Ειδήσεις

Στην Επιτροπή Αναφορών του Ε.Κ. οι γερμανικές αποζημιώσεις

Σημαντική ελληνική νίκη το απόγευμα της Πέμπτης στη Συνεδρίαση των Συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς μετά από αρκετές αντεγκλήσεις έγινε δεκτή η πρόταση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και επικεφαλής του πολιτικού κινήματος "Αντιμνημονιακοί Πολίτες", καθηγητή Νότη Μαριά, να κριθεί παραδεκτή η υπ' αριθμ. 2214/14 Αναφορά της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής, παρά τις συστηματικές προσπάθειες αρκετών κύκλων να κλείσουν κάθε συζήτηση για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το ανεδαφικό επιχείρημα ότι δήθεν το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Αναφορών, τελικά έγινε δεκτή η πληρέστατη εισήγησή του, η οποία μάλιστα ανέτρεψε και σχετική προγενέστερη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με τον κ. Μαριά, η υποβολή ένστασης εκ μέρους του για λογαριασμό των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών κατά της σύστασης της προέδρου της Επιτροπής Αναφορών που ζητούσε να απορριφθεί η παραπάνω υπ' αριθμ. 2214/14 Αναφορά ως δήθεν μη παραδεκτή.

Την πρόταση του Νότη Μαριά, ο οποίος είναι και ο μοναδικός Έλληνας ευρωβουλευτής μεταξύ των επτά συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών, υπερψήφισαν οι Ευρωπαίοι Αντιφεντεραλιστές, η Ευρωπαϊκή Αριστερά, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι.

Στη συνέχεια οι συντονιστές μετά από νέα εισήγηση του Νότη Μαριά αποφάσισαν να σταλεί εκ μέρους της Επιτροπής Αναφορών σχετική επιστολή στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Κομισιόν προκειμένου να εκφράσουν εγγράφως τις απόψεις τους για τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις, το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο Δίστομο και σε άλλες πόλεις και χωριά της Ελλάδας.

Είναι λοιπόν η πρώτη φορά που η Γερμανία καλείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τοποθετηθεί εγγράφως, δημοσίως και επισήμως για το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων. «Η εποχή της μυστικής διπλωματίας και των κατ' ιδίαν ανεπισήμων συναντήσεων για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έληξε πλέον ανεπιστρεπτί», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μαριάς.

Σημειώνεται ότι αργά χθες το βράδυ ο Νότης Μαριάς με αφορμή τη συζήτηση για τον αντισημιτισμό έκανε παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες για τις γερμανικές αποζημιώσεις και την 71η Επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Σχόλια