Ειδήσεις

Αποφασίζουν την Τετάρτη οι αγρότες για τις κινητοποιήσεις

Την... "υπομονή" του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου - «περιμένετε να δούμε πώς μπορούμε να απαλύνουμε τα μέτρα της συμφωνίας» - ούτε συμμερίζονται, ούτε αποδέχονται, ούτε κατανοούν οι αγρότες της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας, που άρχισαν να προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις κατά της φορολόγησής τους, «μέχρι να ανατρέψουμε αυτήν τη λογική», όπως προειδοποιούν. Μάλιστα, η εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Κρήτης θα συναντηθούν στα γραφεία της ΕΑΣΗ μεθαύριο στις 12 το μεσημέρι και πλέον δε θα φύγουν από τη συνάντηση αυτή αν δεν καταλήξουν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μορφή των κινητοποιήσεών τους!

«Προσπαθούμε να έχουμε την επαφή, να ακούμε τους αγρότες, που θα μας πουν τις απόψεις τους, τις προτάσεις τους, πάνω στα δεδομένα που μας φέρνει μια δύσκολη συμφωνία»... Η δήλωση αυτή του Βαγγέλη Αποστόλου στους δημοσιογράφους, μετά την επεισοδιακή συνάντησή του με τους αγρότες της Κρήτης, δεν αφήνει περιθώρια να πιστέψουν οι αγροτικοί φορείς ότι σκοπεύει η κυβέρνηση να πάρει πίσω τη φορολόγησή τους με το 26%. Το αντίθετο μάλιστα, όλοι τονίζουν πως αυτό μπορεί να κατακτηθεί μέσα από συνδικαλιστικούς αγώνες.

Άλλωστε, όπως γράψαμε και στο φύλλο της περασμένης Πέμπτης, ο Βαγγέλης Αποστόλου τους είπε χαρακτηριστικά ότι «τον Ιανουάριο σας λέγαμε ψέματα και σας ζητάμε συγνώμη. Σήμερα σας λέμε την αλήθεια»... Με αυτά τα λόγια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, που ξαναήταν και κατά την προηγούμενη περίοδο της θητείας της κυβέρνησης στην ίδια θέση, τα αγροτικά στελέχη της Κρήτης απλώς... σηκώθηκαν και αποχώρησαν, δίνοντας ραντεβού στους δρόμους...

Θα θιγούν οι πάντες

Όπως μας είπε άλλωστε ο πρόεδρος του παγκρήτιου συντονιστικού οργάνου Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «από τη φορολόγηση αυτή πλήττεται ο κοινωνικός ιστός της χώρας και θα θιγούν οι πάντες, αφού η φορολόγηση δεν πάει στους αγρότες, αλλά πάει στα προϊόντα»... Ωστόσο, οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι παίζει το παιχνίδι των δανειστών, γνωρίζοντας ότι με αυτά τα μέτρα θα βάλει την ταφόπλακα στους αγρότες, που με πρόσφατο έγγραφό του είχε υποστηρίξει και... ο ίδιος ο Βαγγέλης Αποστόλου!

Και έφεραν ως παράδειγμα το βόειο κρέας. «Όταν είχε επιβληθεί το ΦΠΑ του 23% στο βόειο κρέας», λέει χαρακτηριστικά ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «είχε σαν συνέπεια να μειωθεί η εισαγωγή του βόειου κρέατος στην Ελλάδα. Η παρέμβαση λοιπόν ήταν άμεση από τις βόρειες χώρες και απέσυραν κατευθείαν το μέτρο, διότι το 23% που μπήκε στο συγκεκριμένο είδος δημιουργούσε πρόβλημα στις οικονομίες των βορείων χωρών που το παρήγαγαν. Και μόνο αν δούμε αυτό το παράδειγμα, θα καταλάβουμε πόσο προστατεύουν αυτοί τη δική τους οικονομία και την παραγωγική διαδικασία και πόσο ανόητα φερόμαστε εμείς»...

Παντού ξεσηκωμός

Τη βούλησή τους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τα προωθούμενα μέτρα που αφορούν μεταξύ άλλων το ασφαλιστικό και το φορολογικό τους, επιβεβαίωσαν το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη ομάδες συνδικαλιστών που εκπροσωπούν τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι από το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και την Πρωτοβουλία των Αγροτών, καθώς και παραγωγοί λαϊκών αγορών και αλιείς, εξέφρασαν την πρόθεση για δυναμικές κινητοποιήσεις «αφού πλέον τα ζητήματα είναι πολύ μεγάλα».

Οι πρόεδροι των φορέων του πρωτογενούς τομέα επισήμαναν ότι «δε ζητάμε να μείνουμε στο απυρόβλητο, απλώς επιδιώκουμε και διεκδικούμε δίκαιη φορολογία και την επιβολή μέτρων που θα μπορέσουμε να σηκώσουμε στις πλάτες μας».

Αγροτοκτηνοτρόφοι

Εντός της εβδομάδας, οι επικεφαλής των φορέων του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου θα ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τις εξελίξεις και θα θέσουν τις βάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους, που θα γίνουν σε κοινές ημερομηνίες τόσο σε τοπικό όσο και περιφερειακό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι από το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και την Πρωτοβουλία των Αγροτών, καθώς και παραγωγοί λαϊκών αγορών και αλιείς, ξεκαθαρίζουν ότι σκοπεύουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και σαν μια γροθιά να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, «αφού πλέον τα ζητήματα είναι πολύ μεγάλα».

Από την πλευρά των κτηνοτρόφων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος δήλωσε ότι για πρώτη φορά γίνεται κοινός αγώνας, για να μην γκρεμιστεί η αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία της χώρας. «Μόνο την τελευταία πενταετία», όπως είπε, «έχουν φύγει από την κτηνοτροφία 22.000 άτομα και εάν περάσουν τα μέτρα, απλώς ο κλάδος θα σβήσει, γιατί δε βγαίνουμε πια». Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι, «εάν χαθεί ο πρωτογενής τομέας, δε θα αυξηθεί μόνο η ανεργία κατακόρυφα, αλλά και οι Έλληνες καταναλωτές θα τρώμε τα σκουπίδια των ξένων, όσα δηλαδή θα μας στέλνουν για να γεμίσουν τα ράφια στα ελληνικά καταστήματα».

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια