Ειδήσεις

Handelsblatt: "Θα υπάρξουν περαιτέρω βαθιές περικοπές"

Μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα αποφάσισε η κυβέρνηση της Ελλάδας. Ωστόσο, η δημογραφική γήρανση θα δημιουργήσει έλλειμμα 3 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια. Και αυτή είναι μόνο η αρχή, αναφέρει η Handelsblatt.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας αναγράφεται πως το ελληνικό Βουλή αναμένεται να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό με «θύματα» τους συνταξιούχους της χώρας.

Η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης θα είναι τα 67 έτη από το 2022, ενώ οι δυνατότητες πρόωρης συνταξιοδότησης θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Ηδη φέτος, τα ταμεία συνταξιοδότησης χρειάζονται επιδοτήσεις 1,5 δισ. ευρώ, ενώ για το 2016 το χρηματοδοτικό κενό θα μπορούσε να ανέλθει στα 2,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το νέο πρόγραμμα λιτότητας αναμένεται να περιορίσει το έλλειμμα στα 1,6 δισ. ευρώ.

Αυτό είναι μόνο η αρχή, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. Το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα καταρρέει. Κατά τις επόμενες δεκαετίες θα υπάρξουν περαιτέρω, βαθιές περικοπές.

Πρέπει να αναμένουμε σημαντικές περικοπές στις συντάξεις, κυρίως μετά από 10 ή 20 χρόνια και ολόγος είανα  η ολοένα επιταχυνόμενη γήρανση του πληθυσμού.

Καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχει τέτοια "κακή" διάρθρωση της ηλικίας όπως η Ελλάδα. Σύμφωνα με την οργάνωση HelpAge, ένας στους τρεις κατοίκους της Ελλάδας θα είναι άνω των 60 ετών το 2030, ενώ το 2050 το ποσοστό των κατοίκων με ηλικία άνω των 60 ετών θα είναι πάνω από το 41% του πληθυσμού.

Σχόλια