Ειδήσεις

ΤΕΕ/ΤΑΚ:Αποσύρετε το πολυνομοσχέδιο, καταργήστε το άρθρο 11

Ψήφισμα-κάλεσμα προν την κυβέρνηση να αποσύρει το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα μέτρα του Οκτωβρίου 2015 από τη Βουλή και να μην το ψηφίσει και να μην προχωρήσει στην κατάργηση του Νόμου 4331/2015 εξέδωσε η Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, στην τακτική της συνεδρίαση καλώντας τους Μηχανικούς να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια της Παρασκευής ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

Η κατάργηση των άρθρων του Ν. 4331/2015 οδηγεί στην απόγνωση τους Μηχανικούς μιας και τους αφαιρεί το δικαίωμα συμψηφισμού οφειλών προς το ΤΣΜΕΔΕ με συντάξιμες αποδοχές αλλά και τη δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας. 

 Όταν το 50% των Μηχανικών σκέφτεται την άμεση μετανάστευση στο εξωτερικό ή και την αλλαγή επαγγέλματος και μόνο το 35% δηλώνει ότι τα βγάζει πέρα αποκλειστικά με τους πόρους που του αποφέρει η άσκηση επαγγέλματος (Έρευνα Σεπτεμβρίου 2015 ΤΕΕ/ΤΔΕ) βάζετε ταφόπλακα στο Επιστημονικό Δυναμικό της Χώρας και ρίχνετε το ΕΤΑΑ σκοπίμως στα βράχια, καθώς το ιστορικό της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών βασίζεται σε μία σειρά κατ' ουσίαν αντισυνταγματικών νομοθετημάτων όπως έχει ήδη το Τμήμα μας καταδείξει.

Τη Δευτέρα 12  Οκτωβρίου στις 9:00π.μ. ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση (37 ολόκληρων ωρών), για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα Οκτωβρίου. Η δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, όπως προβλέφθηκε από το άρθρο 39 του Ν.4331/15, καταργείται από το άρθρο 11 του πολυνομοσχεδίου που έχει ήδη κατατεθεί.  Ανατρέπεται δηλαδή (αναδρομικά από 2/7/15) η μικρή ελάφρυνση  των εισφορών για τη διετία 2015-2016, και επανερχόμαστε άμεσα στις εξωφρενικές εισφορές του ν.3986/2011. Ένας αυτοαπασχολούμενος για να  εισπράξει τα 3000€ πρέπει να κάνει τζίρο (+παρακράτηση φόρου +ΦΠΑ) περίπου 4600€ /εξάμηνο.  Δηλαδή τότε θα του μείνουν τα 3000 καθαρά να πληρώσει. Δηλαδή 9200€ τζίρο το χρόνο μόνο για ασφαλιστικά.

Δίδεται έτσι το τελειωτικό χτύπημα στο τελευταίο υγιές ταμείο της χώρας και στους συναδέλφους,  οδηγώντας τους ουσιαστικά στην εξαθλίωση, εντείνοντας τις διαγραφές και την έξοδο από το επάγγελμα για χιλιάδες μηχανικούς.

Όπως εξάλλου αναφέρει και το υπ' αριθμό 351271/8-10-15 έγγραφο του Προέδρου του ΕΤΑΑ προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλο, «Ειδικότερα με το άρθρο 38 του Ν.4331/2015 δόθηκε η δυνατότητα απεμπλοκής ορισμένων ασφαλισμένων που δεν είχαν δικαίωμα συνταξιοδότησης εξ αιτίας οφειλών που είχαν συσσωρευθεί λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης που επικρατεί στη χώρα και ειδικότερα στον επαγγελματικό χώρο των μηχανικών, υγειονομικών και νομικών. Άλλωστε η εν λόγω ρύθμιση δεν επέφερε ζημία στο ταμείο αλλά αντίθετα διευκόλυνε την είσπραξη οφειλόμενων εισφορών.» και «Με τη ρύθμιση αυτή, πέραν από τον κοινωνικό χαρακτήρα της διευκόλυνσης χιλιάδων ασφαλισμένων, επιτυγχάνεται και η αναβίωση του δεσμού των ασφαλισμένων με το Ταμείο και συνακόλουθα η αύξηση της εισπραξιμότητας. Η διάταξη αυτή έχει τύχει εφαρμογής στο Ταμείο από της ενάρξεως ισχύος του Νόμου, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2015. Συνεπεία αυτής, ήδη χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν επιλέξει κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία και έχουν καταβάλει τις μειωμένες εισφορές.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία παρουσιάζεται αύξηση της εισπραξιμότητας που κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει και σε απόλυτες τιμές μεγαλύτερα έσοδα σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.»

Λόγω των παραπάνω και επειδή αποδεικνύεται ότι οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του ν.4331/15 συμβάλουν στην

εισπραξιμότητα άρα και στη βιωσιμότητα του ταμείου μας:

·      Ζητάμε να αποσυρθεί άμεσα το άρθρο 11 του πολυνομοσχεδίου.

·      Δεν δεχόμαστε καμιά σκέψη για αύξηση των ήδη υψηλών εισφορών.

·      Οι μηχανικοί δηλώνουμε προς όλους ότι δεν αντέχουμε άλλο!! 

·      Πάρτε το πίσω ΤΩΡΑ.

Σχόλια