default-image

"Φτάνει πια", λένε οι συνταξιούχοι

Κρήτη
"Φτάνει πια", λένε οι συνταξιούχοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσο κι αν υπέφεραν στη ζωή τους, σήμερα όποιον και αν ρωτήσουμε από τους Έλληνες συνταξιούχους θα απαντήσει πως δε θυμάται χειρότερες εποχές, γεγονός που τους έχει βγάλει στο δρόμο, όπως χθες στο Ηράκλειο, που συγκεντρώθηκαν έξω από τον ΕΟΠΥΥ στον Εσταυρωμένο και κάλεσαν όλο το λαό να σηκωθεί από τον καναπέ και να βγει στους δρόμους.

Οι συνταξιούχοι ξεσηκώνονται για το νέο "μαχαίρι" στις συντάξεις, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια για όλους! Οι περικοπές αυτές θα ξεκινούν από το 3% και θα φτάνουν ως και 7% και αφορούν ποσά από 700 ευρώ ως και 3.200 ευρώ το μήνα. Οι νέες μειώσεις στις συντάξεις θα ξεκινούν από τα 21 ευρώ το μήνα έως και τα 224 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το "μαχαίρι" επιβάλλεται μετά από τη γνωμάτευση και των λεγόμενων... "σοφών", στα 4 εκατομμύρια των σημερινών συνταξιούχων, με πρώτα θύματα της... "σοφίας" τους τούς 800 χιλιάδες με συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Στο 45%-55% μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης. Καμία μέριμνα για ανάπηρους, χήρες και εργαζομένους σε βαρέα και ανθυγιεινά. Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος υπουργός κ. Κατρούγκαλος δηλώνει ότι δε θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια για τη βασική σύνταξη.

Συνταξιούχοι του νομού Ηρακλείου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο του ΕΟΠΥΥ, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτες τις προτάσεις της "επιτροπής σοφών", καθώς, όπως λένε, πρόκειται για προτάσεις πρωτοφανούς σκληρότητας αλλά και επίθεσης στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους χθες, στη διάρκεια της διαμαρτυρίας, ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου Ανδρέας Κριαράς ήταν κατηγορηματικός: «Είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για το βάρβαρο αυτό και απάνθρωπο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, που διαλύει τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και τη λαϊκή οικογένεια».

Ο κ. Κριαράς καλεί τους συνταξιούχους, τους εργάτες, τους αγρότες και όλο το λαό και συστράτευση και αγώνα γιατί, όπως λέει, «συνεχίζονται αυτές οι πολιτικές και το βαρέλι δεν έχει πάτο. Όσο δεν αντιδρούμε, αυτοί θα συνεχίζουν».

Οι απώλειες

Από μία έως τρεις συντάξεις ετησίως θα χάσουν οι νυν συνταξιούχοι που εισπράττουν συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, εξαιτίας του ανακαθορισμού (επανυπολογισμού) του ποσού της σύνταξής τους με βάση χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης, παρέμβαση που έκρινε αναγκαία η "επιτροπή σοφών" για να γεφυρωθεί το χάσμα παλιάς και νέας γενιάς συνταξιούχων, το οποίο δημιουργήθηκε μετά από τη μεταρρύθμιση του 1992.

Πολυπληθείς κατηγορίες συνταξιούχων που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία και ποσοστό αναπλήρωσης 70% θα υποστούν νέο επαχθέστερο υπολογισμό με ποσοστό αναπλήρωσης 50%-55% για το σύνολο της σύνταξης, κύριας και επικουρικής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι μειώσεις θα κυμανθούν από 20% μέχρι και 30% στις υψηλές συντάξεις, καθώς ο επανυπολογισμός θα γίνει στα αρχικά ποσά πριν από τις μνημονιακές περικοπές. Έτσι, για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος των 1.300 ευρώ (σύνολο κύριας και επικουρικής) θα έχει ετήσια απώλεια 3.900 ευρώ (μείωση 25%). Δηλαδή θα χάσει 3 συντάξεις, ενώ προσδοκούσε να ανακτήσει τη χαμένη 13η σύνταξη, όπως είχε... δεσμευτεί επανειλημμένως κατά την προηγούμενη θητεία του ο ΣΥΡΙΖΑ!

