Ειδήσεις

Επαγγέλματα που χάνονται λόγω αλλαγών στη σύγχρονη οικονομία

Μια σειρά από επαγγέλματα... εξαφανίζονται σιγά-σιγά. Πρόκειται βεβαίως για διεθνή τάση, που δεν αφορά στην Ελλάδα ειδικά. Στη χώρα μας ήδη μια σειρά από επαγγέλματα έχουν υποστεί δραματική μείωση.

Λ.χ. ο κλάδος των δημοσιογράφων έχει μειωθεί, ως προς τον αριθμό απασχολούμενων, περισσότερο από 32% μέσα σε λίγα χρόνια, ενώ ήδη η τάση ήταν πτωτική από το 2007 και μετά. Μάλιστα, η πτώση αναμένεται να συνεχιστεί (με βραδύτερους ρυθμούς) έως και το 2022 τουλάχιστον. Και διεθνώς οι δημοσιογράφοι θα μειώνονται, όπως λένε οι διεθνείς εκτιμήσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν επαγγέλματα που θα "υποφέρουν" ακόμη περισσότερο: Μέχρι το 2022 το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ προβλέπει μείωση κατά 28% των θέσεων εργασίας των ταχυδρομικών υπηρεσιών, συνολικού ύψους περίπου 139.100 λιγότερων θέσεων. Όμως, οι ταχυδρόμοι, δεν είναι οι μόνοι των οποίων οι θέσεις εργασίας εξαφανίζονται. Οι εξελίξεις στους τομείς της τεχνολογίας και της αγοράς έχουν επηρεάσει ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων.

Με βάση τα δεδομένα επαγγελματικών προοπτικών της BLS, ακολουθούν τα επαγγέλματα που απειλούνται με εξαφάνιση.

- Υπάλληλος τυπογραφείου:

Προβλεπόμενη μείωση μέχρι το 2022: 5%. Σύμφωνα με την BLS, οι εργαζόμενοι στην εκτύπωση επιθεωρούν τυχαία δείγματα των αντιτύπων για να διαπιστώσουν προβλήματα και να επισημάνουν τις αναγκαίες προσαρμογές.

Γιατί παρακμάζει: Οι εφημερίδες και τα περιοδικά έχουν σημειώσει σημαντικές μειώσεις του όγκου εκτύπωσης κατά τα τελευταία χρόνια, καθώς τα μέσα αυτά γίνονται σε ψηφιακή μορφή.

- Ψαράς:

Προβλεπόμενη μείωση μέχρι το 2022: 5%.

Ζει από την αλίευση και πώληση θαλάσσιων ειδών.

Γιατί παρακμάζει: Η μείωση των αλιευτικών αποθεμάτων, η βελτίωση των αλιευτικών εργαλείων και ο σχεδιασμός των πλοίων που αυξάνουν την ψαριά, ταυτόχρονα με την αύξηση του ανταγωνισμού από εγκεκριμένα ιχθυοτροφεία, οδηγεί στη μείωση των θέσεων εργασίας.

- Χειριστής μηχανημάτων για μέταλλο και πλαστικό:

Προβλεπόμενη μείωση μέχρι το 2022: 6%.

Σύμφωνα με την BLS, οι εργαζόμενοι ελέγχουν και χειρίζονται τα μηχανήματα των εργοστασίων.

Γιατί παρακμάζει: Λόγω της τεχνολογικής προόδου, όλα αυτά γίνονται πλέον αυτοματοποιημένα.

- Ασφαλιστικός ελεγκτής:

Προβλεπόμενη μείωση μέχρι το 2022: 6%.

Προσπαθεί να προσδιορίσει το ποσοστό κινδύνου που ενέχει για την εταιρεία ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο.

Γιατί παρακμάζει: Αυτοματοποιημένο λογισμικό επιτρέπει στους εργαζόμενους να επεξεργάζονται εφαρμογές και πληροφορίες πιο γρήγορα από ό,τι πριν, μειώνοντας την ανάγκη για ασφαλιστές.

- Αεροσυνοδός:

Προβλεπόμενη μείωση μέχρι το 2022: 7%.

Φροντίζουν για την ασφαλή και ευχάριστη πτήση των επιβατών.

Γιατί παρακμάζει: Οι συνεχιζόμενες οικονομικές δυσκολίες και συλλογικές συμβάσεις μπορεί να αποτρέψουν τις αεροπορικές εταιρείες από την πρόσληψη νέων αεροσυνοδών.

- Ανθοπώλης:

Προβλεπόμενη μείωση μέχρι το 2022: 8%.

Χρησιμοποιούν το καλλιτεχνικό τους ένστικτο και τη γνώση των διαφόρων ειδών λουλουδιών για να επιλέξουν τα κατάλληλα για κάθε περίσταση.

Γιατί παρακμάζει: Οι άνθρωποι δεν αγοράζουν πια λουλούδια.

- Ταξιδιωτικοί πράκτορες:

Προβλεπόμενη μείωση μέχρι το 2022: 12%.

Κανονίζουν τη μεταφορά, τη διαμονή και τις δραστηριότητες για όσους σχεδιάζουν ταξίδια.

Γιατί παρακμάζουν: Χάρη στο διαδίκτυο, οι ταξιδιώτες πλέον βρίσκουν μοναδικές προσφορές και κλείνουν εισιτήρια, διαμονή και δραστηριότητες online.

- Ρεπόρτερ/ανταποκριτές:

Προβλεπόμενη μείωση μέχρι το 2022: 13%.

Ενημερώνουν το κοινό σχετικά με τα νέα και τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Γιατί παρακμάζει: Η πτώση διαφημιστικών εσόδων σε ραδιόφωνο, εφημερίδες και τηλεόραση θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της απασχόλησης γι' αυτά τα επαγγέλματα.

- Αγρότες: Προβλεπόμενη μείωση μέχρι το 2022: 19%.

Συνήθως λειτουργούν εγκαταστάσεις με καλλιέργειες και ζώα που παράγουν καρπούς και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Γιατί παρακμάζει: Καθώς η γη, τα μηχανήματα, οι σπόροι και τα χημικά προϊόντα γίνονται όλο και πιο ακριβά, μόνο οι καλά κεφαλαιοποιημένοι αγρότες και επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να αγοράσουν πολλά από τα αγροκτήματα που είναι διαθέσιμα.

- Ταχυδρόμοι:

Προβλεπόμενη μείωση μέχρι το 2022: 28%.

Πωλούν ταχυδρομικά προϊόντα και συλλέγουν, ταξινομούν και διανέμουν τα γράμματα.

Γιατί παρακμάζει: Αυτοματοποιημένα συστήματα διαλογής, ειδικά γραμματοκιβώτια, σφιχτοί προϋπολογισμοί και μεγαλύτερη χρήση των ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μειώνουν την ανάγκη για τους εργαζόμενους των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Σχόλια