Ειδήσεις

Συντυχάκης: "Έρχονται μέτρα ασύλληπτης αντιλαϊκής ευφυΐας"

Η «συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., έχοντας την αμέριστη στήριξη της Ε.Ε., των ΗΠΑ, ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, αποθρασύνεται ακόμα περισσότερο με μέτρα ασύλληπτης αντιλαϊκής ευφυΐας», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

«Τι τη θες τέτοια δεξιά όταν έχεις τέτοια αριστερά», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα νέα μαζικά χαράτσια για το λαό, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις προκλητικές απαλλαγές για την πλουτοκρατία.

Ο Μανώλης Συντυχάκης στηλίτευσε τη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού που προβάλλει η κυβέρνηση για να διαιρέσει τους εργαζόμενους και το λαό, αλλά και τις κάλπικες υποσχέσεις που μοιράζει με τα περί «ισοδύναμων» μέτρων. Όπως είπε, το πολυνομοσχέδιο είναι μόνο η αρχή καθώς αναμένεται το επόμενο κύμα προαπαιτούμενων.

Επίσης, ανέδειξε τον πραγματικό στόχο των μέτρων, ο οποίος είναι να μειωθεί στα Τάρταρα η τιμή της εργατικής δύναμης για να ανακάμψει το κεφάλαιο.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Συντυχάκη:

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές της συμπολίτευσης

Η συγκυβέρνησή σας - ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - έχοντας την αμέριστη στήριξη ΕΕ-ΗΠΑ-ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, αποθρασύνετε ακόμη περισσότερο με μέτρα ασύλληπτης αντιλαϊκής ευφυίας που θα τα ζήλευαν ακόμη και οι original, ένθερμοι υποστηριχτές του καπιταλισμού.  Δηλαδή, τι τη θες τη δεξιά όταν έχεις τέτοια αριστερά!

Η αριστερά της 2ης ευκαιρίας ως συνέχεια της 1ης εμπεριέχει νέα μαζικά χαράτσια, ιδιωτικοποιήσεις, ζεστό χρήμα, προκλητικές απαλλαγές και διευκολύνσεις στα αρπακτικά της πλουτοκρατίας ακόμη και για υποθέσεις που αφορούν στην έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Το δε κατάπτυστο πόρισμα των σοφών για το ασφαλιστικό αποτελεί πραγματική αιτία πολέμου. Γκρεμίζει τους κόπους μιας ζωής. Ακυρώνει κάθε πλέγμα προστασίας των εργαζομένων. Προβλέπει δραματικές μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις στα όρια ηλικίας μέχρι να σου βγει η ψυχή, κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών. Χτυπά στην καρδιά των δικαιωμάτων της Ε.Τ., στο δικαίωμα στη σύνταξη η οποία θα καθορίζεται με εισοδηματικά κριτήρια, με ατομικούς νοητούς λογαριασμούς χωρίς να πιστώνεται η πραγματική κατάθεση των εργατικών εισφορών. Χτυπά το δικαίωμα στην υγεία και την πρόνοια, την προστασία από επαγγελματικούς κινδύνους, ατυχήματα και ασθένειες. Νέα δηλαδή κλοπή των δουλεμένων που έγιναν με το αίμα και τον ιδρώτα της Ε.Τ.