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία και τις ίδιες εκτιμήσεις, οι απώλειες μεσοσταθμικά θα ανέλθουν σε 752 ευρώ ετησίως (δηλαδή χάνεται μία μέση σύνταξη το χρόνο), αν θεωρήσουμε μονόδρομο, ελλείψει ισοδύναμων, τα εναπομείναντα 700 εκατομμύρια ευρώ που αναζητούνται για να καλυφθεί ο στόχος του μνημονίου για το 2016 να συγκεντρωθούν από τις περικοπές των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ (το σύνολο των συντάξεων κύριων και επικουρικών ανέρχεται σήμερα σε 930.000).

Μιλώντας στους δημοσιογράφους χθες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ Ν. Ηρακλείου Δημήτρης Χαλκιαδάκης τόνισε: «Μαζευτήκαμε εδώ διότι έχουμε αγανακτήσει. Και προσπαθούμε να δούμε εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι, να πούμε σε αυτούς τους καρεκλοκένταυρους που κάθονται επάνω, και οι οποίοι δεν έχουν δουλέψει ποτέ, ότι δεν είναι κατάσταση αυτή. Πρέπει να βρούνε άλλους τρόπους να φέρουν λεφτά στην Ελλάδα, να δουλέψει ο κόσμος και να μην περιμένουν να πάρουν από τους συνταξιούχους, οι οποίοι μια στιγμή θα βγουν στην επαιτεία».

Με σκληρή γλώσσα μίλησε και ο γραμματέας των συνταξιούχων του ΙΚΑ Βαγγέλης Καραβιδάκης, που είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν έχει ο κόσμος φτάσει σήμερα στο αμήν. Στο αμήν είχε φτάσει πριν από τρία χρόνια. Σήμερα έχουμε φτάσει στο να τραβήξουμε και την ταφόπλακα από πάνω μας. Γιατί είμαστε στον τάφο».

Το πόρισμα: Οι τρεις δραματικές ανατροπές στις συντάξεις

Το πόρισμα της "επιτροπής σοφών" που θα αποτελέσει βάση συζήτησης με τους κοινωνικούς φορείς προβλέπει τρεις δραματικές ανατροπές:

- Δε θα ισχύει ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού για όλους. Το ποσοστό θα είναι μεγαλύτερο για τους χαμηλόμισθους και μικρότερο για τους υψηλόμισθους, προκειμένου να προστατευτούν τα χαμηλότερα εισοδήματα.

- Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ θα καταβάλλεται στα 67, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος της αναλογικής σύνταξης που θα προκύπτει από το σύνολο των εισφορών συν τυχόν εισοδήματα που έχει από εργασία ή από άλλες πλευρές (ενοίκια, μετοχές κ.λπ.). Η βασική σύνταξη "λάστιχο" θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της αναλογικής σύνταξης και τα μέλη της οικογένειας. Π.χ. Θα μειώνεται προοδευτικά όταν αυξάνει η αναλογική και όταν αυξάνει το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου.

Ωστόσο, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε τη διαφωνία του για τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, τονίζοντας «η δική μου προσωπική, όχι κυβερνητική ακόμα αντίληψη - αυτό θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα - είναι η εθνική σύνταξη η οποία εξασφαλίζει το Δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος για τους νέους συνταξιούχους, να δίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια».

- Δεν ασχολείται καθόλου με τον τρόπο συνταξιοδότησης αναπήρων, χήρων και όσων εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, αν κάποιος βγει στη σύνταξη με ελάχιστα χρόνια ασφάλισης στο νέο σύστημα, το ποσό που θα πάρει, αν δε ληφθεί μέριμνα, θα κυμανθεί στα 250-400 ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας τάχθηκε υπέρ των ενιαίων κανόνων στις εισφορές και τις παροχές, και τόνισε ότι η εθνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία, όχι από τις ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να μη "φουσκώνει" η συνταξιοδοτική δαπάνη.

Χριστόφορος Παπαδάκης, Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News