Ειδήσεις

"Χρήματα στις ελληνικές τράπεζες πριν την πρώτη αξιολόγηση"

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιθυμεί να χαλαρώσει τους όρους που συμφωνήθηκαν κατά την υπογραφή του τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα για την καταβολή μέχρι και 15 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να λάβουν χρήματα οπωσδήποτε μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και όχι μετά την πρώτη αξιολόγηση σχετικά με την πορεία εφαρμογής του προγράμματος, αναφέρει το Wirtschaftswoche, το οποίο επικαλείται πηγές που ήταν παρούσες στη συνεδρίαση.

Αντί για τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονταν αρχικά, που θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να λάβουν κεφάλαια, δηλαδή τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, η ΕΚΤ εμφανίζεται πρόθυμη να αρκεστεί σε μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, όπως τη σύσταση ταμείου διάσωσης για τις ελληνικές τράπεζες και τη στρατηγική εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών.

Με κάτι τέτοιο εκφράζονται διαφωνίες από πολλά κράτη μέλη, όμως στις Βρυξέλλες φαίνεται πιθανό ότι ο Ντράγκι θα μπορέσει να επιβάλει την άποψή του, καθώς το μέχρι τώρα συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα δεν φαίνεται να μπορεί να τηρηθεί.

Η πρώτη επίσημη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν θα γίνει τον Νοέμβριο, «ο Δεκέμβριος ακούγεται πιο ρεαλιστικός», εκτίμησε το Eurogroup. Αν όμως οι ελληνικές τράπεζες λάβουν κεφάλαια μετά την πρώτη αξιολόγηση, δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών φέτος, εξηγεί το Wirtschaftswoche.

Σχόλια