Ειδήσεις

Δραγασάκης: "Οι λύσεις για τα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων"

Μέσα στη χρονιά θα έχουν τα πάντα θεσμοθετηθεί, συμπεριλαμβανομένου και οι αποφάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό, ενώ παράλληλα διευκρίνισε πως οι πρόνοιες πώλησης δανείων αφορούν τα επιχειρηματικά δάνεια, χωρίς ωστόσο τίποτα να έχει κλείσει.

«Η κυβέρνηση επιθυμεί να αντιμετωπίσει τα «κόκκινα» δάνεια ως πηγή αναπτυξιακής πολιτικής», σημείωσε ο κ. Δραγασάκης και συνεχίζοντας σε ό,τι αφορά τα δάνεια των επιχειρήσεων, ανέπτυξε τρεις λύσεις.

Η πρώτη αφορά την αναδιάρθρωση των δανείων από τις τράπεζες με συμμετοχή του κυρίως μετόχου. Ως δεύτερη λύση για τους μετόχους που δεν έχουν κεφάλαια ανάφερε τη συμμετοχή ενός ξένου επενδυτή και την εν συνεχεία αναδιάρθρωση των δανείων. Ολοκληρώνοντας ως τρίτη λύση σημείωσε τη δημιουργία από τις τράπεζες μιας επιχείρησης διαχείρισης ενεργητικού με συμμετοχή των τραπεζών, που θα παίξει τον ρόλο προσωρινού επενδυτή για την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στο Mega, αναφορικά για τις επισφάλειες των επιχειρήσεων σημείωσε πως «η ΤτΕ ταξινομεί τα δάνεια κατά κλάδο και το ΤΧΣ θα αποτελέσει θεσμό ελέγχου για την εξέλιξη της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου των τραπεζών».

Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης χώρισε τη διαδικασία σε τρία μέρη. H πρώτη φάση βλέπει σταθεροποίηση της οικονομίας και θα διαρκέσει ως και το α' τρίμηνο του 2016, οπότε και αναμένεται η άρση των capital controls, η δεύτερη φάση αφορά την ανάκαμψη που προσδιορίζεται για το 2ο εξάμηνο του 2016 και η οποία εκτιμάται να είναι ακόμη και βίαιη. Η τρίτη φάση προβλέπει τη διαμόρφωση και επιβολή ενός νέου μοντέλου, ώστε η οικονομία να μη γυρίσει πίσω.

Σχόλια