Ειδήσεις

Στους δρόμους του Ηρακλείου οι φορείς κατά των μέτρων

«Πριν ψηφίσετε "ναι σε όλα" για να μη... δυσαρεστήσετε το κόμμα σας, σκεφτείτε τις συνέπειες για μας και τα παιδιά μας», είναι το βασικό μήνυμα που στέλνουν προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. οι εκπρόσωποι των φορέων που μιλούν στη "Νέα Κρήτη", ενόψει της σημερινής διαδικασίας στη Βουλή για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Στις 7 το απόγευμα, μάλιστα, θα ξεκινήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας, με διοργανωτές διάφορους συνδικαλιστικούς φορείς αλλά και κόμματα, κατά της ψήφισης των μέτρων, που όπως καταγγέλλουν είναι τα πιο καταστροφικά και τα πιο επώδυνα όλων όσων πέρασαν μέχρι σήμερα, από τα δύο προηγούμενα μνημόνια!

Στους δρόμους κατεβαίνουν σήμερα σε πολλές πόλεις της χώρας οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, με στόχο να αποτρέψουν μέσα από τις αντιδράσεις τους την ψήφιση των νέων προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου, που ασφαλώς και θα προκαλέσει νέες αναταράξεις στις ήδη θυελλώδεις συνθήκες της ζωής και της διαβίωσης του ελληνικού λαού.

«Μόνο φόροι»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης τονίζει ότι ο δικός του χώρος θα πληγεί ιδιαίτερα από τα νέα μέτρα, που δε θα είναι αναπτυξιακά, αλλά υφεσιακά.

«Έχουμε διαμαρτυρηθεί σε όλους τους τόνους, ακόμα και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου κι εδώ η Ομοσπονδία μας, ο Εμπορικός Σύλλογος και όλοι οι παραγωγικοί φορείς, ότι τα μέτρα αυτά είναι μέτρα καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα. Είναι μέτρα που εμπεριέχουν μόνο φορολογίες. Είναι μέτρα τα οποία θα συρρικνώσουν περαιτέρω και τη ζήτηση, όλα τα οικονομικά μεγέθη και κατ' επέκταση θα συρρικνώσουν το τοπικό Ακαθάριστο Προϊόν, με όλα τα επακόλουθα και όλες τις συνέπειες, που στο βάθος είναι μια περαιτέρω συνέχιση της ύφεσης».

Όπως συνεχίζει ο κ. Κουμαντάκης, στα μέτρα αυτά δε φαίνεται η παραμικρή αναπτυξιακή προοπτική. Και θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα στην ελληνική κοινωνία και την αγορά της Κρήτης.

«Θέλουμε λύσεις»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να εξετάσουν πάρα πολύ αυτά που θα ψηφίσουν. Και να μπορέσουν να προβλέψουν τις συνέπειες, οι οποίες φαίνονται πάρα πολύ καταστροφικές».

Στο ερώτημά μας αν ο ίδιος προσδοκά ανάπτυξη ή ανάκαμψη της αγοράς, ο κ. Αλιφιεράκης απαντά: «Πώς; Με αυτά τα μέτρα; Δε νομίζω. Με τίποτα δεν το βλέπω». Όσο για τον τρόπο αντίδρασης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «εμείς παρακολουθούμε όλα αυτά που γίνονται. Ο ρόλος μας είναι κυρίως συμβουλευτικός. Ξέρουμε ότι η χώρα περνάει μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Και θέλουμε να ακούσουμε, πραγματικά, ρεαλιστικές λύσεις, οι οποίες να υλοποιούνται».

Οι εκπαιδευτικοί

Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου καλεί τα μέλη της να πάρουν μέρος στην αποψινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας. Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Λάζαρος Μάρκου λέει στην εφημερίδα μας: «Ό,τι απέμεινε συνεχίζεται και κατεδαφίζεται. Κυρίως, δε, από την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και προπαντός σε ό,τι κοινωνικό είχε θεσμοθετηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από την αντίδραση και κυρίως από την αντίδραση των σωματείων και του κόσμου, των εργαζομένων μέσα από αυτά».

Εξάλλου, όπως λέει ο ίδιος, «δε θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι ψηφίστηκε ένα τρίτο μνημόνιο, οπότε και δεν μπορούμε παρά να το υπηρετούμε κι εμείς οι εργαζόμενοι. Υποχρέωσή μας είναι να αντιδράσουμε για να προασπίσουμε τα εργασιακά δικαιώματα, τους μισθούς μας και το κοινωνικό κράτος που δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες. Για να έχουν μια ποιότητα ζωής και ένα δημόσιο που θα παρέχει τουλάχιστον τα απαραίτητα».

Εργατικά Κέντρα

Στο μεταξύ, οι διοικήσεις των τεσσάρων Εργατικών Κέντρων της Κρήτης προγραμματίζουν κοινή συνάντηση για την ερχόμενη Τετάρτη, με στόχο την καλύτερη συνεννόηση και οργάνωση της συμμετοχής των εργαζομένων στον αγώνα των αγροτών. Παράλληλα, θα συζητήσουν και τα θέματα που έχουν σχέση με το Ταμείο Ανεργίας.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς θέλει να στείλει όμως και το εξής μήνυμα στους βουλευτές της συγκυβέρνησης, ενόψει της σημερινής ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή: «Η κοινωνία έχει ξεπεράσει, πλέον, τα όριά της. Δεν αντέχει το παραμικρό από τώρα και μετά. Είτε αυτό αφορά στα εργασιακά, είτε αφορά στα ασφαλιστικά, είτε στα αγροτικά».

Οι αγρότες

Με το ΠΑΜΕ θα μετάσχουν στο αποψινό συλλαλητήριο της πλατείας Ελευθερίας τα μέλη των Αγροτικών Συλλόγων Αρχανών και Αστερουσίων, όπως ξεκαθάρισαν χθες οι πρόεδροί τους Δέσποινα Αυγουλά και Μανόλης Καρκαβάτσος, αντίστοιχα.

«Το πολυνομοσχέδιο φέρνει επιπλέον ανατροπές στο ασφαλιστικό, με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια για όλους, επιβάλλει νέες μειώσεις στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, χαρακτηρίζει υψηλόμισθους τους συνταξιούχους με 1.000 ευρώ μικτά, νέες μειώσεις και πρόστιμα για κάθε χρόνο συνταξιοδότησης πριν από τα 67 έτη, ενισχύει και συνεχίζει τη φοροκαταιγίδα που πλήττει τις λαϊκές οικογένειες, διατηρώντας τον ΕΝΦΙΑ, θεσπίζοντας πιο αυστηρούς κανόνες για όσους εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων. Αυξάνουν τις τιμές σε βασικά είδη, εφαρμόζοντας ΦΠΑ 23%. Αυξάνουν ακόμα και την τιμή στα ήδη πανάκριβα εισιτήρια.

Επιπλέον για εμάς τους αγρότες ετοιμάζονται νέα μέτρα. Με βάση το μνημόνιο, η φορολογία των αγροτών θα πρέπει να διπλασιαστεί και από το 13% να γίνει 20% το 2016, και να φτάσει στο 26% το 2017, με υποχρέωση προκαταβολής φόρου στο 55%, αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ, χαράτσι σε γεωτρήσεις και στάνες και νέες αλλαγές στον προσδιορισμό του φρέσκου γάλακτος, που θα σημάνουν νέο πλήγμα στους κτηνοτρόφους», ανέφεραν μεταξύ άλλων.

Ομιλία Συντυχάκη

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης δημοσιοποίησε χθες τη σχετική ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άρθρο 10 του Πολυνομοσχεδίου, που απαλλάσσει από δημοτικά ανταποδοτικά τέλη φυσικά ή νομικά πρόσωπα που αναπτύσσουν ή πρόκειται να αναπτύξουν εμπορική δραστηριότητα σε ακίνητα που έχουν παραχωρήσει το Δημόσιο, το ΤΑΙΠΕΔ, επιχειρηματίες στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων και οι Δήμοι, και που έχει αναδρομική ισχύ.

Θυμίζουμε ότι, για παράδειγμα, οι επιχειρηματίες του αεροδρομίου των Σπάτων δεν κατέβαλλαν αυτά τα τέλη, και Δήμοι της περιοχής είχαν προσφύγει στα δικαστήρια. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει μόνο γι' αυτήν την περίπτωση.

Τι συνιστά η συγκεκριμένη διάταξη και όχι μόνο; Πρόκειται για ένα δωράκι στους μονοπωλιακούς ομίλους, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, χτυπά τα εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά.

Σχετίζεται με την ιδιωτικοποίηση των 14 αεροδρομίων, π.χ. Χανίων, Θεσσαλονίκης κ.λπ., τους μελλοντικοί επενδυτές των λιμανιών και όσους αποκτήσουν μακροχρόνιες συμβάσεις για την εκμετάλλευση μεγάλων εκτάσεων- "φιλέτων" γης, όπως π.χ. το Ελληνικό, η πρώην αμερικανική βάση Γουρνών Κρήτης, το μελλοντικό νέο αεροδρόμιο Καστελίου Κρήτης, κ.λπ.

Κίνητρο είναι, λέει η κυβέρνηση στους επενδυτές, για να επενδύσουν στην Ελλάδα. Απίστευτη κοροϊδία»!

Λαϊκή Ενότητα

«Το πολυνομοσχέδιο σαρώνει τα πάντα. Όλοι στους δρόμους»! Με το βασικό αυτό σύνθημα, η Λαϊκή Ενότητα καλεί τον ηρακλειώτικο λαό να πάρει μαζικά μέρος στην κινητοποίηση που θα ξεκινήσει απόψε στην πλατεία Ελευθερίας.

«Το πολυνομοσχέδιο, το οποίο συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, είναι το πρώτο χτύπημα από τα πολλά που πρόκειται να δεχτούμε το αμέσως επόμενο διάστημα, με τα οποία μειώνονται ήδη οι κουτσουρεμένοι μισθοί, καταργούνται σχεδόν ή εξαϋλώνονται οι συντάξεις και αυξάνεται η φορολογία.

Η υλοποίηση αυτών των μέτρων καθιστά πλέον αδύνατη, στην κυριολεξία, ακόμη και τη στοιχειώδη επιβίωση για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Οι συντάξεις μειώνονται σε μεγάλο βαθμό και αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η μείωση της κρατικής επιχορήγησης, σε συνδυασμό με την απαγόρευση εφαρμογής της ρήτρας του "μηδενικού ελλείμματος", οδηγεί σε εξαΰλωση των επικουρικών συντάξεων», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια