default-image

Κατρούγκαλος: "Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το Νοέμβριο"

Ελλάδα
Κατρούγκαλος: "Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το Νοέμβριο"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Επιδιώκουμε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος γιατί οι μέχρι τώρα οριζόντιες μειώσεις των συντάξεων ούτε έλυσαν το μείζον ζήτημα ενός δίκαιου συστήματος και προφανώς επιβάρυναν ιδιαίτερα τους συνταξιούχους», δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.  

«Επιδιώκουμε λοιπόν με την εφαρμογή ομοιόμορφων κανόνων και στη βάση του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών να ξεκινήσει μια δημόσια συζήτηση η οποία το Νοέμβριο να ολοκληρωθεί με την ψήφιση του καινούργιου νόμου», συνέχισε τη δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο υπουργός, στο περιθώριο της επίσκεψής του στη γαλλική πρεσβεία.

Νωρίτερα, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος προέβη στη Βουλή σε διάψευση του ενδεχόμενου εισαγωγής εισοδηματικών κριτηρίων στην απονομή των συντάξεων, επαναλαμβάνοντας ότι η πρόταση της επιτροπής σοφών δεν αποτελεί την τελική πρόταση της κυβέρνησης, αλλά την έναρξη δημόσιου διαλόγου για το ασφαλιστικό.

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της νέας δανειακής σύμβασης, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι ένα «δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα», που θα φροντίζει και θα προστατεύει τους πλέον αδύναμους και δε θα έχει κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των συντάξεων των ανασφάλιστων υπερηλίκων, είπε ότι θα επιλυθεί με τον επόμενο νόμο, ο οποίος θα προβλέπει το διαχωρισμό προνοιακών και ασφαλιστικών παροχών.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι κατακερματισμένο και υπόκειτο για πολλά χρόνια σε πελατειακές πρακτικές, ενώ επιδεινώθηκε από την κρίση, την απώλεια άνω του 1/4 της εργατικής δύναμης, καθώς και την «καταλήστευση» των αποθεματικών των ταμείων από το PSI.

Αναφερόμενος στα εργασιακά, ο υπουργός Εργασίας είπε, σύμφωνα με το ethnos.gr, ότι μετά από δικές του παρεμβάσεις έγινε αποδεκτό να τελεί η διαπραγμάτευση που αφορά τις εργασιακές σχέσεις υπό την εποπτεία των αρμοδίων ευρωπαϊκών οργάνων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, για την οποία είπε ότι θα είναι παρούσα και στην τελική διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού.

Σκληρή γλώσσα από την αντιπολίτευση

Κύκλος αντιπαράθεσης με τους κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους της Ν.Δ. και του ΚΚΕ "άνοιξε" μετά την ομιλία του υπουργού Εργασίας, με τον Γιάννη Βρούτση να καλεί τον Γιώργο Κατρούγκαλο «να αφήσει τα αριστερά παραμύθια και να πει με ειλικρίνεια ότι μειώνει τις συντάξεις και πόσο» και τον Θανάση Παφίλη να εκφράζει την απορία του πώς είναι δυνατό αυτός που «έσυρε στη σφαγή τον λαό να του λέει τώρα ότι θα τον σώσει;».

Ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, απηύθυνε την ευθεία κατηγορία ότι δεν πρόκειται για καμία «Επιτροπή Σοφών» αλλά είναι «Επιτροπή Κατρούγκαλου» που την διόρισε ο ίδιος και χειραγωγείται από κείνον, υποστηρίζοντας ότι η κατ' ευφημισμόν ονομασία της είναι για να μην εισπράξει ο ΣΥΡΙΖΑ το κύμα των αντιδράσεων λόγω της μείωσης συντάξεων. «Δεν μπορώ να καταλάβω τι οργανόγραμμα πήρε αυτή η Επιτροπή και μέσα σε ένα μήνα βρήκε τον τρόπο να γίνει βιώσιμο το Ασφαλιστικό» είπε ο Γιάννης Βρούτσης, ερμηνεύοντας πως «ουσιαστικά έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος την κατεύθυνση να βρει το μηχανισμό μείωσης συντάξεων για εξοικονομηθεί δημοσιονομικά το 1,8 δισ. ευρώ που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ». Κάλεσε δε τον υπουργό να πει με ειλικρίνεια -γιατί αγωνιά ο κόσμος- ότι θα μειωθούν οι συντάξεις και πόσο και να πάψει να παραπλανά τον ελληνικό λαό. «Αφήστε πια τα αριστερά παραμύθια. Τα ψέματα τελείωσαν και θα κληθείτε να αναλάβετε τις ευθύνες σας», κατέληξε για το θέμα.

Ακόμα, σχολιάζοντας τις αναφορές του υπουργού Εργασίας σχετικώς με τα αποθεματικά των ταμείων, ο πρώην υπουργός είπε πως το άρθρο 14 του νομοσχεδίου «επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση αυτή έσπασε τον κουμπαρά των αποθεματικών των επόμενων γενεών και επέβαλε η τρόικα να το "ξε-ψηφίσετε" για αυτό να είστε προσεκτικοί όταν μιλάτε γιατί αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη».

ΚΚΕ: «Έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας ότι «έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα» όταν λένε στο λαό ότι η Ε.Ε. που τσακίζει τους εργαζόμενους θα εγγυηθεί το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας.

«Άλλο να πείτε ότι έτσι είναι και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και δηλώνουμε υποταγή και κάνουμε τεμενάδες και άλλο να λέτε ότι μαζί με τους υπουργούς της Γερμανίας και της Γαλλίας θα φέρουμε καλύτερο ασφαλιστικό», είπε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Παφίλης.

Τι απάντησε ο Κατρούγκαλος

«Έχετε δίκιο. Η κυρίαρχη ιδεολογία στην Ευρώπη, από τη συμφωνία του Μάαστριχτ και μετά, είναι ο νεοφιλελευθερισμός», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας απαντώντας στον Θανάση Παφίλη, προσθέτοντας πως «υπάρχει όμως και το κοινωνικό μοντέλο, που δημιουργήθηκε λόγω των αγώνων των εργαζομένων και της παρουσίας της Σοβιετικής Ένωσης και περιέλαβε την προστασία των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων».

«Λέμε τα "αριστερά" γιατί είμαστε αριστεροί, όπως και εσείς έχετε τα δικά σας χαρακτηριστικά» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον Γιάννη Βρούτση. Σχολιάζοντας, δε, τα όσα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., για την «Επιτροπή Σοφών», ο υπουργός Εργασίας αντέτεινε ότι σε αυτή συμμετείχαν ένας πρώην διοικητής του ΙΚΑ επί κυβερνήσεων Σημίτη, καθηγητές πανεπιστημίου και ανώτατοι δικαστικοί. Είπε, μάλιστα, πως η Επιτροπή αυτή αποτελεί μόνο την «τεχνοκρατική αφορμή» για να ανοίξει η πολιτική συζήτηση και κάλεσε όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου να συμμετέχουν στο διάλογο για το Ασφαλιστικό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News