Ειδήσεις

Έρχεται αύριο η Ντέλια - Η νέα λίστα με τα προαπαιτούμενα

Αύριο, εκτός απροόπτου θα φτάσει στην Αθήνα η επικεφαλής Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα και μαζί με τους ομολόγους της των υπολοίπων θεσμών θα προβούν σε μια αποτίμηση της κατάστασης, με την ελπίδα ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Μόνο το 30% των προαπαιτούμενων καλύφθηκαν από το πολυνομοσχέδιο και αυτό ενδεχομένως να εμποδίσει την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το mega.

Η δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων περιέχει επώδυνα μέτρα και πρέπει να ψηφιστεί έως τις 4 Δεκεμβρίου, ώστε να εκταμιευτεί και το υπόλοιπο δισεκατομμύριο που θα επιτρέψει το άνοιγμα της συζήτησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει δυσκολίες για να περάσει τα μέτρα αυτά από τη Βουλή.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να είναι ενοχλημένοι με την συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στην Κ. Σαββαϊδου, γενική γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, όπου το Μαξίμου «ζήτησε» την παραίτησή της την προηγούμενη εβδομάδα.

Η λίστα με τα προαπαιτούμενα είναι μεγάλη και περιλαμβάνει τη δεύτερη φάση του ασφαλιστικού, στενότερη σύνδεση εισφορών - παροχών, που οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις, αύξηση εισφορών ΟΓΑ, νέος υπολογισμός εισφορών του ΟΑΕΕ και κατάργηση Φόρων Υπέρ Τρίτων.

Επιπρόσθετα, περιλαμβάνονται τα ισοδύναμα για απόφαση ΣτΕ με ετήσιο κόστος 2 δισ. ευρώ, η κατάργηση ΕΚΑΣ και άμεση εφαρμογή από Μάρτιο του 2016 για 70.000 συνταξιούχους, νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους και ενσωμάτωση έκτακτης εισφοράς.

Παράλληλα, αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια, αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες από 13% στο 20% και νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο και επέκταση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα «κλείνουν» τη λίστα των προαπαιτούμενων.

Σχόλια