Ειδήσεις

Στη Βουλή το θέμα αποζημιώσεων για τις ζημιές στη Φαιστό

Ερώτηση για τα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου στο νότιο τμήμα του δήμου Φαιστού νομού Ηρακλείου κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Οικονομικών οι βουλευτές Μανόλης Συντυχάκης (Ηρακλείου) και Σταύρος Τάσσος.

Αναλυτικά, στην ερώτησή τους σχετικά με τα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών οι βουλευτές αναφέρουν ότι «από τις καταρρακτώδεις βροχές στις περιοχές Πηγαϊδακίων, Αντισκαρίου, Τζίγκουνα, Πλατιών Περαμάτων και Χρυσόστομου του δήμου Φαιστού προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και σε αγροτικές καλλιέργειες λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων το μήνα Σεπτέμβρη.

Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσε κλιμάκιο του ΚΚΕ, κλειστός είναι ο δρόμος Πηγαϊδάκια-Κριοί, ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν σε όλο το νότιο παραλιακό δρόμο από Καλά Λιμάνια προς Λέντα (Καραβόβρυση, Χρυσόστομος, Πλατιά Περάματα, Τζίγκουνας) και από Τσίγκουνα-Αντισκάρι. Καθιζήσεις, ρηγματώσεις, λάσπες, πέτρες και λοιπά φερτά υλικά αυξάνουν το δείκτη επικινδυνότητας του δικτύου και σε ορισμένα σημεία το καθιστούν απροσπέλαστο.  

Πολλοί αγροτικοί δρόμοι έχουν κλείσει από τις κατολισθήσεις και καθιστούν αδύνατη την πρόσβαση των αγροτών στις καλλιέργειές τους και των κτηνοτρόφων στα ποιμνιοστάσιά τους.

Επιπλέον, σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί θερμοκηπιακές καλλιέργειες (ζημιές στις κατασκευές θερμοκηπίων και στο φυτικό κεφάλαιο) και υπαίθριες καλλιέργειες όπως στην περιοχή "Καλόκαμπος" των Πηγαϊδακίων και στον Τσίγκουνα.

Ταυτόχρονα, προβλήματα παρουσιάζονται και στη μεταφορά των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο σχολείο του Αντισκαρίου.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί ποια μέτρα θα πάρουν για:

• Να υπάρξει άμεση επιχορήγηση των αναγκαίων πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό προς το Δήμο Φαιστού για την αποκατάσταση των ζημιών, τη διάνοιξη όλων των αγροτικών δρόμων και την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών.

• Αποζημίωση στο 100% της καταστροφής των πληγέντων αγροτών».

Σχόλια