default-image

"Το πόρισμα των Σοφών για το ασφαλιστικό" (Ηχητικό)

Κρήτη
"Το πόρισμα των Σοφών για το ασφαλιστικό" (Ηχητικό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πανεπιστημιακός δάσκαλός και εκ των κορυφαίων ελλήνων επιστημόνων σε ζητήματα δημόσιας ασφάλισης Ξενοφών Κοντιάδης, μιλώντας σήμερα στο Ράδιο  9.84 και στο Γιώργο Σαχίνη, ως μέλος της 12μελούς επιτροπής σοφών που συνέταξε το πόρισμα για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, επιβεβαίωσε ότι «μέλη της επιτροπής ( και πάντως όχι ό ίδιος που οι διαρροές τον φέρουν να έχει διαφωνίες με άξονες του πορίσματος) δέχτηκαν απειλητικά μηνύματα για το πόρισμα, κάτι που όπως είπε είναι ατυχές , αφού οι επιστήμονες έκαναν απλά αυτό που τους ζητήθηκε από τον υπουργό Εργασίας και παρά το ασφυκτικό πλαίσιο που είχαν χρονικά , μέσα σε δύο μήνες, όχι ως αποφάσεις, αλλά ως βάση συζήτησης για το πολιτικό σύστημα και τους κοινωνικούς εταίρους».

«Μάλιστα το πόρισμα», όπως ξεκαθάρισε. «δεν έχει αποφάσεις αλλά προτάσεις και σενάρια και εναλλακτικές είτε με πλειοψηφούσες απόψεις στην επιτροπή, είτε με μειοψηφούσες που και αυτές συμπεριλήφθησαν στο πόρισμα».

Ο κ. Κοντιάδης επιβεβαίωσε ότι «με πτυχές του πορίσματος διαφωνεί και ο ίδιος, όπως είπε όμως το πόρισμα μιλάει για την εδώ και τώρα αναγκαία μεταρρύθμιση που όσο καθυστερεί, τόσο το σύστημα μπαίνει σε οδό πλήρους διάλυσης, χωρίς όμως ποσοτικοποίηση ή αριθμητικά δεδομένα που εσφαλμένως έχουν διαρρεύσει».

Αποκάλυψε ότι «το πόρισμα δεν έχει καμία σχέση με τις δημοσιονομικές περικοπές σε ασφάλιση και σύνταξη που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο και είναι λάθος», όπως τόνισε, «κάποιοι να επιχειρούν να ρίξουν τις μειώσεις συντάξεων στο πόρισμα».

«Άλλωστε», όπως είπε, «η επιτροπή συγκροτήθηκε με ευθύνη του υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου και πάντως η λογική του πορίσματος δεν είναι να τιμωρηθούν όσοι στον εργασιακό τους βίο πλήρωναν υψηλές εισφορές με προσδοκία μία καλή σύνταξη.

Πρόθεση της επιτροπής», κατέληξε, «είναι να αντιμετωπιστεί το διαρκές ερώτημα που γεννάει και η δημογραφική κρίση, αν οι επόμενες γενιές θα λάβουν σύνταξη, προσαρμοσμένο στη οικονομική συγκυρία που επικρατεί σε όλη την Ε.Ε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News