default-image

Οδηγίες για τους εχθρούς και τις ασθένειες των εσπεριδοειδών

Κρήτη
Οδηγίες για τους εχθρούς και τις ασθένειες των εσπεριδοειδών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα εσπεριδοειδή την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι παραγωγοί θα πρέπει να επιλέγουν τα κατάλληλα φάρμακα από τις λίστες των φυτοπροστατευτικών δραστικών ουσιών που έχουν αποσταλεί από το Κέντρο, ενώ θα πρέπει να υπάρχει φροντίδα ώστε να τηρούνται αυστηρά οι χρόνοι που αναγράφονται στις συσκευασίες, μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής.

Αναφορικά με τους εχθρούς και τις ασθένειες των εσπεριδοειδών το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου αναφέρει τα εξής:

Μύγα Μεσογείου (Ceratitis capitata): Παρατηρείται αύξηση των συλλήψεων στο δίκτυο παγίδευσης. Oι κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για προσβολές στις πρώιμες ποικιλίες.

Οδηγίες: Συστήνεται άμεση έναρξη δολωματικών ψεκασμών. Το δόλωμα αποτελείται από νερό, ελκυστική ουσία 2% και ένα εγκεκριμένο για την καταπολέμηση του εντόμου σκεύασμα. Το ψεκαστικό υγρό, με μορφή χονδρών σταγονιδίων, κατευθύνεται σε κλαδιά χωρίς καρπούς και περιμετρικά σε θάμνους και φράκτες. Οι δολωματικοί ψεκασμοί επαναλαμβάνονται κάθε 7-10 ημέρες.

Αποτελεσματικότερη προστασία επιτυγχάνεται με το συνδυασμό δολωματικών ψεκασμών με μαζική παγίδευση, προστατεύοντας έτσι τα ωφέλιμα έντομα και οι καρποί που συγκομίζονται είναι απαλλαγμένοι από υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών.

Οι ψεκασμοί κάλυψης ξεκινούν στην ωρίμανση των καρπών και επαναλαμβάνονται ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του σκευάσματος.

Κορυφοξήρα (Deuterphoma tracheiphila): Ασθένεια του ξύλου που προσβάλλει κυρίως λεμονιές, κιτριές και νεραντζιές. Αρχικά εκδηλώνεται με απότομο μαρασμό και ξήρανση των φύλλων σε μερικούς βλαστούς και στη συνέχεια με αποξήρανση από την κορυφή προς τη βάση κλάδων και βραχιόνων του δένδρου. Τα δένδρα είναι ευπαθή το φθινόπωρο και το χειμώνα. Οι μολύνσεις εννοούνται από την ύπαρξη πληγών και υγρασίας.

Οδηγίες: Τα μέτρα αντιμετώπισης είναι κυρίως προληπτικά:

- Τα δέντρα που ξηραίνονται από την ασθένεια πρέπει να εκριζώνονται και να καταστρέφονται.

- Η εξυγίανση με αφαίρεση και καταστροφή των ξηρών προσβεβλημένων κλάδων μαζί με υγιές τμήμα 15-20 εκατ. πρέπει να γίνεται το φθινόπωρο πριν την έναρξη των βροχών.

- Αποφυγή κλαδεμάτων και οργωμάτων από το φθινόπωρο έως αργά την άνοιξη. Επίσης πρέπει να αποφεύγονται οι τραυματισμοί των κλάδων, του κορμού και των ριζών. Τυχόν πληγές να προστατεύονται με εγκεκριμένα σκευάσματα.

- Η χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και ανθεκτικών ποικιλιών είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας.

Συστήνονται 2-3 προληπτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου. Ο πρώτος ψεκασμός γίνεται το φθινόπωρο με την έναρξη των βροχών. Έκτακτοι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται αμέσως μετά από χαλαζόπτωση ή παγετό.

Σκάσιμο καρπών: Το φθινόπωρο παρατηρούνται σε μερικές ποικιλίες, κυρίως με λεπτό φλοιό (πορτοκαλιών και μανταρινιών), σκίσιμο του φλοιού και συχνά σκάσιμο της σάρκας.

Διαπιστώσεις: Είναι μια ανωμαλία που οφείλεται σε απότομες μεταβολές παραγόντων του περιβάλλοντος, όπως της υγρασίας του εδάφους και του αέρα ή της θερμοκρασίας κατά την περίοδο της ωρίμανσης. Η σωστή διαχείριση των αρδεύσεων περιορίζει την εμφάνιση του φαινομένου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News