Ειδήσεις

Στο στόχαστρο 880.000 συνταξιούχοι άνω των 1.000 ευρώ

Τα πρώτα «θύματα» είναι οι σχεδόν 1 εκατ. συνταξιούχοι, που παίρνουν πάνω από 1.000, όπως φαίνεται, με το υπουργείο Εργασίας να τους βάζει στο στόχαστρο για την εξοικονόμηση 700 εκατ. ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη του 2016, καθώς και σε επανυπολογισμό των συντάξεων, θέτοντας παλιούς και νέους ασφαλισμένους μπροστά σε ριζικές ανατροπές.

Οι νέες δραματικές μειώσεις για 880.000 συνταξιούχους, θα ξεκινούν από τα 700 ευρώ της σύνταξης και πάνω και θα είναι κλιμακωτές με ποσοστά από 3% ως και 7% για τις συντάξεις πάνω από τα 1.800 ευρώ τον μήνα, ενώ το νέο ασφαλιστικό φέρνει περικοπές για όλους καθώς το ποσοστό του μισθού που θα παίρνουν οι ασφαλισμένοι ως σύνταξη δεν θα ξεπερνά το 50% με 55%, μια μείωση στο ποσό των συντάξεων τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με σήμερα.

Η δεύτερη ανατροπή αφορά στον υπολογισμό του ποσού που θα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι ο οποίος επί της ουσίας θα γίνεται με βάση το ΙΚΑ. Παράλληλα, η νέα ρήτρα για αυτόματες μειώσεις ανάλογα με το ετήσιο έλλειμμα των Ταμείων καθιστά το ποσό της σύνταξης μη μόνιμο και διασφαλισμένο.

Ανάλογα με τα αποθεματικά των Ταμείων θα υπολογίζεται και η βασική εθνική σύνταξη η οποία θα είναι από 300 έως 400 ευρώ.

Η άλλη μεγάλη ανατροπή αφορά στον τρόπο είσπραξης των εισφορών, οι οποίες με τη σταδιακή κατάργηση του σημερινού καθεστώτος θα περάσει στην εφορία που θα κάνει τις σχετικές κρατήσεις και στη συνέχεια θα αποδίδει τα ποσά στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Από τις εισφορές αυτές θα προκύπτει το ενοποιημένο ποσό (κύριας και επικουρικής) που θα λαμβάνει κάθε συνταξιούχος.

Μία σύνταξη λιγότερη τον χρόνο

Οι παραπάνω ανατροπές όμως σημαίνουν ότι εκτός από τους ασφαλισμένους, θα πρέπει να προσαρμοστούν και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα πρέπει να υπολογίσουν τις συντάξεις με βάση τα νέα μοντέλα και στη συνέχεια να κάνουν νέο υπολογισμό με βάη τις μειώσεις.

Αυτή τη στιγμή πάντως τα Ταμεία έχουν άλλο τρόπο υπολογισμού για όσους πήραν σύνταξη μέχρι 30 Αυγούστου του 2015, έναν δεύτερο για όσους βγήκαν σε σύνταξη από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ από την 1η Ιανουαρίου και με βάση το νέο Ασφαλιστικό θα υπολογίσουν εκ νέου τις συντάξεις, με νέους συντελεστές και νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Τότε είναι που θα ισχύσουν οι νέες περικοπές που ουσιαστικά υπολογίζονται σε περίπου μια σύνταξη λιγότερη το χρόνο για κάθε συνταξιούχο, σύμφωνα με την iefimerida.gr.

Σχόλια