Κυρίες και κύριοι,

Τα μέτρα δεν έχουν τελειωμό. Αυτά είναι μόνο η αρχή. Αρχές Νοέμβρη ετοιμάζουν τα νέα μέτρα. Αυτό επιτάσσει η πάση θυσία στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης μέσα από το παραπέρα τσάκισμα του λαού. Στρατηγική που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη - μέλη της, με ή χωρίς μνημόνια, με έναν και μοναδικό όρο: Υποτίμηση, απαξίωση κεφαλαίου και εργατικής δύναμης. Είναι μονόδρομος για να διασωθούν και διευρυνθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Αυτή η στρατηγική προϋποθέτει το λαό στα τάρταρα. Γι' αυτό και όλες οι προσπάθειες της συγκυβέρνησής σας, αστικών κομμάτων, ΣΕΒ, ΕΕ-ΗΠΑ θέλουν τη χειραγώγηση του λαού. Τους εργαζόμενους διαιρεμένους, σκυφτούς και υποταγμένους. Σερβίρετε τη θεωρία του κοινωνικού αυτοματισμού, των ρετιρέ και των υπογείων, προνομιούχοι και μη προνομιούχοι, οι λιγότερο φτωχοί και οι εξαθλιωμένοι για να εμποδίσετε την ταξική ενότητα των εργαζομένων, την ανασυγκρότηση του κινήματος, τη ωρίμανση της λαϊκής συμμαχίας σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική πορεία.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε το λαό σε "ενεργή παρέμβαση" στη διαδικασία της υλοποίησης του νέου μνημονίου!

Να νιώσει δηλαδή ο λαός συνυπεύθυνος για τα μέτρα, αφού υποτίθεται ότι τα ενέκρινε με την ψήφο του άρα, μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, "ουδέν λάθος αναγνωρίζεται". Θέλετε να "καταπιεί" αμάσητα τη δικαιολογημένη αγανάκτησή του, να μη διανοηθεί να την εκφράσει με συμμετοχή σε αγώνες, διεκδικώντας ανάκτηση απωλειών, μέτρα ανακούφισης της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Στην παγαποντιά πρώτοι. Ποιος δε θυμάται το περιβόητο "μαζί τα φάγαμε" του ΠΑΣΟΚ και του Πάγκαλου; Αν πείσεις το λαό ότι συμμετείχε στο φαγοπότι, πώς να αρνηθεί μετά να πληρώσει το λογαριασμό;

Έτσι δεν είναι, κύριε Μιχελογιαννάκη; Τι είπε από τοπικό ραδιόφωνο στους αγρότες της Κρήτης, που είναι επί ποδός πολέμου για τα μέτρα φωτιά: "Ο κόσμος να μην διαμαρτύρεται αφού εκείνος μας ψήφισε και ήξερε τι ψηφίσαμε, τι θα φέρναμε…..Τη Δευτέρα αρχίζει το άλλο μεγάλο πήδημα…" - εννοώντας τις διατάξεις για τους αγρότες - και συνεχίζει "Εντάξει ο κόσμος διαμαρτύρεται μαζί του είμαι. Αλλά μην ακούω μ@...κίες τώρα, ο κόσμος αυτός δεν μας ψήφισε; Δεν περάσαμε το μνημόνιο και μετά μας ψήφισε; Στο Ηράκλειο μας έδωσε και μια έδρα παραπάνω! Τι να κάνω εγώ τώρα να μην ψηφίσω;". Όσα δεν τολμάτε να πείτε όλοι οι υπόλοιποι τα λέει ο Μιχελογιαννάκης.

Γι' αυτό ο λαός πρέπει να σας απορρίψει. Ο ΣΥΡΙΖΑ υφάρπαξε με πολλά τεχνάσματα τη λαϊκή ψήφο, καλλιεργώντας αυταπάτες και λογικές μικρότερου κακού και μονοδρόμων, μοιράζοντας κάλπικες υποσχέσεις, για να κατευνάσει τις αντιδράσεις, να ανακόψει τις αγωνιστικές διαθέσεις, χειραγωγώντας λαϊκές δυνάμεις στην πολιτική υπέρ του κεφαλαίου.

Κι όπου δεν πιάνουν αυτές οι παγαποντιές, ανασύρετε τη θεωρία των ισοδυνάμων που θα αντισταθμίσουν λέτε τις απώλειες.

Ακόμη κι αν βρείτε κάποιο ισοδύναμο μέτρο απέναντι για παράδειγμα στο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπως αυτό το απαράδεκτο μέτρο αυξήσεων στις τιμές των εισιτηρίων για μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, που και πάλι ο λαός θα πληρώσει τις αυξήσεις αυτές, στην πραγματικότητα και τον κοινωνικό αυτοματισμό ζωντανεύετε και διευκολύνετε στρατηγικές στοχεύσεις της ΕΕ. Με τις σχετικές αυξήσεις εισιτηρίων, στόχος, είναι η επιχειρηματική λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, η "αυτοχρηματοδότησή" τους, όχι μόνο με το χαράτσωμα των επισκεπτών, αλλά και με τη διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων στην προστασία, στην ανάδειξη και την παντοειδή εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς, που εδώ και κάποια χρόνια έχει ξεκινήσει και διευρύνεται ολοταχώς.

Τα μόνα ισοδύναμα μέτρα προς όφελος της Ε.Τ. και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων θα ήταν η φορολόγηση των κερδών βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών, μεγαλοξενοδόχων στο 45%.

Στη φτώχεια, στην ανεργία, στην κατάργηση δικαιωμάτων δεν υπάρχει ήπια εφαρμογή! Γι' αυτό κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τη νέα θεωρία "των ισοδύναμων και της ήπιας εφαρμογής"!

Κυρίες και κύριοι,

Η απάτη του ΣΥΡΙΖΑ, της ηγεσίας του και της συγκυβέρνησης δεν έχει πάτο.

Οι κήρυκες μοιράζουν ακάλυπτες επιταγές στο λαό, υποσχόμενοι εξαργύρωση μετά το πέρας της κρίσης. Όταν, τότε, διαπιστωθεί η απάτη, θα είναι αργά. Τώρα η Ε.Τ. πρέπει να διαμορφώσει τους όρους ανατροπής.

Ανασύρουν το όραμα "του δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό" και το "παραμύθι" του "αντινεοφιλελευθερισμού". Η "αντινεοφιλελεύθερη" πολιτική διεξόδου αποδείχθηκε μια αυταπάτη, εφάμιλλη του «καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο», που εμποδίζει τη ριζοσπαστικοποίηση συνειδήσεων.

Η μισή αλήθεια όμως είναι ένα ολόκληρο ψέμα. Είτε νεοφιλελεύθερη είτε αντινεοφιλελεύθερη, μνημονιακή ή αντιμνημονιακή, η πολιτική διαχείριση της οικονομίας χαράσσεται με βάση τις προτεραιότητες και τις ανάγκες αυτών που έχουν στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής, με βάση τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, των μεγαλεμπόρων, των εφοπλιστών κ.λπ. Ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης σημαίνει θυσίες διαρκείας για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Αυτό κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του παίζοντας δύο προπαγανδιστικά χαρτιά, της ενσωμάτωσης και της χειραγώγησης λαϊκών στρωμάτων.

Ο λαός, οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να απορρίψουν το ξαναζεσταμένο φαγητό των "αντινεοφιλελεύθερων μετώπων". Η προσπάθεια ανανέωσης της ικανότητας χειραγώγησης και εξαπάτησης της σοσιαλδημοκρατίας με νέα ψευτοδιλήμματα για το λαό δεν πρέπει να περάσει. Χρειάζεται σήμερα πολύ περισσότερο από ποτέ να συνειδητοποιηθεί ότι ο αληθινός αντίπαλός τους δεν είναι η μια ή η άλλη μορφή διαχείρισης, αλλά το κεφάλαιο, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η εξουσία τους, η ιδιοκτησία τους στα μέσα παραγωγής. Αυτά πρέπει να αντιπαλέψουν σήμερα και να ανατρέψουν αύριο αν θέλουν να δουν άσπρη μέρα γι' αυτούς και τα παιδιά του.

Η ευθύνη του λαού δεν είναι να αποδεχτεί μοιρολατρικά τη νέα λαίλαπα σε βάρος του, έστω κι αν στην κάλπη στήριξε τα κόμματα που την εξαπολύουν. Η ευθύνη του, απέναντι στα παιδιά του κυρίως, είναι να οργανώσει την αντίστασή του, την αντεπίθεσή του.

Το λέμε αυτό διότι κυβέρνηση δεν υπερασπίζεστε απλά τον καπιταλισμό, εξωραΐζοντάς τον στα μάτια του λαού. Θέλετε τον ίδιο το λαό να υπερασπίζεται το σύστημα που τον καταληστεύει. Να τον κάνει να παραιτηθεί ακόμα κι απ' την πάλη για κάλυψη των αναγκών του εν αναμονή - μάταια - της ανάπτυξης, που θα ωφελήσει τάχα και τον ίδιο. Ανάπτυξη βεβαίως υπήρξε πριν από την κρίση, αλλά συνοδευόταν από κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Ανάπτυξη θα υπάρξει και μετά την κρίση, αλλά θα διατηρήσει τα αντιλαϊκά μέτρα, αφού σ' αυτά θα βασίζεται, ενώ ταυτόχρονα θα κυοφορεί νέο, πιο δυνατό, κύκλο καπιταλιστικής κρίσης.

Τίποτα απ' αυτά βεβαίως δεν υπάρχει στα κηρύγματα περί "ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο". Η ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των κομμάτων που υπηρετούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης έχουν καραμπινάτο ταξικό - αντικοινωνικό πρόσημο.

Επιβάλλετε τον ΕΝΦΙΑ στα τουριστικά μικρο-καταλύματα επιφέροντας φόρο αυξημένο έως και 2000%, ενώ απαλλάσσετε τους μεγαλοξενοδόχους. Απαλλάσσετε τους επιχειρηματικούς ομίλους από τα ανταποδοτικά τέλη, ενώ τα αυξάνετε κατακόρυφα στους δημότες, στους μαγαζάτορες, τους φορο-κυνηγάτε επιβάλλοντάς τους σκληρά πρόστιμα, μέχρι και σφράγιση των καταστημάτων τους.

Η πρότασή σας για το θέμα των κόκκινων δανείων αφορά κυρίως τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, που είναι κι ο μεγάλος βραχνάς των τραπεζών. Για τα λαϊκά νοικοκυριά προβλέπετε η επιβολή... "ατομικών μνημονίων" ανά οφειλέτη, με στόχο την καταβολή των μέγιστων δυνατών δόσεων.

Ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσωπο μπορεί να υπάρξει όταν ο λαός θα ανατρέψει την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, κάνοντας κτήμα του τον πλούτο που παράγει.

Για την εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα ένας δρόμος υπάρχει: Να μη δείξουν καμιά ανοχή στην κυβέρνηση και στα αστικά κόμματα που δήθεν την αντιπολιτεύονται ενώ συμπλέουν στρατηγικά. Οργανωμένα να διεκδικήσουν το δίκιο τους, κάλυψη των απωλειών τους, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, ικανοποίηση των αναγκών τους.

Η ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος δεν έχει καμία σχέση με τη λαϊκή ευημερία. Όσο βαδίζουμε σ' αυτόν το δρόμο, ο λαός θα έχει νέες απώλειες, θα αιμορραγεί για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων και στη φάση της νέας κρίσης και στη φάση της όποιας ανάκαμψης.

Υπάρχει δρόμος ανάπτυξης που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της εργατικής, λαϊκής οικογένειας.

Το ΚΚΕ αποτελεί σήμερα τη μοναδική εγγύηση εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης με γραμμή σύγκρουσης με τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων, το κεφάλαιο, την ΕΕ και την εξουσία τους.

Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και καλεί το λαό να οργανώσει την πάλη του, να προετοιμάσει την αντεπίθεσή του, για ρήξη με την εκμετάλλευση και την καπιταλιστική εξουσία».

Σχόλια