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο.

Θεωρείται δίκαιη η αναγνώριση και καταξίωσή του ως «Μέγας Κρής Έλλην πολιτικός» όπως έχει χαρακτηριτεί κατά τη διαχρονικά κοινή ομολογία ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ήταν ηγέτης με μεγάλο πολιτικό ανάστημα και τεράστιο ειδικό πολιτικό βάρος. Ένα σπάνιο πολιτικό φαινόμενο που θεωρείται αδύνατο να συγκριθεί με πρότυπο άλλον πολιτικό γιατί υπήρξε μοναδικός στο είδος του. Αριστοκρατικός και λαϊκός, αποφασιστικός, ευφυής, δημοκρατικός, αυστηρός, στοιχεία που συνδύαζαν ένα σπάνιο χαρακτήρα πολιτικού άνδρα, που ξάφνιαζε και γοήτευε φίλους και εχθρούς.

Θιασώτης της πολιτικής των λόγων, των ιδεών και των έργων, υπήρξε αριστοτέχνης της έγκαιρης παρέμβασης και υλοποίησης του εφικτού.

Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε αναλυτικά στα εθνικά και οικονομικά του επιτεύγματα, αφού είναι γνωστά σε όλους και καταγράφονται στην ιστορία.

Ο λόγος της αναφοράς μας στον Ελευθέριο Βενιζέλο είναι ότι εκείνος είχε διαχειριστεί με επιτυχία μια παρόμοια Ελληνική οικονομική κρίση το 1930, σε μια δύσκολη εποχή, χωρίς εταίρους και Ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης. Σήμερα στα πολιτικά πράγματα της χώρας ηγούνται άνθρωποι μέτριοι έως καλοί. Δεν ξεχωρίζουν πολιτικοί ανώτεροι των περιστάσεων, ικανοί να σηκώσουν το βάρος δύσκολης πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας.

Αυτήν την περίοδο στη χώρα μας και ειδικά με την άσχημα οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, ο λαϊκισμός έχει καλλιεργήσει την αντίληψη ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει μόνη της δίχως εξάρτηση από οποιοδήποτε, σε σύγκρουση με τους ευρωπαίους εταίρους, με τους πάντες, αγνοώντας τα πραγματικά δεδομένα οδηγώντας το Έθνος στην παγκόσμια μοναξιά και στην απομόνωση.

Από την σημερινή Ελλάδα λείπει ο ηγέτης, ο ικανός χαρισματικός πολιτικός, άνδρας που θα μπει μπροστά για να ηγηθεί σε μια νέα σύγχρονη, ειρηνική επανάσταση.

Ένας αδιαμφισβήτητος λαϊκός ηγέτης που θα κτυπήσει το κακό στην ρίζα του, δηλαδή την κακοδαιμονία, την διχόνοια, την ιδιοτέλεια και την κρατικοδίαιτη αντίληψη, που κατατρώγει την Ελληνική κοινωνία.

Να εξαλείψει τον λαϊκισμό, την υποκρισία, την μικροπολιτική, την δουλοπρέπεια και να αποκαταστήσει την αξιοκρατία, την πειθαρχία, την δικαιοσύνη και την φορολογική συνείδηση.

Επειδή όμως το νόημα των απόψεων, των θέσεων και των πολιτικών σχολίων δεν βγαίνει με τις ευχές, προβλέπω ότι ο ηγέτης που θα βγάλει τον Ελληνικό λαό από το αδιέξοδο, θα αναδειχθεί σύντομα. Γιατί οι ηγέτες δεν αναδεικνύονται σε περιόδους ευημερίας, αλλά στις δύσκολες εποχές της παρακμής, της φτώχειας και των μεγάλων καταστροφών.

Ο νέος ηγέτης που θα οδηγήσει την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου έρχεται και θα είναι και αυτός φιλελεύθερος, όπως ήταν και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται με διαφορετικά πρόσωπα σε άλλες εποχές, όταν οι Έλληνες απογοητευμένοι όπως και σήμερα έλεγαν:  «Ζητείται Ηγέτης»…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News