Ειδήσεις

ΥΠ.ΠΟ.: Αναμένει αυξημένα έσοδα… από μια λάθος απόφαση

Κομμένες και ραμμένες στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 είναι οι νέες τσουχτερές τιμές στα εισιτήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, όπως παραδέχεται με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού. Αίσθηση προκαλεί το σκέλος της ανακοίνωσης που προβλέπει αυξημένα έσοδα, την ώρα που το σύνολο των τουριστικών φορέων κάνει λόγο για λάθος απόφαση που θα βλάψει τον τουρισμό.

Οι τιμές των εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους «προσδιορίστηκαν ορθολογικά, σε εναρμόνιση με τα ισχύοντα τιμολόγια σε ευρωπαϊκό επίπεδο», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και ενημερώνει ότι «ήδη βρίσκεται υπό επεξεργασία νέα πολιτική ενιαίων εισιτηρίων, μέσω της οποίας με ένα εισιτήριο θα είναι δυνατή η επισκεψιμότητα σε περισσότερους χώρους στην ίδια περιοχή».

Η αναδιοργάνωση και επανακαθορισμός της τιμολογιακής πολιτικής των εισιτηρίων, που επεξεργάστηκε επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, καθώς και η αρμόδια Διεύθυνση Μουσείων, θα ολοκληρωθεί άμεσα και στη συνέχεια θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2016 ή και νωρίτερα, όπως ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού.

Τι προβλέπεται

Με τη νέα τιμολογιακή πολιτική προβλέπεται καθολική έκπτωση στις τιμές των εισιτηρίων - τόσο των κανονικών όσο και των μειωμένων - της τάξης του 50%, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και συγκεκριμένα από Νοέμβριο έως και Μάρτιο. Μέσω του ενιαίου αντιτίμου, του οποίου η τιμή θα προσδιοριστεί σύντομα, το μέτρο αυτό προσφέρει τη δυνατότητα επίσκεψης στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία με αντίτιμο ακόμα και χαμηλότερο από τις ισχύουσες τιμές. Για το ίδιο διάστημα (δηλαδή από Νοέμβριο έως και Μάρτιο) θα προβλέπεται ελεύθερη είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα. Οι παροχές αυτές ανταποκρίνονται στην ευρύτερη κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν κίνητρο για την ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισμού την περίοδο χαμηλής επισκεψιμότητας, τονώνοντας το χειμερινό τουρισμό.

Επίσης, προωθείται ρύθμιση που θα εντάξει τους κατόχους Κάρτας Αλληλεγγύης στους δικαιούχους ελευθέρας εισόδου. Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εγκατάστασης ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, με δυνατότητα προαγοράς εισιτηρίων μέσω διαδικτύου, διασφαλίζοντας αποτελεσματικότερο έλεγχο και καταγραφή των εισιτηρίων και ταυτόχρονα μειώνοντας το διοικητικό κόστος. Στην κατεύθυνση αυτή, θα συμβάλουν και η προωθούμενη αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και η αναβάθμιση των δομών και των μηχανισμών του. Σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, προγραμματίζονται δράσεις προβολής των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.

Η νέα... πολιτική

Οι νέες τιμές εισιτηρίων εντάσσονται στην εφαρμογή μιας ευρύτερης πολιτικής του υπουργείου στον τομέα της προσέλευσης επισκεπτών. Σύμφωνα με οικονομοτεχνική μελέτη, η νέα τιμολογιακή πολιτική αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εσόδων από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων το 2016, όπως αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται η δυνατότητα προσέλευσης σε ευπαθείς ομάδες.

Σημειώνεται ότι διατηρούνται ως έχουν οι κάρτες ελευθέρας εισόδου κατά περίσταση, όπως και οι καθιερωμένες ημέρες ελεύθερης εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία.

Σχόλια